Polévka se zelím a čočkou
parallax background

Polévka se zelím a čočkou

Kapustnica
Únor 10, 2016
Smažený květák
Únor 13, 2016
 

Tato polévka není tolik známá, ale do české klasiky patří. Obsahuje ingredience pro českou kuchyni tak typické - tmavou čočku, zelí, brambory a Pražskou šunku. 


Ingredience:

400 g čočky (minimálně 2 hodiny namočené ve vodě, nejlépe přes noc)

400 g brambor

300 g čerstvého zelí

300 g Pražské šunky

1 lžíce másla

5 stroužků česneku

1,2 l kuřecího vývaru

kelímek zakysané smetany

sůl

bílý pepř

kmín mletý 

lžíce octa (podle chuti)

 

 

Postup:

  1. Brambory nakrájím na kostičky a zelí nakrájím na nudličky tak, aby se vešly na lžíci. Dám je do hrnce a zaliji vývarem, přivedu k varu.

  2. Do vroucí polévky přidám propláchnutou, přes noc namočenou čočku a nechám pozvolna vařit.

  3. Na másle dozlatova orestuji šunku nakrájenou na menší kostičky.

  4. Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přidám orestovanou šunku, prolisovaný česnek a zakysanou smetanu.

  5. Polévku dosolím podle chuti, přidám ocet a ještě nechám chvilku povařit.

 

Tip: Místo čerstvého zelí můžete použít i kysané,které před vařením pokrájejte a propláchněte. Ocet už pak nepřidávejte.

Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *