Víte, že mrkev je oproti jiným druhům zeleniny zdravější vařená než syrová? Je to proto, že syrová mrkev má tuhé buněčné stěny, které se tepelnou úpravou naruší a dojde tak k uvolnění cenných látek.
- mrkev pozitivně ovlivňuje kvalitu zraku
- působí proti vzniku ledvinových kamenů
- pomáhá při střevních infekcích, žaludečních vředech, artritidě, dně
- pomáhá ke správnému krevnímu oběhu, který chrání před srdečními a cévními onemocněními
- pomáhá proti nachlazení a nemoci z vyčerpání
- pravidelná konzumace pomůže snižovat riziko rakoviny (alespoň 2x týdně)
- pravidelná konzumace má také pozitivní vliv na kvalitu pleti, zpomaluje proces stárnutí, omlazuje, podporuje opálení, růst vlasů a nehtů
Mrkev obsahuje beta-karoten, který se v těle mění na vitamin A, také vitamin C a K, vlákninu, bílkoviny, vápník, železo, draslík, hořčík a fosfor. … a pak si ji nedejte, když je tak prospěšná. A taková domácí ze zahrádky, nejlépe v BIO kvalitě, to je pak něco! 🙂