Vláčné vdolečky jsou sice bavorské, ale v Čechách jsou za ta léta jako doma! Nejlepší jsou ještě čerstvé, těsně před vychladnutím, potřené švestkovými povidly a posypané tvarohem, šlehačkou, ale klidně i obojím.
Bavorské vdolečky jsem připravila ve spolupráci s českou značkou Moravia, která vyrábí mléčné produkty v jihomoravské Olešnici a v Jihlavě. Použila jsem Olešnický tvaroh v sáčku a máslo Moravia. Jejich produkty jsou lokální od českých farmářů, vytvořené tradičními postupy s moderními technologiemi. Motto značky, Kvalita je obyčejná poctivost, jednoznačně platí. 🙂
Bavorské vdolečky | Recept
- 14 září, 2020
- 10
- 1 hod 50 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- Těsto:
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla Moravia
- 3 ks žloutky
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 1/4 l mléka
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- špetka nastrouhané citronové kůry
- Na ozdobu:
- 300 g švestkových povidel
- 300 g Olešnického tvarohu v sáčku
- 0,25 l 33% smetana ke šlehání Moravia
Postup
- Step 1
- V menší misce připravím kvásek: do vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám cukr a lžíci mouky, promíchám a nechám vzejít kvásek. Trvá to asi 15 min, podle teploty v místnosti.
- Step 2
- Zatímco kvásek kyne, ve velké míse vyšlehám žloutky se změklým máslem. Přidám ostatní ingredience, vzešlý kvásek a ingredience důkladně zapracuji v těsto. Přikryji čistou utěrkou a nechám cca 1 hod kynout v pokojové teplotě.
- Step 3
- Vykynuté těsto na pomoučeném válu vyválím na troušťku cca 1 cm a pomocí skleničky vykrájím z těsta kolečka. Vykrojená kolečka nechám ještě asi 10 min kynout. V hluboké pánvi rozpálím olej, do koleček udělám prstem důlek a vhnu se na smažení. Placičky vkládám důlkem dolů. Teplem se z placiček stanou zlatavé vdolečky, jen se nebojte. 🙂
- Step 4
- Z obou stran usmažené vdolečky dávám vykapat na papírovou utěrku, nechám je chviku vychladnout, potřu povidly, posypu tvarohem a je to! 🙂