Z droždí připravíte kynuté těsto mj. na buchty, vdolky, vánočku a mazanec, ale taky pomazánku. Pokud vám tedy specifická vůně droždí nevadí, na pomazánce si pochutnáte a doplníte do těla přísun vitamínu B. Pojďme na to. 🙂
Drožďová pomazánka | Recept
- 16 března, 2020
- 4
- 25 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 60 g másla
- 1 cibule
- 4 kostky čerstvého hroždí
- 2 lžíce strouhanky
- 6 vajec
- 2-3 lžíce mléka
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- slanina nebo moravské uzené
- pažitka na ozdobu
- čerstvý chleba
Postup
- Step 1
- V hlubší nepřinlavé pánvi rozehřeji máslo a osmažím na něm najemno nakrájenou cibuli dosklovita.
- Step 2
- Přidám rozdrobené droždí a za stálého míchání ho zahřívám, dokud se úplně nerozpustí. Po chvíli se droždí začně znovu spojovat a oddělovat od tuku. Droždí se začně opékat, pokračuji v míchání, dokud se tuk úplně neoddělí od droždí a nezrůžoví.
- Step 3
- Přisypu strouhanku a opékám, až se všechen tuk vsákne do strouhanky a hmota je sypká.
- Step 4
- Vliji rozšlehaná vejce s mlékem a za stálého míchání je nechám srazit. Osolím, opepřím, a je to! Podávám na čerstvém chlebu posypaném pažitkou. Tip: Na namazaný chlepa přidejte osmaženou slaninu nebo moravské uzené.