Rybíz je po generace často pěstovaným ovocem u nás. Roste na keřích, které nevyžadují mnoho péče a poskytují hodně plodů. Rybíz je super potravina! Má kyselejší chuť a přispívá k obranyschopnosti organismu díky hojnému množství vitamínu C. Malé bobule obsahují také vitamin E a řadu vitaminů skupiny B.
Jaký rybíz máte nejraději – černý, červený nebo bílý?
Černý rybíz bývá méně kyselý a obsahuje více vitaminu C než jiné druhy rybízu. Všechny druhy mají ale výborné účinky v prevenci i léčbě zdravotních neduhů.
- Posiluje imunitu
- Chrání zrak
- Chrání sliznice
- Hubí choroboplodné zárodky
- Pomáhá při infekcích trávícího systému
- Má příznivý vliv na nervový systém, paměť a soustředění
- Podporuje peristaltiku střev
- Podporuje cévy, žíly a průchodnost krve
- Pomáhá při léčbě nachlazení, virových i bakteriálních infekcí (chřipka, bronchitida, angína, záněty dutin, infekce sliznic)
To je slušný součet příznivého působení na zdraví, co myslíte? 🙂
Nejzdravější je jíst rybíz čerstvý bez tepelné úpravy, ale i po tepelné úpravě si zachovává množství zdraví prospěšných látek.
A jak máte rybíz nejraději? Napište mi to do komentářů.
Protože mám ráda netradiční zpracování tradičních plodů, zkusila jsem rybíz jako brusinky, tzn.se skořicí a hřebíčkem. Z černého rybízu a letních jablíček jsem dělala chutney.