Svatomartinské rohlíčky
parallax background

Svatomartinské rohlíčky

růžičková kapusta
Růžičková kapusta s žampiony a vejci
Říjen 25, 2017
Sekaná
Sekaná
Listopad 16, 2017
 

Svatomartinské rohlíčky, rohlíky nebo podkovy. Tak se říká pečivu, které se peče v období svátku sv. Martina. Rohlíčky mají tvar podkovy podle podkovy koně, na kterém přijel sv. Martin. Jistě jste slyšeli,  že Martin přijede na bílém koni. Tím bílým koněm se myslí sníh. :)

Naši předkové měli vypozorováno, že v tomto období přichází zima. Od živého koně ale není daleko - sv. Martin byl část svého života voják a jezdil na koni. Jedna pověst také praví, že Martin proměnil podkovy svého koně v pečivo, kterým nakrmil chudé lidi. Svatomartinské rohlíčky můžete také znát pod názvem Martínci.

Svatomartinské rohlíčky se mohou připravovat z mnoho těst, nejen z kynutého těsta. Náplní můžou být povidla, ořechová nebo maková náplň.


Ingredience:

500 g hladké mouky

250 g másla (cca 200 g těsto a 50 g na potření)

250 ml min 30% smetany ke šlehání

100 g cukru

špetka soli

 

Maková náplň:

100 g mletého máku

250 ml mléka

60 g krupicového cukru

1 lžíce másla

1 lžíce strouhaného perníku

1 lžička skořice

1 vanilkový cukr

1 lžíce medu

Trochu rumu do náplně i na potření rohlíčků

1. Nejprve na vál nastrouhám studené máslo, na něj přidám cukr a proseji hladkou mouku. Vytvořím důlek, přidám špetku soli a smetanu. Pořádně ručně prohnětu (robot by se hodil :) ). Z těsta udělám asi 6 dílů, kuliček, které dám odpočívat do lednice. Já ale nejdu odpočívat, jdu dělat náplň. :)

2. Maková náplň: Do kastrůlku naliji mléko, vsypu mák, cukr, vanilkový cukr a skořici. Míchám, ochutnávám, :) a když je směs hustá, odstavím z plotny. Přidám máslo, rum a med podle chuti.

3. A zpět k těstu, které si doposud hezky hovělo v lednici. Postupně vyndávám díly těsta ze kterých vyválím kruh cca 4 mm silný. Z těsta vyříznu menší trojúhelníčky, které přiměřeně namažu makovou (nebo jinou) náplní.

4. A teď rolování rohlíčků: začínám od nejširší strany rolovat a na konci rohlíček zatočím do podkovičky. Růžky můžete trochu přimáčknout, aby nebyly moc tenké a nepřipalovaly se. Nevadí, že je rohlíček celý opatlaný od náplně a náplň vytéká. 

5. Rohlíčky potřu trochou rozehřátého másla (podle potřeby natírám v průběhu pečení).

6. Rohlíčky dám na plech vyložený pečícím papírem a peču v rozpálené troubě na 180 °C cca 20–25 min do zlatava

Tip: Svatomartinské rohlíčky můžete po vyndání z trouby potřít rumem nebo máslem. Nebo ještě lépe – rumem i máslem! :)

 

Krásný tradičně prožitý den sv. Martina přeje Češka z Česka♥

A mimochodem, pokud byste si rádi přečetli něco o svátku sv. Martina a tradicích s ním spojených,

tak klikněte SEM. A něco o Svatomartinských vínech? Tak to klikněte SEM. :)

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *