Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
    • Výstupy v médiích
Sladké

Rybízový koláč s pudinkem

Rovnou na recept

Ovocné koláče a bublaniny různých obměn naprosto miluju! Jsou výborné, ale i jednoduché a nenáročné na přípravu. A to je velké plus! Hlavně v létě se nehodí trávit dlouhý čas v kuchyni. Výborné na podobných koláčích a bublaninách je, že je můžete připravovat nejen v sezóně, ale celoročně – třeba ze zmraženého nebo zavařeného ovoce. Pojďte se se mnou pustit do tohodle lahodného rybízového koláče. A nezapomeňte mi pak napsat, jak rychle byl pryč. 🙂

rybízový koláč s pudinkem

Recept | Rybízový koláč s pudinkem

Příprava 25 min | Pečení 45 min | 1 plech 30x40 cm
Od: Češka z Česka
  • 21 srpna, 2023
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • Na těsto:
  • 300 g změklého másla
  • 250 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (nebo 1 lžička domácího)
  • špetka soli
  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • Na puding:
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 50 g cukru do pudinku
  • Na hotový puding:
  • 400 g červeného rybízu (můžete namíchat s černým rybízem nebo jiným ovocem)
  • Na drobenku:
  • 150 g nasekaných mandlových lupínků
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla + 70 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
Postup
Step 1
Nejprve si připravím drobenku tak, že všechny přísahy prohnětu prsty do hrudek.
Step 2
Pak se vrhám na těsto. Vyšlehám změklé máslo s oběma cukry a solí, postupně zašlehám každé vejce a mouku s kypřicím práškem. Těsto vyliji na vymazaný plech.
Step 3
Pudink uvařím podle návodu, horký ho vyliji na těsto a rovnoměrně rozetřu. Posypu rybízem a drobenkou. Peču asi 45 min v rozehřáté troubě na 180 stupňů.
červený rybíz v bandasce
rybízový koláč s pudinkem
rybízový koláč s pudinkem

VĚDĚLI JSTE, ŽE RYBÍZ…

– Posiluje imunitu

– Chrání zrak

– Chrání sliznice

– Hubí choroboplodné zárodky

– Pomáhá při infekcích trávícího systému

– Má příznivý vliv na nervový systém, paměť a soustředění

– Podporuje peristaltiku střev

– Podporuje cévy, žíly a průchodnost krve

– Pomáhá při léčbě nachlazení, virových i bakteriálních infekcí (chřipka, bronchitida, angína, záněty dutin, infekce sliznic)

Napište mi do komentářů, jak rychle se po koláči zaprášilo 🙂 a sledujte mě na sociálních sítích Instagramu, Youtube a Facebooku pro každodenní inspiraci.

Štítky

  • Koláč
  • Léto
  • ovoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Nakládaná rajčátka
Vinobraní

Související články

Tvarohový jahodový dort
Sladké

Tvarohový jahodový dort

Ovocný hrnkový koláč s drobenkou
Sladké, České značky

Ovocný hrnkový koláč s drobenkou

Ovocné knedlíky
Sladké

Ovocné knedlíky

12 comments

  • Dominika K.
    27 listopadu, 2023

    Dobrý den, mohu se zeptat, na co je v ingrediencích na těsto jednou 250 g cukru a pak níže 50 g cukru? To je myšleno do pudinku?

    Reply
    • Češka z Česka
      16 ledna, 2024

      Dobrý den, ano ano, je to tak. Děkuji za dotaz, do přehledu ingrediencí jsem to rozepsala. Pěkné dny, Jana ♥

      Reply
  • Radoslava Urbanová
    13 ledna, 2024

    Dobrý den, dnes jsem pekla rybízový koláč ze zmrazeného rybízu.Všem nám moc chutná, ale mám dotaz jak je to s tím mlékem.Přidává se do těsta nebo toho 0,500 je myšleno do pudinku?Já jsem ho do těsta nedala, nevadilo to na chuti ani na kvalitě,ale trochu mě to zarazilo.Prosím Vás proto o sdělení jestli patří i do těsta Protože z postupu, který uvádíte to pro mne není jasné.Děkuji Vám .
    Urbanová

    Reply
    • Češka z Česka
      16 ledna, 2024

      Dobrý den, děkuji za dotaz. Mléko patří do pudinku. Pro přehlednost jsem to do přehledu ingrediencí rozepsala. Mějte se hezky, 🙂 Jana

      Reply
  • Hanka
    24 června, 2024

    Dobrý den, tak jsem se dnes pustila do koláče…ale asi jsem udělala nějakou technologickou chybu- těsto jsem rozhodně neměla v konzistenci „vylít na plech“ 🙁 dle postupu jsem uslehala máslo, cukry a pak postupně vejce…když jsem zaslehala mouku tak jsem z toho měla spíše hutnou kaši … Zatím je koláč v troubě tak uvidíme. Příště tu mouku asi zkusím jenom zamíchat? Nebo máte jiný nápad kde byla chyba? Děkuji

    Reply
    • Češka z Česka
      13 července, 2024

      Dobrý den, těsto je jako hustší vláčná kaše. 🙂 Nenapadá mě lepší spojení než „vylít na plech“ 🙂 Před pár dny jsem ho pekla znovu. Tentokrát jsem zapomněla přidat kypřící prášek a ani tam nechyběl, koláč byl i tak výborný! Jak to dopadlo u vás, povedl se? 🙂

      Reply
  • Gerry
    24 července, 2024

    Dobrý den, pudink se lije na neupečené těsto? Děkuji za odpověď.

    Reply
    • Češka z Česka
      28 července, 2024

      Dobrý den, ano, na neupečené těsto. 🙂 Jana

      Reply
  • Martin Synek
    19 listopadu, 2024

    Dobrý den, co jsem udělal blbě když jsem měl zezdola upečeno jen cca 0,5 cm a zbytek byl takový zdrclý?

    Reply
    • Češka z Česka
      22 listopadu, 2024

      Dobrý den, měl jste zdrclý puding a těsto bylo v pořádku? A postupoval jste přesně podle návodu? Díky za zprávu. 🙂 Jana

      Reply
      • Martin
        22 listopadu, 2024

        Měl jsem zdrclý těsto a asi vím proč, já jsem měl totiž otevřené dva recepty a podle tohodle jsem to vlastně nedělal. A tam psali vychladlý pudink smíchaný se sněhem vylít na těsto ale já jak četl i tento recept, tak jsem to na to těsto kydnul horký.🤔🫣

        Reply
        • Češka z Česka
          22 listopadu, 2024

          Tak to jsem ráda, že se to vysvětlilo! 🙂 Tenhle recept zkuste. Mám ho ozkoušený, je jednoduchý a moc dobrý.

          Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Hrnkový recept na mramorovou bábovku zvládne určitě každý. 🙌

1 hrnek cukru
2 vejce
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
prášek do pečiva
vanilkový cukr
kůra z citronu
2 lžíce kakaa

Postup:

1. Smíchám cukr s vejci, přidám olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchám.

2. Rozdělím těsto do dvou misek. Do jedné misky přidám podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě, nebo z citronu, který jsem nechala koupat se v octě cca 10 min).

3. Do další misky s těstem dám holandské kakao a promíchám.

5. Těsto naliji do vymazané formy a peču na 180°C asi 40 min.

Po upečení ještě horkou bábovku vyklopím na talíř, jde tak snadno. 👍

P.S.: Někdy prostě jen všechny ingredience smíchám pomocí šlehače a je to! ✌️

Recept si uložte.♥️

Těším se na vás u dalšího videa. 
Jana

#babovka #hrnkovyrecept #hrnickovyrecept #rychlerecepty #recept #rychlyrecept #milujemesladke #peceni #sladkepeceni #dnespecu #hezkycesky #videorecept #moucnik #ceskyblog #ceskyfoodblog #denmatek
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Hrnkový recept na mramorovou bábovku zvládne určitě každý. 🙌 1 hrnek cukru 2 vejce 1/2 hrnku oleje 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek mléka prášek do pečiva vanilkový cukr kůra z citronu 2 lžíce kakaa Postup: 1. Smíchám cukr s vejci, přidám olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchám. 2. Rozdělím těsto do dvou misek. Do jedné misky přidám podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě, nebo z citronu, který jsem nechala koupat se v octě cca 10 min). 3. Do další misky s těstem dám holandské kakao a promíchám. 5. Těsto naliji do vymazané formy a peču na 180°C asi 40 min. Po upečení ještě horkou bábovku vyklopím na talíř, jde tak snadno. 👍 P.S.: Někdy prostě jen všechny ingredience smíchám pomocí šlehače a je to! ✌️ Recept si uložte.♥️ Těším se na vás u dalšího videa. Jana #babovka #hrnkovyrecept #hrnickovyrecept #rychlerecepty #recept #rychlyrecept #milujemesladke #peceni #sladkepeceni #dnespecu #hezkycesky #videorecept #moucnik #ceskyblog #ceskyfoodblog #denmatek
1 dnem ago
View on Instagram |
1/9
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️ Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍 A co říká tradice? Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy.  Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰 Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘 #prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
1 týdnem ago
View on Instagram |
2/9
Takhle krásně modrou letos vymalovala příroda. 💙

Nakrájela jsem 1/2 hlávky červeného zelí do hrnce, zalila vodou, aby bylo dost ponořené a šla tam dobře dát vejce, 2 lžíce octa.

Vejce jsem vařila 10 min a potom nechala v nálevu odstát 12 hod.

A bylinkové motivy? 🍀 Lístky stačí pevně upevnit v silonce. Jednoduché a krásné, co myslíte? 😊 ♥️

Krásné Velikonoce! 🐣🌷🪻

#velikonoce #tradiceprirodnibarveni #tradice #cesko #jaro #jarnitrendy
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Takhle krásně modrou letos vymalovala příroda. 💙 Nakrájela jsem 1/2 hlávky červeného zelí do hrnce, zalila vodou, aby bylo dost ponořené a šla tam dobře dát vejce, 2 lžíce octa. Vejce jsem vařila 10 min a potom nechala v nálevu odstát 12 hod. A bylinkové motivy? 🍀 Lístky stačí pevně upevnit v silonce. Jednoduché a krásné, co myslíte? 😊 ♥️ Krásné Velikonoce! 🐣🌷🪻 #velikonoce #tradiceprirodnibarveni #tradice #cesko #jaro #jarnitrendy
3 týdny ago
View on Instagram |
3/9
Věděli jste, že mazanec se poprvé objevil už ve středověku?

Ale v podobě, jak ho známe dnes, se peče až od 18. století.

Je symbolem konce půstu a každá surovina má svůj význam:

kříž – požehnání,
kulatý tvar – znovuzrození,
rozinky – plodnost a hojnost,
mandlové lupínky – bohatství.

Recept na mazanec najdete na mém webu ceskazceska.cz

Chcete víc zajímavostí a receptů? Sledujte můj profil!♥️ 

#mazanec #velikonoce #tradice #recepty #foodblog #recept #velikonocnirecepty #ceskezvykyatradice #cesko #ceskyfoodblog
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Věděli jste, že mazanec se poprvé objevil už ve středověku? 
Ale v podobě, jak ho známe dnes, se peče až od 18. století. Je symbolem konce půstu a každá surovina má svůj význam: 
kříž – požehnání,
kulatý tvar – znovuzrození,
rozinky – plodnost a hojnost,
mandlové lupínky – bohatství. Recept na mazanec najdete na mém webu ceskazceska.cz Chcete víc zajímavostí a receptů? Sledujte můj profil!♥️ #mazanec #velikonoce #tradice #recepty #foodblog #recept #velikonocnirecepty #ceskezvykyatradice #cesko #ceskyfoodblog
3 týdny ago
View on Instagram |
4/9
Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. 🤫Nezvonily zvony 🔕a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. 🐮 Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu. 

Funkci zvonů přebírali (a někde stále přebírají) chlapci „vrkáči“, někde i holky. Vrkáči chodili ve skupině po vesnicích s řehtačkami (vrkačkami, klepačkami, hrkačkami, chřestačkami) při každém klekání – časně ráno, v poledne a večer. Jejich obchůzky končily na Bílou sobotu, kdy obcházeli domy a říkali básničky o Jidášovi. Někde dostali kapesné, někde něco dobrého. 💸🤑

Hospodyně na Zelený čtvrtek vstávaly časně ráno, zametly dům a smetí donesly na křižovatku. To mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy,… 🧹

Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. 🥬🌱🌿

Pekly se sladké jidáše s medem. Med nesměl být kupovaný, ale darovaný. Darovaný med měl chránit před hadím ušknutím a žihadly.🐝🐍

Proč Zelený čtvrtek?🍀
Název vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek).

A proč se má jíst něco zeleného? 🤔
Prý proto, abysme byli celý rok zdraví a svěží, jako je barva bylinek, které právě raší. Tenhle zvyk nemá nic společného s křesťanskou tradicí, spíše se ujal podle zkomoleného německého názvu tohoto dne. 🙂

