Fenykl obecný je rostlina známá jako zelenina či koření. Má sladkou až lékořicovou chuť a vůni. Cibule a stonky fenyklu chutí připomínají také celer a anýz. U nás se mu daří nejlépe na jižní Moravě, ale pěstuje se spíše v zahraničí, protože vyžaduje teplé a slunečné počasí.
- posiluje imunitní systém
- působí jako přírodní antioxidant
- užívat ho mohou i těhotné a kojící matky
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- povzbuzuje chuť k jídlu
- podporuje přirozenou funkci dýchacího systému
- usnadňuje vykašlávání a uvolňování hlenu
- podporuje trávení
- podporuje správnou činnost střev
- uvolňuje křeče v žaludku, střevech
- pomáhá od pocitu “nafouklého” břicha u všech věkových skupin
- působí jako lék proti nadýmání
- působí jako prevence i lék u trávicích problémů a kolice u dětí
- vyvolává opožděnou menstruaci
- má desinfekční účinky
- odvarem z fenyklu se potírají oči při očních zánětech
- má mírné močopudné účinky
- čistí a zlepšuje funkci jater a ledvin
Všechny části fenyklu jsou jedlé. Cibule fenyklu (na fotce) je výborná pečená, dušená, plněná i syrová. Stejně tak nať a listy. Fenykl se výborně hodí i do zeleninových polévek. Podlouhlá rýhovaná semínka fenyklu mají u nás asi nejčastější využití. Přidávají se do chleba, do sladkého pečení, do omáček, likérů, čajových směsí. Obsahují silice, mastný olej, kumariny, flavonoidy, hořčiny, pryskyřice, saponiny, rutin, fenylkarbonové kyseliny, anathol, vitamíny A, B, C, D, E , vápník, železo, hořčík,… Díky obsaženým látkám pomáhá chránit před rakovinou. Není tedy divu, že nejen v minulosti, ale i dnes je fenykl uznáván a vyhledáván.