Ovocné koláče a bublaniny různých obměn naprosto miluju! Jsou výborné, ale i jednoduché a nenáročné na přípravu. A to je velké plus! Hlavně v létě se nehodí trávit dlouhý čas v kuchyni. Výborné na podobných koláčích a bublaninách je, že je můžete připravovat nejen v sezóně, ale celoročně – třeba ze zmraženého nebo zavařeného ovoce. Pojďte se se mnou pustit do tohodle lahodného rybízového koláče. A nezapomeňte mi pak napsat, jak rychle byl pryč. 🙂
Recept | Rybízový koláč s pudinkem
- 21 srpna, 2023
- Vytisknout recept
Suroviny
- Na těsto:
- 300 g změklého másla
- 250 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru (nebo 1 lžička domácího)
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 balíček kypřicího prášku
- Na puding:
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 g cukru do pudinku
- Na hotový puding:
- 400 g červeného rybízu (můžete namíchat s černým rybízem nebo jiným ovocem)
- Na drobenku:
- 150 g nasekaných mandlových lupínků
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla + 70 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup
- Step 1
- Nejprve si připravím drobenku tak, že všechny přísahy prohnětu prsty do hrudek.
- Step 2
- Pak se vrhám na těsto. Vyšlehám změklé máslo s oběma cukry a solí, postupně zašlehám každé vejce a mouku s kypřicím práškem. Těsto vyliji na vymazaný plech.
- Step 3
- Pudink uvařím podle návodu, horký ho vyliji na těsto a rovnoměrně rozetřu. Posypu rybízem a drobenkou. Peču asi 45 min v rozehřáté troubě na 180 stupňů.
VĚDĚLI JSTE, ŽE RYBÍZ…
– Posiluje imunitu
– Chrání zrak
– Chrání sliznice
– Hubí choroboplodné zárodky
– Pomáhá při infekcích trávícího systému
– Má příznivý vliv na nervový systém, paměť a soustředění
– Podporuje peristaltiku střev
– Podporuje cévy, žíly a průchodnost krve
– Pomáhá při léčbě nachlazení, virových i bakteriálních infekcí (chřipka, bronchitida, angína, záněty dutin, infekce sliznic)
Napište mi do komentářů, jak rychle se po koláči zaprášilo 🙂 a sledujte mě na sociálních sítích Instagramu, Youtube a Facebooku pro každodenní inspiraci.
Dobrý den, mohu se zeptat, na co je v ingrediencích na těsto jednou 250 g cukru a pak níže 50 g cukru? To je myšleno do pudinku?
Dobrý den, ano ano, je to tak. Děkuji za dotaz, do přehledu ingrediencí jsem to rozepsala. Pěkné dny, Jana ♥
Dobrý den, dnes jsem pekla rybízový koláč ze zmrazeného rybízu.Všem nám moc chutná, ale mám dotaz jak je to s tím mlékem.Přidává se do těsta nebo toho 0,500 je myšleno do pudinku?Já jsem ho do těsta nedala, nevadilo to na chuti ani na kvalitě,ale trochu mě to zarazilo.Prosím Vás proto o sdělení jestli patří i do těsta Protože z postupu, který uvádíte to pro mne není jasné.Děkuji Vám .
Urbanová
Dobrý den, děkuji za dotaz. Mléko patří do pudinku. Pro přehlednost jsem to do přehledu ingrediencí rozepsala. Mějte se hezky, 🙂 Jana
Dobrý den, tak jsem se dnes pustila do koláče…ale asi jsem udělala nějakou technologickou chybu- těsto jsem rozhodně neměla v konzistenci „vylít na plech“ 🙁 dle postupu jsem uslehala máslo, cukry a pak postupně vejce…když jsem zaslehala mouku tak jsem z toho měla spíše hutnou kaši … Zatím je koláč v troubě tak uvidíme. Příště tu mouku asi zkusím jenom zamíchat? Nebo máte jiný nápad kde byla chyba? Děkuji
Dobrý den, těsto je jako hustší vláčná kaše. 🙂 Nenapadá mě lepší spojení než „vylít na plech“ 🙂 Před pár dny jsem ho pekla znovu. Tentokrát jsem zapomněla přidat kypřící prášek a ani tam nechyběl, koláč byl i tak výborný! Jak to dopadlo u vás, povedl se? 🙂
Dobrý den, pudink se lije na neupečené těsto? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ano, na neupečené těsto. 🙂 Jana