Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Velikonoční bochánky

Rovnou na recept

Velikonoční bochánky je sladké kynuté pečivo s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem a s cukrovou polevou navrchu. Místo polevy se můžeme setkat s bochánky naříznutými do kříže, podobně jako se to dělá u velikonočního mazance. V naší zemi jsou bochánky spíš modernější záležitostí. Jejich tradici ale najdeme v Anglii. 

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Fino, výrobcem potřeb do domácnosti, od pečících papírů přes úklidové pomůcky, až po rozložitelné odpadkové pytle.

stažený soubor

Velikonoční bochánky, zdobené do kříže. Vedle pomlázka, krasnice, tulipány.

Recept | Velikonoční bochánky

Od: Češka z Česka
  • 7 března, 2022
  • 16-20
  • 2 hod 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 400 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 230 g mléka
  • 2 vejce (1 do těsta a 1 na polevu)
  • 50 g másla (75 g másla do těsta a 75 g na potření)
  • Špetka soli
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 20 g sušeného droždí
  • Kůra z jednoho citronu
  • Hrst rozinek (případně i jiného sušeného nebo kandovaného ovoce)
  • Pečicí papír Fino
  • Na polevu:
  • Moučkový cukr
  • Bílek z 1 vajíčka
Postup
Step 1
Nejprve připravím kvásek: Droždí rozdrobím v menší misce a mícháním z něj vytvořím kašičku. Přidám 2 lžíce mouky, 2 lžíce mléka, 2 lžíce cukru (z uvedeného množství u receptu). Promíchám a nechám kynout na teplém místě asi 15 minut, dokud nevzejde kvásek.
Step 2
V míse smíchám všechny ostatní ingredience na těsto, přidám vykynutý kvásek a v kuchyňském robotu těsto důkladně prohnětu, klidně i 10 min.
Step 3
Těsto nechám kynout asi 1 hod (dokud nezdvojnásobí svůj objem) na teplém místě přikryté čistou utěrkou.
Step 4
Z těsta následně tvaruji cca stejně velké bochánky velké asi jako tenisový míček. Skládám je na plech vyložený pečicím papírem s rozestupy asi 3 cm. Bochánky potřu rozpuštěným máslem a dám péci do vyhřáté trouby na 160 °C asi 20-25 minut.
Step 5
Hotové velikonoční bochánky znovu potřu máslem a nechám vychladnout.
Step 6
Vychladlé bochánky potřu do kříže hustou směsí z 1 vaječného bílku a moučkového cukru takové hustoty, že se neroztéká (podobně jako poleva na perníčky). Při zdobení může pomoct pytlíček, kam dáte polevu a ustřihnete malý růžek.

Napište mi dolů do komentáře, jestli si bochánky připravíte na letošní Velikonoce, nebo dáte přednost naší typické české tradici – Mazanci a Jidášům? 🙂

 

Štítky

  • Velikonoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Nové město nad Metují
Honzovy buchty

Související články

Velikonoční věnec
Zvyky a tradice, Sladké

Velikonoční věnec

Vajíčková pomazánka
Slané

Vajíčková pomazánka

Sekaná s vajíčkem
Hlavní jídla

Sekaná s vajíčkem

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT