Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Polévky

Polévka se zelím a čočkou

Rovnou na recept

 Tato polévka není tolik známá, ale do české klasiky patří. Obsahuje ingredience pro českou kuchyni tak typické – tmavou čočku, zelí, brambory a Pražskou šunku. Podobná je zelňačce. Kterou máte raději?

 

Recept | Polévka se zelím a čočkou

Od: Češka z Česka
  • 12 března, 2020
  • 4
  • 40 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 400 g čočky (minimálně 2 hodiny namočené ve vodě, nejlépe přes noc)
  • 400 g brambor
  • 300 g čerstvého zelí
  • 300 g Pražské šunky
  • 1 lžíce másla
  • 5 stroužků česneku
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • kmín mletý
  • lžíce octa (podle chuti)
Postup
Krok 1
Brambory nakrájím na kostičky a zelí nakrájím na nudličky tak, aby se vešly na lžíci. Dám je do hrnce a zaliji vývarem, přivedu k varu.
Krok 2
Do vroucí polévky přidám propláchnutou, přes noc namočenou čočku a nechám pozvolna vařit.
Krok 3
Na másle dozlatova orestuji šunku nakrájenou na menší kostičky.
Krok 4
Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přidám orestovanou šunku, prolisovaný česnek a zakysanou smetanu.
Krok 5
Polévku dosolím podle chuti, přidám ocet a ještě nechám chvilku povařit.
Krok 6
Tip: Místo čerstvého zelí můžete použít i kysané,které před vařením pokrájejte a propláchněte. Ocet už pak nepřidavejte.

Štítky

  • Brambory
  • Luštěniny
  • Zelí

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Česnekové karbanátky
Valašský kontrabáš

Související články

Česnečka
Polévky

Česnečka

Cibulačka
Polévky

Cibulačka

Dýňová polévka
Polévky

Dýňová polévka

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.