Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Suroviny

Jahody

Jahody patří mezi první ovoce, které v České republice zraje. Kdo by se netěšil na šťavnaté sladké, voňavé, osvěžující a krásné jahody. Vynikající jsou jak čerstvé, tak v dezertech se šlehačkou, zmrzlinou, v kombinaci s rebarborou, v džemech, v ovocných knedlících,… Jahody mají mnoho využití. Osobně nejvíc miluji jahody čerstvé, v ovocných knedlících a v marmeládě.

jahody5

Víte, že jahody mají málo kalorií? Navíc posilují imunitní systém díky vysokému obsahu vitaminu C. Obsahují také vysoké množství provitaminu A (beta-karten), kyselinu listovou, vlákninu, draslík, železo a mangan, který podporuje krvetvorbu, prospívá kostem, kůži a vlasům.

jahody6

Jahody pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak, tlumí nervozitu a únavu. Jahody jsou vhodným prostředkem v prevenci aterosklerózy. Z veškerého ovoce jsou právě jahody nejvíce antioxidační, působí protizánětlivě, antibakteriálně, pomáhají při trávení a váží škodlivé látky ve střevech.

Rada na závěr: Omývejte jahod i se stopkou, jinak do sebe nasají vodu a užijte si jich v sezóně co to jde!

srdce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Ovocné knedlíky
Meduňka lékařská

Související články

Jáhly
Suroviny

Jáhly

Hrášek
Suroviny

Hrášek

Droždí
Suroviny

Droždí

1 comment

  • Lucka
    21 června, 2016

    Jahody miluju a to v jakékoliv podobě a provedení! 🙂 Letos už jsem stihla tvarohové knedlíky, bublaninu a jahodovo-rebarborový crumble a všechno to bylo vynikající. Jsem prostě milovník jahod… 🙂
    Lucka http://www.sleepy-cat.com

    Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.