Tato polévka není tolik známá, ale do české klasiky patří. Obsahuje ingredience pro českou kuchyni tak typické – tmavou čočku, zelí, brambory a Pražskou šunku. Podobná je zelňačce. Kterou máte raději?
Recept | Polévka se zelím a čočkou
- 12 března, 2020
- 4
- 40 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g čočky (minimálně 2 hodiny namočené ve vodě, nejlépe přes noc)
- 400 g brambor
- 300 g čerstvého zelí
- 300 g Pražské šunky
- 1 lžíce másla
- 5 stroužků česneku
- 1,2 l kuřecího vývaru
- kelímek zakysané smetany
- sůl
- bílý pepř
- kmín mletý
- lžíce octa (podle chuti)
Postup
- Step 1
- Brambory nakrájím na kostičky a zelí nakrájím na nudličky tak, aby se vešly na lžíci. Dám je do hrnce a zaliji vývarem, přivedu k varu.
- Step 2
- Do vroucí polévky přidám propláchnutou, přes noc namočenou čočku a nechám pozvolna vařit.
- Step 3
- Na másle dozlatova orestuji šunku nakrájenou na menší kostičky.
- Step 4
- Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přidám orestovanou šunku, prolisovaný česnek a zakysanou smetanu.
- Step 5
- Polévku dosolím podle chuti, přidám ocet a ještě nechám chvilku povařit.
- Step 6
- Tip: Místo čerstvého zelí můžete použít i kysané,které před vařením pokrájejte a propláchněte. Ocet už pak nepřidavejte.