Jahody - Češka z Česka
parallax background

Jahody

Ovocné knedlíky
Červen 19, 2016
Meduňka lékařská
Červen 23, 2016
 

Jahody patří mezi první ovoce, které v České republice zraje.

Kdo by se netěšil na šťavnaté sladké, voňavé, osvěžující a krásné jahody. Vynikající jsou jak čerstvé, tak v dezertech se šlehačkou, zmrzlinou, v kombinaci s rebarborou, v džemech, v ovocných knedlících,… Jahody mají mnoho využití. Osobně nejvíc miluji jahody čerstvé, v ovocných knedlících a v marmeládě.

Víte, že jahody mají málo kalorií? Navíc posilují imunitní systém díky vysokému obsahu vitaminu C. Obsahují také vysoké množství provitaminu A (beta-karten), kyselinu listovou, vlákninu, draslík, železo a mangan, který podporuje krvetvorbu, prospívá kostem, kůži a vlasům.

Jahody pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak, tlumí nervozitu a únavu. Jahody jsou vhodným prostředkem v prevenci aterosklerózy. Z veškerého ovoce jsou právě jahody nejvíce antioxidační, působí protizánětlivě, antibakteriálně, pomáhají při trávení a váží škodlivé látky ve střevech.

jahodové knedlíky

Rada na závěr: Omývejte jahod i se stopkou, jinak do sebe nasají vodu a užijte si jich v sezóně co to jde! :) 

1 Comment

  1. Lucka napsal:

    Jahody miluju a to v jakékoliv podobě a provedení! 🙂 Letos už jsem stihla tvarohové knedlíky, bublaninu a jahodovo-rebarborový crumble a všechno to bylo vynikající. Jsem prostě milovník jahod… 🙂
    Lucka http://www.sleepy-cat.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *