Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Nápoje

Snoubení vína s tradičními českými jídly

K české kuchyni patří pivo. Nemusí tomu ale tak být vždycky! Stačí dodržovat pár základních pravidel a uvidíte, že si na guláši či svíčkové pochutnáte i se sklenkou vína. Česká klasika se totiž dá poměrně dobře párovat i s vínem, ideálně českým nebo moravským.

Mezi nejoblíbenější jídla v České republice patří smažený řízek, smažený sýr, svíčková, guláš nebo vepřo, knedlo, zelo. Málo koho napadne si k nim objednat víno, ale věřte, že není tak složité k nim vybrat víno, které jejich chuť pozvedne.

Ať už vybíráte víno ke smaženému jídlu nebo k omáčce, vždy pamatujte, že musí ladit s hlavní chuťovou složkou pokrmu. Většinou se ladí víno s masem – k červenému masu červené víno a k bílému bílé. Toto pravidlo platí téměř vždy, ale existují i výjimky.

Svíčková a koprová omáčka

Například ke svíčkové pečeni byste podle této logiky měli servírovat červené, jenomže to by byla chyba. Svíčková je smetanová omáčka a její chuť tvoří především kořenová zelenina a smetana, z tohoto důvodu k ní tedy podávejte víno bílé, ideálně plnější s lehkým zbytkovým cukrem (Chardonnay, Rulandské šedé).

Podobně tomu bude u koprové omáčky, tady ale sáhněte po aromatičtějším vínu, které bude ladit s aromatickou chutí kopru. Obvykle se k ní hodí Müller Thurgau nebo Sauvignon. Obecně se dá říci, že ke smetanovým omáčkám se hodí bílá vína.

Smažený řízek nebo sýr

U smažených pokrmů tak úplně neplatí, že by víno mělo ladit s chutí jídla. V tomto případě platí, že protiklady se přitahují. Smažené jídlo je poměrně mastné a tučné a vinná kyselina tuky rozpouští, díky tomu jídlo odlehčí a celkově pozvedne.

Mírně slaná chuť smaženého řízku vám bude skvěle chutnat se suchým vínem s výraznější kyselinkou a lehkou ovocností (Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský. U řízků však do chuti mluví i příloha. Konečné rozhodnutí je tedy závislé i na tom, co k řízku podáváte. Například k pikantnímu bramborovému salátu s majonézou se spíše hodí Rulandské bílé.

K hutnému smaženému sýru a tučnému jídlu si také klidně dejte suché bílé nebo růžové víno.

Vepřo, knedlo, zelo

Vepřové maso, zelí a knedlík se obvykle servíruje s pivem, ale s vínem si také velmi dobře rozumí. Vyzkoušejte si k němu nalít šťavnaté bílé víno s výraznější kyselinkou, obdobně jako k řízku. Pokud si však na talíř místo bílého zelí dáte červené, nalijte si do sklenice červené víno. Víno by mělo být lehčí, ovocnější, například Modrý Portugal nebo Rulandské modré.

Guláš

Když je řeč o české klasice, nesmí chybět guláš. Ke guláši podávejte vína hutnější, kořeněná. V tomto případě už se bude určitě jednat o vína červená.

Správně párovat jídlo s vínem je sice věda, ale dá se to zvládnout i v domácích podmínkách. Pokud se chystáte na větší akci, kam zvete důležité hosty, nechte si poradit s výběrem vhodného vína od profesionálů. Someliérovi prozraďte, co se chystáte vařit a on vám jistě rád poradí. Případně si nechte víno spárovat s jídlem už u cateringové firmy, která vám ho bude dodávat.

 

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Focení jídla aneb jak jsem začala fotit
Česnekové karbanátky

Související články

Svatomartinská vína
Nápoje, Zvyky a tradice

Svatomartinská vína

2 horké nápoje, které si zamilujete
Nápoje

2 horké nápoje, které si zamilujete

Párování vína a sýrů s bílou plísní
Nápoje, Slané

Párování vína a sýrů s bílou plísní

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.