Guláš – pod tímto názvem si mnozí představí českou klasiku, jiní budou namítat, že guláš není české jídlo. Pravdu budou mít však všichni. Guláš původem sice pochází z Maďarska, ale u nás tak zdomácněl, že se považuje za jedno z českých jídel. Variant guláše je opět mnoho a každá rodina má svůj recept.
V Čechách vaříme jak hovězí, tak věpřový i zvěřinový guláš. Guláš kotlíkový, bramborový i segedínský se zelím atd. Přílohu volíme čerstvý chleba, houskový nebo karlovarský knedlík a vychlazené pivo. Níže najdete můj oblíbený recept na guláš. 🙂
Guláš s čerstvým chlebem nebo knedlíkem chutná fantasticky! Posypejte ho ještě najemno nakrájenou čerstvou cibulí!
Guláš | Recept
- 28 září, 2021
- 8
- 2 hod 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 1 kg žluté cibule
- 150 g rajčatového protlaku (1 plechovka)
- 10 g sušené sladké papriky (1/2 sáčku)
- 75 g vepřového sádla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- hrst majoránky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 l vody
- 1/5 l hovězího vývaru
Postup
- Step 1
- Maso nakrájím na přibližně stejně velké kostky a osolím.
- Step 2
- Ve velkém hrnci rozpustím sádlo a orestuji na něm najemno nakrájenou cibuli do hněda. Občasně promíchávám a ke konci, když je cibule hnědá, přidám kmín. Po chvilce přidám papriku a krátce ji zarestuju (opravdu jen chvilku, aby nezhořkla). Dále přidám protlak a míchám asi 1 min. Směs odrhnu na strany hrnce a přidám nakrájené maso, které orestuji, aby se zatáhlo a vše promíchám.
- Step 3
- Zaliji vývarem, vodou, promíchám a vařím pod pokličkou na mírném plameni cca 2 hod, dokud není maso měkké. Na posledních 10 min přimíchám prolisovaný česnek a majoránku.
- Step 4
- Nejlepší hovězí guláš na světě je hotový! 🙂
Máš k těm receptům moc krásné fotky.. mám chuť úplně na vše..
Moc děkuju za kompliment! ♥ 🙂
Jana
Mně se nikdy nepovede guláš nebo jakékoliv jiné omáčky zahustit 😀 Nevím, co dělám špatně, ale buď by v tom mohla stát lžíce nebo je to spíš polévka 😀
.
INKA blog
Nebojte, to vycvičíte 🙂 Já vždycky jak se zahušťováním, tak např. solením nebo slazením jdu opatrně. Vždycky je lepší přidat než obráceně. 😉