Pstruh na másle - Češka z Česka
parallax background

Pstruh na másle

Tvarohové řezy
Březen 11, 2016
Fenykl obecný
Březen 16, 2016
 

Pstruh má několik druhů a pochází z čeledi lososovitých ryb. V České republice se vyskytuje v horských potocích, ale i ve středních a horních úsecích toků, občas také v úsecích řek pod přehradními nádržemi. Pstruhům záleží na čisté studené vodě s velkým obsahem kyslíku.

pstruh

 

Ingredience:

čerstvý pstruh

máslo

sůl

mletý kmín

příp. citron, rozmarýn

 

Doporučuji ryby kupovat čerstvé, nemražené. Nemražené ryby mají lepší chuť a můžete si je prohlédnout, jestli jsou opravdu čerstvé. Jak má vypadat čerstvá ryba se dozvíte ZDE. :)

 

Postup:

1. Vykuchané pstruhy omyji vlažnou vodou a osolím je silnou vrstvou soli. Asi půl hodiny je nechám odpočívat s vrstvou soli na kůži. Poté je solí "odslizuji" tak, že sůl na nich mnu a vlažnou vodou opláchnu.

2. Pstruhy znovu přiměřeně nasolím ze všech stran (i v břichu) a stejně ze všech stran přidám mletý kmín a dovnitř dám pár větviček rozmarýnu.

3. Na pánvičce rozehřeji přiměřené množství másla a z obou stran opékám pstruhy.

Trvá to chvilku než zezlátnou, proto raději nikam neodbíhejte. :) Na hotové pstruhy můžete položit pár hoblinek másla nebo zakápnout citronem.

 

 

 

Jako přílohu můžete připravit pečenou zeleninu. Brambory můžete nakrájet na plátky nebo měsíčky, mrkev na kolečka, celer a fenykl na kousky, předem uvařenou a oloupanou řepu na plátky (vaří se cca 1 hod), cibuli na kolečka atd.

Na plechu s pečícím papírem peču osolenou a olivovým olejem pokapanou zeleninu, dokud se mi nezdá upečená, :) asi 40 min na 180 stupňů. Každá trouba ale peče jinak, tak zeleninu v troubě okukujte. ;) Před koncem pečení můžete přidat uvařenou brokolici a máte vynikající a zdravou přílohu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *