Vepřové maso v mrkvi
parallax background

Vepřové maso v mrkvi

Mrkev
Srpen 16, 2016
Sněžka
Srpen 26, 2016
 

Vepřové maso a šťavnatá mrkvička na másle. Jednoduchá a rychlá klasika, která se dá dělat na více variant v podání mrkve. Někdo mrkev dusí na cibulce a másle zvlášť, strouhanou, na kolečka nebo pyré. Já mám ráda snad všechny varianty, ale nejvíc asi tu, kterou popíšu v následujícím receptu. :)

Vepřové maso v mrkvi
mrkev

Ingredience:

vepřové maso (např. plec a množství jak uznáte :) Myslete na to, že maso se tepelnou úpravou zmenší)

máslo (asi 100 g)

1 cibule

voda nebo lépe hovězí vývar na podlití masa (pokud použijete vodu, přidejte bobkový list na menší množství a 2 na větší + asi 3 kuličky nového koření a pepře)

hladká mouka na zaprášení masa (já nezaprašuji)

mrkev (miluji mrkev, takže u mě skoro platí - čím víc, tím líp :) )

muškátový oříšek na dochucení

sůl

čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. V hrnci na 50 g másla dozlatova osmažím nadrobno nakrájenou cibulku (asi 5 min).

  2. K cibuli přidám na malé kostičky nakrájené vepřové maso, osolím, opepřím a opékám asi 10 - 15 min ze všech stran dozlatova.

  3. Maso podliji vývarem, aby bylo skoro ponořené, přiklopím pokličkou a nechám dusit dalších 15 min. Poté přidám na kolečka nakrájenou mrkev a vařím do té doby, dokud není maso měkoučké, asi dalších 20 min. V průběhu ochutím nastrouhaným muškátovým oříškem, pepřem, solí a přidám zbytek másla.

K tomuto jídlu zbožňuji v troubě, ještě se slupkou, pečené na kousky nakrájené brambory. Pouze osolené, okmínované a olejem lehce přelité. Mňam!

 

Víte, že mrkev je oproti jiným druhům zeleniny zdravější vařená než syrová? Více se dozvíte v mém minulém článku ZDE. :)

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *