Velikonoční věnec
parallax background

Velikonoční věnec

Symboly Velikonoc
Duben 3, 2019
Pečená kuřecí stehna se zeleninou
Duben 4, 2019

Tak jako to u zvyků a tradic bývá, mají svoji symboliku. Jiné to není ani u velikonočního věnce. Kynuté těsto symbolizuje hojnost a kruhový tvar ochranu a vítězství nad zimou. Těsto je velmi podobné známějšímu mazanci.

Upečete si velikonoční věnec také? :)

Ingredience:

500 g polohrubé mouky

250 ml vlažného mléka

120 g másla

1 kostka droždí

200 g moučkového cukru + lžíce do kvásku

2 žloutky z vajec z volného chovu

hrst rozinek

oloupané mandle (nasekané nebo na plátky)

kůra z 1 citrónu

špetka soli

Postup:

  1. Nejprve propláchnu rozinky vlažnou vodou a naliji na ně rum. Nechám odležet dokud na ně nepříjde čas, asi za půl hodiny. :)

  2. Teď připravým kvásek: Kostku droždí rozdrobím do misky. Přídám lžíci cukru a promíchám v kašičku. Přiliji asi 50 ml mléka a nechám kynout půl hodiny.

  3. Do velké mísy najili zbývající mléko, přidám polovinu rozpuštěného másla, oba žloutky a 1 vejce. Přidám také rozinky, špetku soli, kůru z citrónu, prosátou mouku a prosátý cukr.

  4. Vypracuji tuhé těsto a nechám ho hodinu kynout pod čistou utěrkou na teplém místě, až těsto zdvojnásobí objem.

  5. Vykynuté těsto vyválím na obdélník, potřu ho zbytkem rozpuštěného másla a složím natřikrát. Znovu rozválím a znovu složím natřikrát, abych z těsta odstanila bubliny.

  6. Těsto rozdělím na pět dílů a vyválím z nich stejně dlouhé válečky.

  7. Ze všech pěti válečků upletu cop a zatočím do tvaro věnce, spojím dohromady. Věnec dám na plech vyloženým pečícím papírem, potřu rozšlehaným vejcetem a posypu mandlemi.

  8.  Peču v předehřáté troubě na 200 °C zprudka asi 15 min. Potom teplotu snížím na 180 °C a zvolna dopékám asi 40 min. Pokud se povrh připéká, tak stejně jako u vánočky nebo mazance, přikryji věnec alobalem. Jestli už je těsto upečené poznám podle zapíchnutí špejle. Nemělo by těsto na špejli zůstat. V průběhu pečení podle potřeby potírám zbytkem vajíčka nebo bílků. Na závěr pečení osvěžuji věnec :) trochou rumu s rozpuštěným máslem.

 

Přeji vám pevné nervy u pečení věnce a krásné Velikonoce!

 

Na závěr jednoduchá pravidla pro správný kvásek - kvasinky jsou totiž holky náročný! Ale nebojte, není to taková věda:

• Pracujte s potravinami pokojové teploty.

• S těstem pracujte v teplé místnosti, aby se kvasinky ve droždí mohly lépe rozmnožovat.

• Vysoké teploty kvasinkám naopak škodí, tak dejte pozor, aby nepřišly do styku s moc vlažným mlékem, pokud jej ohříváte.

• Kvásek nesmí přijít do přímého styhu se solí. Sůl vždy promíchejte s některou z ostatních surovin.

• Těsto řádně propracujte, jednak aby se ke kvasinkám dostal vzduch.

• Těsto vkládejte vždy do vyhřáté trouby, aby se nesrazilo.

1 Comment

  1. May napsal:

    Vypadá to úžasně, hned bych si kousek dala! Ale určitě si ho neupeču, Velikonoce neslavíme a pečení mě zrovna dvakrát nebaví…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *