Tak jako to u zvyků a tradic bývá, mají svoji symboliku. Jiné to není ani u velikonočního věnce. Kynuté těsto symbolizuje hojnost a kruhový tvar ochranu a vítězství nad zimou. Těsto je velmi podobné známějšímu mazanci.
Upečete si velikonoční věnec také? 🙂
Přeji vám pevné nervy u pečení věnce a krásné Velikonoce!
Na závěr jednoduchá pravidla pro správný kvásek – kvasinky jsou totiž holky náročný! Ale nebojte, není to taková věda:
• Pracujte s potravinami pokojové teploty.
• S těstem pracujte v teplé místnosti, aby se kvasinky ve droždí mohly lépe rozmnožovat.
• Vysoké teploty kvasinkám naopak škodí, tak dejte pozor, aby nepřišly do styku s moc vlažným mlékem, pokud jej ohříváte.
• Kvásek nesmí přijít do přímého styhu se solí. Sůl vždy promíchejte s některou z ostatních surovin.
• Těsto řádně propracujte, jednak aby se ke kvasinkám dostal vzduch.
• Těsto vkládejte vždy do vyhřáté trouby, aby se nesrazilo.
Vypadá to úžasně, hned bych si kousek dala! Ale určitě si ho neupeču, Velikonoce neslavíme a pečení mě zrovna dvakrát nebaví…