Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Svatomartinské rohlíčky

Rovnou na recept

Svatomartinské rohlíčky, rohlíky nebo podkovy. Tak se říká pečivu, které se peče v období svátku sv. Martina. Rohlíčky mají tvar podkovy podle podkovy koně, na kterém přijel sv. Martin. Jistě jste slyšeli,  že Martin přijede na bílém koni. Tím bílým koněm se myslí sníh. Tak uvidíme, jak to letos dopadne. 🙂

Svatomartinské rohlíčky

Naši předkové měli vypozorováno, že v tomto období přichází zima. Od živého koně ale není daleko – sv. Martin byl část svého života voják a jezdil na koni. Jedna pověst také praví, že Martin proměnil podkovy svého koně v pečivo, kterým nakrmil chudé lidi. Svatomartinské rohlíčky můžete také znát pod názvem Martínci.

Svatomartinské rohlíčky se mohou připravovat z mnoho těst, nejen z kynutého těsta. Náplní můžou být povidla, ořechová nebo maková náplň.

Pokud byste si rádi přečetli něco o svátku sv. Martina a tradicích s ním spojených, tak klikněte sem. A něco o Svatomartinských vínech? Tak to klikněte sem. 🙂

Svatomartinské rohlíčky

Recept | Svatomartinské rohlíčky

Od: Češka z Česka
  • 11 listopadu, 2020
  • 60 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla (cca 200 g těsto a 50 g na potření)
  • 250 ml min 30% smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • Maková náplň:
  • 100 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu
  • trochu rumu do náplně i na potření rohlíčků
Postup
Krok 1
Nejprve na vál nastrouhám studené máslo, na něj přidám cukr a proseji hladkou mouku. Vytvořím důlek, přidám špetku soli a smetanu. Pořádně ručně prohnětu (robot by se hodil 🙂 ). Z těsta udělám asi 6 dílů, kuliček, které dám odpočívat do lednice. Já ale nejdu odpočívat, jdu dělat náplň. 🙂
Krok 2
Maková náplň: Do kastrůlku naliji mléko, vsypu mák, cukr, vanilkový cukr a skořici. Míchám, ochutnávám, 🙂 a když je směs hustá, odstavím z plotny. Přidám máslo, rum a med podle chuti.
Krok 3
A zpět k těstu, které si doposud hezky hovělo v lednici. Postupně vyndávám díly těsta ze kterých vyválím kruh cca 4 mm silný. Z těsta vyříznu menší trojúhelníčky, které přiměřeně namažu makovou (nebo jinou) náplní.
Krok 4
A teď rolování rohlíčků: začínám od nejširší strany rolovat a na konci rohlíček zatočím do podkovičky. Růžky můžete trochu přimáčknout, aby nebyly moc tenké a nepřipalovaly se. Nevadí, že je rohlíček celý opatlaný od náplně a náplň vytéká. 
Krok 5
Rohlíčky potřu trochou rozehřátého másla (podle potřeby natírám v průběhu pečení).
Krok 6
Rohlíčky dám na plech vyložený pečícím papírem a peču v rozpálené troubě na 180 °C cca 20–25 min do zlatava
Krok 7
Tip: Svatomartinské rohlíčky můžete po vyndání z trouby potřít rumem nebo máslem. Nebo ještě lépe – rumem i máslem! 🙂 Krásný tradičně prožitý den sv. Martina! 

Štítky

  • Svatomartinské hody

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Svatomartinská vína
Svátek sv. Martina (11. 11.)

Související články

Perník
Sladké

Perník

Bábovka
Sladké

Bábovka

Ovocné knedlíky
Sladké

Ovocné knedlíky

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.