#zelenyctvrtek #tradice #velikonoce #velikonoce2025 #hezkycesky #dnesjim #recepty #recepty #tradicni #tradicnikuchyne #cesko
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. 🤫Nezvonily zvony 🔕a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. 🐮 Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu. Funkci zvonů přebírali (a někde stále přebírají) chlapci „vrkáči“, někde i holky. Vrkáči chodili ve skupině po vesnicích s řehtačkami (vrkačkami, klepačkami, hrkačkami, chřestačkami) při každém klekání – časně ráno, v poledne a večer. Jejich obchůzky končily na Bílou sobotu, kdy obcházeli domy a říkali básničky o Jidášovi. Někde dostali kapesné, někde něco dobrého. 💸🤑 Hospodyně na Zelený čtvrtek vstávaly časně ráno, zametly dům a smetí donesly na křižovatku. To mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy,… 🧹 Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. 🥬🌱🌿 Pekly se sladké jidáše s medem. Med nesměl být kupovaný, ale darovaný. Darovaný med měl chránit před hadím ušknutím a žihadly.🐝🐍 Proč Zelený čtvrtek?🍀 Název vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek). A proč se má jíst něco zeleného? 🤔 Prý proto, abysme byli celý rok zdraví a svěží, jako je barva bylinek, které právě raší. Tenhle zvyk nemá nic společného s křesťanskou tradicí, spíše se ujal podle zkomoleného německého názvu tohoto dne. 🙂 #zelenyctvrtek #tradice #velikonoce #velikonoce2025 #hezkycesky #dnesjim #recepty #recepty #tradicni #tradicnikuchyne #cesko
4 týdny ago
View on Instagram |
5/9
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, tak si z něj připravte skvělé a velmi jednoduché pesto z medvědího česneku.👌

Ingredience (cca 200 ml pesta / 4 porce):

100 g medvědího česneku
50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
50 g vlašských ořechů
100 ml olivového oleje
sůl a pepř podle chuti

Postup:
1. Medvědí česnek omyji a osuštím.
2. V mixéru ho rozmixuji s oříšky, sýrem a olejem do hladka.
3. Dochutím solí s pepřem.
4. Skladuji ve skleničce v lednici – navrch naleji trochu oleje, aby pesto vydrželo déle.

TIP: Výborně chutná s těstovinami, na topince nebo jako dip ke grilovanému masu a zelenině.

Uložte si recept a dejte vědět, jestli se do něj taky pustíte! 🤩🙌

#medvedicesnek #domacipesto #jarniinspirace #recept #bylinky #sezonnikuchyne #recepty #recept #rychlerecepty #rychlyrecept #jaro
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, tak si z něj připravte skvělé a velmi jednoduché pesto z medvědího česneku.👌 Ingredience (cca 200 ml pesta / 4 porce): 100 g medvědího česneku 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra) 50 g vlašských ořechů 100 ml olivového oleje sůl a pepř podle chuti Postup: 1. Medvědí česnek omyji a osuštím. 2. V mixéru ho rozmixuji s oříšky, sýrem a olejem do hladka. 3. Dochutím solí s pepřem. 4. Skladuji ve skleničce v lednici – navrch naleji trochu oleje, aby pesto vydrželo déle. TIP: Výborně chutná s těstovinami, na topince nebo jako dip ke grilovanému masu a zelenině. Uložte si recept a dejte vědět, jestli se do něj taky pustíte! 🤩🙌 #medvedicesnek #domacipesto #jarniinspirace #recept #bylinky #sezonnikuchyne #recepty #recept #rychlerecepty #rychlyrecept #jaro
4 týdny ago
View on Instagram |
6/9
Ideální oběd (nejen) na Velikonoční pondělí, 
kdy není čas ani chuť na to být v kuchyni. 🌸🪻

Dopoledne během chvilinky připravíte s minimem zašpiněného nádobí a po cca 2-2,5 hod vytáhnete z trouby a můžete servírovat. Kuře peču déle, maso se pak krásně rozpadá od kosti a kůžička je vypečená.🍗👌

Potřebujete (orientačně):
1 celé kuře nebo stehna
máslo
brambory i se slupkou
1 cibule
3 mrkve
mražený hrášek
kmín
pepř
sladká paprika
sůl

1. Nakrájím zeleninu na větší kusy, brambory nechám i se slupkou.
2. Přidám naporcované kuře, které ze všech stran osolím, opepřím, okmínuji a zapráším sladkou paprikou.
3. Na maso položím plátky másla, podliji cca polovinou hrnečku vody/bílého vína/piva nebo cideru a dám péct na 180 stupňů. 
4. V polovině pečení maso obrátím, podle potřeby maso polévám výpekem a přilévám trochu vody, aby se tvořil sosík. Na maso přidám v průběhu ještě jednou další plátky másla. Asi půl hodiny před koncem maso obrátím opět kůží nahoru a cca 7 min před koncem přidám mražený hrášek.

Tak co, bude tohle jídlo i vaše velikonoční tradice? ♥️

#Velikonoce #tradice #jaro #rychlerecepry #hezkycesky #sezonnisuroviny #velikonocnipondeli #cesketradice #rodina #pecenekure #dnesjim #recept #recepty #snadnerecepty
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Ideální oběd (nejen) na Velikonoční pondělí, kdy není čas ani chuť na to být v kuchyni. 🌸🪻 Dopoledne během chvilinky připravíte s minimem zašpiněného nádobí a po cca 2-2,5 hod vytáhnete z trouby a můžete servírovat. Kuře peču déle, maso se pak krásně rozpadá od kosti a kůžička je vypečená.🍗👌 Potřebujete (orientačně): 1 celé kuře nebo stehna máslo brambory i se slupkou 1 cibule 3 mrkve mražený hrášek kmín pepř sladká paprika sůl 1. Nakrájím zeleninu na větší kusy, brambory nechám i se slupkou. 2. Přidám naporcované kuře, které ze všech stran osolím, opepřím, okmínuji a zapráším sladkou paprikou. 3. Na maso položím plátky másla, podliji cca polovinou hrnečku vody/bílého vína/piva nebo cideru a dám péct na 180 stupňů. 4. V polovině pečení maso obrátím, podle potřeby maso polévám výpekem a přilévám trochu vody, aby se tvořil sosík. Na maso přidám v průběhu ještě jednou další plátky másla. Asi půl hodiny před koncem maso obrátím opět kůží nahoru a cca 7 min před koncem přidám mražený hrášek. Tak co, bude tohle jídlo i vaše velikonoční tradice? ♥️ #Velikonoce #tradice #jaro #rychlerecepry #hezkycesky #sezonnisuroviny #velikonocnipondeli #cesketradice #rodina #pecenekure #dnesjim #recept #recepty #snadnerecepty
1 měsíc ago
View on Instagram |
7/9
Dejte mi vědět do komentáře, co z medvědího česneku připravujete vy. 🙌 🌱🐻

#medvedicesnek #jaro #superpotraviny #ceskazceska #lokalni #sezonnisuroviny #dnesjim #recepty #cesko #jaro #rychlerecepty #snadnerecepty
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Dejte mi vědět do komentáře, co z medvědího česneku připravujete vy. 🙌 🌱🐻 #medvedicesnek #jaro #superpotraviny #ceskazceska #lokalni #sezonnisuroviny #dnesjim #recepty #cesko #jaro #rychlerecepty #snadnerecepty
1 měsíc ago
View on Instagram |
8/9
DUŠIČKY 👻🕯
Dříve se věřilo, že v předvečer Dušiček vystupují duše z očistce. Aby si ošetřily popálené rány, nechávalo se doma v lampě místo oleje máslo a blízcí vypili sklenici studeného mléka, aby se duše ochladily...

Modlitba za duše:

Na dušičky pamatujme, z očistce jim pomáhejme!
Budou na nás vzpomínat, až my budem umírat…
V dušičkový večer, rozžehneme svíčky,
modlíme se tiše, při nich za dušičky.
Poslední již svíce, zvolna dohořívá,
za duše, jichž nikdo, nikdo nevzpomíná.

Dnes si připomínáme naše drahé zesnulé, navštěvujeme hřbitovy a zapalujeme na nich svíčky. 🕯

A právě svíčka má svoji symboliku. Plápolající oheň symbolizuje věčný život duše a teplo ohně zase lásku.❤️ 

Mám tenhle svátek moc ráda. 

#dusicky #svatekvsechsvatych #pamatkazesnulych #tradice #zvykyatradice #podzim #podzim2024 #podzimjetady #halloween
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
DUŠIČKY 👻🕯 Dříve se věřilo, že v předvečer Dušiček vystupují duše z očistce. Aby si ošetřily popálené rány, nechávalo se doma v lampě místo oleje máslo a blízcí vypili sklenici studeného mléka, aby se duše ochladily... Modlitba za duše: Na dušičky pamatujme, z očistce jim pomáhejme! Budou na nás vzpomínat, až my budem umírat… V dušičkový večer, rozžehneme svíčky, modlíme se tiše, při nich za dušičky. Poslední již svíce, zvolna dohořívá, za duše, jichž nikdo, nikdo nevzpomíná. Dnes si připomínáme naše drahé zesnulé, navštěvujeme hřbitovy a zapalujeme na nich svíčky. 🕯 A právě svíčka má svoji symboliku. Plápolající oheň symbolizuje věčný život duše a teplo ohně zase lásku.❤️ Mám tenhle svátek moc ráda. #dusicky #svatekvsechsvatych #pamatkazesnulych #tradice #zvykyatradice #podzim #podzim2024 #podzimjetady #halloween
6 měsíců ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vysočina
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Výstupy v médiích
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT