Pstruh má několik druhů a pochází z čeledi lososovitých ryb. V České republice se vyskytuje v horských potocích, ale i ve středních a horních úsecích toků, občas také v úsecích řek pod přehradními nádržemi. Pstruhům záleží na čisté studené vodě s velkým obsahem kyslíku.
Jako přílohu můžete připravit pečenou zeleninu. Brambory můžete nakrájet na plátky nebo měsíčky, mrkev na kolečka, celer a fenykl na kousky, předem uvařenou a oloupanou řepu na plátky (vaří se cca 1 hod), cibuli na kolečka atd.
Na plechu s pečícím papírem peču osolenou a olivovým olejem pokapanou zeleninu, dokud se mi nezdá upečená, asi 40 min na 180 stupňů. Každá trouba ale peče jinak, tak zeleninu v troubě okukujte. 😉 Před koncem pečení můžete přidat uvařenou brokolici a máte vynikající a zdravou přílohu.
Doporučuji ryby kupovat čerstvé, nemražené. Nemražené ryby mají lepší chuť a můžete si je prohlédnout, jestli jsou opravdu čerstvé. Jak má vypadat čerstvá ryba se dozvíte v tomto článku.
Recept | Pstruh na másle
- 14 března, 2016
- 1
- 20 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- čerstvý pstruh
- máslo
- sůl
- mletý kmín
- příp. citron, rozmarýn
Postup
- Step 1
- Vykuchané pstruhy omyji vlažnou vodou a osolím je silnou vrstvou soli. Asi půl hodiny je nechám odpočívat s vrstvou soli na kůži. Poté je solí „odslizuji“ tak, že sůl na nich mnu a vlažnou vodou opláchnu.
- Step 2
- Pstruhy znovu přiměřeně nasolím ze všech stran (i v břichu) a stejně ze všech stran přidám mletý kmín a dovnitř dám pár větviček rozmarýnu.
- Step 3
- Na pánvičce rozehřeji přiměřené množství másla a z obou stran opékám pstruhy.
Trvá to chvilku než pstruh na másle zezlátne, proto raději nikam neodbíhejte. 🙂 Na hotové pstruhy můžete položit pár hoblinek másla nebo zakápnout citronem.