Guláš
parallax background

Guláš

bramborová kaše
Bramborová kaše
Říjen 8, 2017
růžičková kapusta
Růžičková kapusta s žampiony a vejci
Říjen 25, 2017
 

Guláš - pod tímto názvem si mnozí představí českou klasiku, jiní budou namítat, že guláš není české jídlo. Pravdu budou mít však všichni. Guláš původem sice pochází z Maďarska, ale u nás tak zdomácněl, že se považuje za jedno z českých jídel. Variant guláše je opět mnoho a každá rodina má svůj recept. 

V Čechách vaříme jak hovězí, tak věpřový i zvěřinový guláš. Guláš kotlíkový, bramborový i segedínský se zelím atd. Přílohu volíme čerstvý chleba nebo houskový knedlík a vychlazené pivo. Níže najdete můj oblíbený recept na guláš z trouby. :)

Guláš s čerstvým chlebem nebo houkovým knedlíkem chutná fantasticky! Posypejte ho ještě najemno nakrájenou čerstvou cibulí! 

 


Ingredience:

Příprava 30 min, pečení 100 minut

 

3-4 lžíce sádla

1 kg cibule + cibule k podávání

1 kg hovězí klížky, nakrájené na kostky cca 2,5 cm

čerstvě mletý pepř

sůl

1/2 lžičky drceného kmínu

2 lžíce mleté sladké papriky

špetra drcených chilli papriček

3 bobkové listy

2 lžíce rajského protlaku

cca 1,5 l hovězího vývaru

Postup:

1.V pekáči nebo hrnci, který je vhodný i do trouby (a má pokličku), opeču na sádle nahrubo nakrájenou cibuli spolu s kmínem - asi 10 min dozlatova. Vypnu plotýnku a nechám dalších 10 min dojít.

2. Troubu předehřeji na 180°C. Cibulový základ znovu zahřeji, vložím do něj maso a důkladně ho opeču ze všech stran do hněda. Maso během restování pouští vodu, proto jej opékám tak dlouho, dokud se všechna voda bevypaří.

3. Osolím, opepřím, popráším paprikou, chilli a důkladně zamýchám.

4. Přidám rajčatový protlak, bobkový list a míchám ještě minutu.

5. Maso podliji vývarem, pořádně rozmýchám, přiklopím pokličkou a vložím do trouby. Peču asi 1,5 hod.

6. Když se peče maso, připravím a uvařím houskové knedlíky a dám chladit pivo do lednice! :)

7. Jakmile je maso měkké, odklopím pokličku a pokud je omáčka řídká, zahustím ji chlebovou strouhankou a v troubě nechám ještě 10 min.

8. Před podáváním nechám guláš 15 min odstát pro uležení chutí.

9. Načnu pivo.

10. Dobrou chuť přeje Češka z Česka! :)

 

 

4 Comments

  1. Skarkiska napsal:

    Máš k těm receptům moc krásné fotky.. mám chuť úplně na vše..

  2. Inka napsal:

    Mně se nikdy nepovede guláš nebo jakékoliv jiné omáčky zahustit 😀 Nevím, co dělám špatně, ale buď by v tom mohla stát lžíce nebo je to spíš polévka 😀

    .

    INKA blog

    • Češka z Česka napsal:

      Nebojte, to vycvičíte 🙂 Já vždycky jak se zahušťováním, tak např. solením nebo slazením jdu opatrně. Vždycky je lepší přidat než obráceně. 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *