Těmto buchtám se říká Honzovy, protože je od maminky na cestu dostal kdejaký Honza. Buchty z kynutého sladkého těsta jsou nadýchané a plněné povidly, tvarohovou nebo makovou náplní. Jsou moc dobré a typicky české! Upečte si je taky. Recept je časově náročnější, ale jednoduchý. 🙂
Recept | Honzovy buchty
25 min příprava těsta a kynutí kvásku, 1 hod kynutí těsta, 30 min příprava buchet, 15 min kynutí buchet v pekáčku, 25 min pečení
- 8 března, 2022
- 30
- 2 hod 35 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 230-250 ml mléka
- 60 g moučkového cukru
- 30 g droždí
- 150 g másla (50 g do těsta a 150 g na potření ve dvou fázích)
- 1 vanilkový cukr (nebo 2 lžičky domácího)
- 3 žloutky
- Na náplň:
- Povidla
- Mletý mák uvařený v mléce s cukrem do husta
- Měkký tvaroh v sáčku s rozinkami a cukrem
Postup
- Step 1
- Nejprve připravím kvásek: Do menší misky rozdrobím droždí, z uvedeného množství přidám lžíci cukru, lžíci mléka a lžíci mouky. Promíchám a nechám kynout asi 15 min, než kvásek vzejde.
- Step 2
- Veškeré ingredience krom másla a nechám v robotu zapracovat zlehka asi 1 min. Přidám povolené (ne horké) máslo a robota nastavím na 10 min hnětení. Nádobu s vypracovaným těstem dám na teplé místo, posypu trochou mouky a přikryji čistou utěrkou. Nechám kynout asi 1 hod, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Step 3
- Vykynuté těsto dám na pomoučený vál nebo kuchyňskou linku. Zlehka ho rukama prohnětu a rozválím na cca 1 cm plát, který rozkrájím na čtverce asi 5×5 cm. Vznikne přibližně 30 ks.
- Step 4
- Na každý čtverec dám doprostřed libovolnou náplň. Rohy těsta přimáčknu k sobě a v dlani pak buchty vyválím do kuličky.
- Step 5
- Buchty dávám na máslem vymazaný pekáč s menšími rozestupy (asi 2 cm). Potřu polovinou zbylého rozpuštěného másla a nechám kynout ještě 15 min.
- Step 6
- Honzovy buchty pak dám do trouby předehřáté na 190 stupňů a peču do zezlátnutí asi 25 min. Ještě horké je potřu máslem a po vychladnutí pocukruji moučkovým cukrem.
Tak co myslíte, vydáte se s nimi taky na cestu, jako pohádkový Honza? 🙂