Vepřové maso a šťavnatá mrkvička na másle. Jednoduchá a rychlá klasika, která se dá dělat na více variant v podání mrkve. Někdo mrkev dusí na cibulce a másle zvlášť, strouhanou, na kolečka nebo pyré. Já mám ráda snad všechny varianty, ale nejvíc asi tu, kterou popíšu v následujícím receptu.
Recept | Vepřové maso v mrkvi
- 22 června, 2019
- 4
- 50 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kg vepřové plece
- máslo (asi 100 g)
- 1 cibule
- voda nebo lépe hovězí vývar na podlití masa (pokud použijete vodu, přidejte bobkový list na menší množství a 2 na větší + asi 3 kuličky nového koření a pepře)
- hladká mouka na zaprášení masa (já nezaprašuji)
- 500 g mrkve
- muškátový oříšek na dochucení
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Step 1
- V hrnci na 50 g másla dozlatova osmažím nadrobno nakrájenou cibulku (asi 5 min).
- Step 2
- K cibuli přidám na malé kostičky nakrájené vepřové maso, osolím, opepřím a opékám asi 10 – 15 min ze všech stran dozlatova.
- Step 3
- Maso podliji vývarem, aby bylo skoro ponořené, přiklopím pokličkou a nechám dusit dalších 15 min. Poté přidám na kolečka nakrájenou mrkev a vařím do té doby, dokud není maso měkoučké, asi dalších 20 min. V průběhu ochutím nastrouhaným muškátovým oříškem, pepřem, solí a přidám zbytek másla.
- Step 4
- Jako přílohu doporučuji v troubě pečené a na kousky nakrájené brambory. Pouze osolené, okmínované a olejem lehce přelité. Mňam!
Víte, že mrkev je oproti jiným druhům zeleniny zdravější vařená než syrová? Více se dozvíte v mém minulém článku. 🙂