Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Suroviny

Rybíz

Rybíz je po generace často pěstovaným ovocem u nás. Roste na keřích, které nevyžadují mnoho péče a poskytují hodně plodů. Rybíz je super potravina! Má kyselejší chuť a přispívá k obranyschopnosti organismu díky hojnému množství vitamínu C. Malé bobule obsahují také vitamin E a řadu vitaminů skupiny B.

Jaký rybíz máte nejraději – černý, červený nebo bílý?

Černý rybíz bývá méně kyselý a obsahuje více vitaminu C než jiné druhy rybízu. Všechny druhy mají ale výborné účinky v prevenci i léčbě zdravotních neduhů.

  • Posiluje imunitu
  • Chrání zrak
  • Chrání sliznice
  • Hubí choroboplodné zárodky
  • Pomáhá při infekcích trávícího systému
  • Má příznivý vliv na nervový systém, paměť a soustředění
  • Podporuje peristaltiku střev
  • Podporuje cévy, žíly a průchodnost krve
  • Pomáhá při léčbě nachlazení, virových i bakteriálních infekcí (chřipka, bronchitida, angína, záněty dutin, infekce sliznic)

To je slušný součet příznivého působení na zdraví, co myslíte? 🙂

Nejzdravější je jíst rybíz čerstvý bez tepelné úpravy, ale i po tepelné úpravě si zachovává množství zdraví prospěšných látek.

A jak máte rybíz nejraději? Napište mi to do komentářů.

rybizovy-kolac

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Ovocný hrnkový koláč s drobenkou
Borůvky

Související články

Jáhly
Suroviny

Jáhly

Hrášek
Suroviny

Hrášek

Droždí
Suroviny

Droždí

1 comment

  • Zuzka
    21 července, 2018

    Protože mám ráda netradiční zpracování tradičních plodů, zkusila jsem rybíz jako brusinky, tzn.se skořicí a hřebíčkem. Z černého rybízu a letních jablíček jsem dělala chutney.

    Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.