Česnekové karbanátky jsou výborné s bramborovou kaší doma k obědu, ale i na večeři s čerstvým chlebem, hořčicí a kyselou okurkou. Nebo si je zabalíte s sebou na výlet? 🙂
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Dr. Popov, tradičním českým výrobcem bylinných mastí, čajů a doplňků stravy. Do receptu jsem přidala Psyllium Dr. Popova (doplněk stravy), což je čistě přírodní rozpustná vláknina pro zdravé zažívání. Vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického bez dalších přidaných látek. Je bez chuti a má všestranné užití, např. jako zdravé zahuštění polévek, pomazánek a masových směsí.
Do karbanátků jsem použila Psyllium místo strouhanky, která běžně zahušťuje maso. Výsledek byl nerozeznatelný a doporučuji, pokud připravujete např. bezlepkovou verzi a karbanátky ve strouhance neobalujete, nebo chcete karbanátky trochu odlehčit od lepku.
Česnekové karbanátky | Recept
- 2 března, 2020
- 4
- 45 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g mletého vepřového a hovězího masa
- 2 lžičky sušené majoránky
- 2 lžičky Psyllia Dr. Popova
- 5 stroužků česneku
- pepř
- sůl
- Na obalení:
- hladká mouka
- 1 vejce
- strouhanka
- slunečnicový nebo řepkový olej na smažení
Postup
- Step 1
- Mleté maso smíchám s uvedenými ingrediencemi tak, aby se ze směsi dali tvarovat stejně velké kuličky, které pak v rukou trochu splácnu, aby se karbanátky dobře osmažily.
- Step 2
- Karbanátky obalím v hladké mouce, vajíčku a strouhance.
- Step 3
- Na pánvi předehřeji olej a když je vařicí, vložím do něj karbanátky. Olej je připraven na smažení poznám tak, že karbanátek do něj částečně vložím. Jakmile se hned smaží, je to to pravé. Když je jedna strana karbanátku zlatavá, je čas na smažení druhé strany.
- Step 4
- Hotové karbanátky nechávám na talíři s ubrousky, které nasáhnou přebytečný olej.
Karbanátky mají několik verzí a mimo česnekové, můžete připravit třeba kapustové.
Jak vám chutnaly? A slyšeli jste už o vláknině Psyllium? Budu ráda, když mi napíšete do komentářů. 🙂