Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Bylinky, Suroviny

Fenykl obecný

Fenykl obecný je rostlina známá jako zelenina či koření. Má sladkou až lékořicovou chuť a vůni. Cibule a stonky fenyklu chutí připomínají také celer a anýz. U nás se mu daří nejlépe na jižní Moravě, ale pěstuje se spíše v zahraničí, protože vyžaduje teplé a slunečné počasí.

  • posiluje imunitní systém
  • působí jako přírodní antioxidant
  • užívat ho mohou i těhotné a kojící matky
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • podporuje přirozenou funkci dýchacího systému
  • usnadňuje vykašlávání a uvolňování hlenu
  • podporuje trávení
  • podporuje správnou činnost střev
  • uvolňuje křeče v žaludku, střevech
  • pomáhá od pocitu “nafouklého” břicha u všech věkových skupin
  • působí jako lék proti nadýmání
  • působí jako prevence i lék u trávicích problémů a kolice u dětí
  • vyvolává opožděnou menstruaci
  • má desinfekční účinky
  • odvarem z fenyklu se potírají oči při očních zánětech
  • má mírné močopudné účinky
  • čistí a zlepšuje funkci jater a ledvin

Všechny části fenyklu jsou jedlé. Cibule fenyklu (na fotce) je výborná pečená, dušená, plněná i syrová. Stejně tak nať a listy. Fenykl se výborně hodí i do zeleninových polévek. Podlouhlá rýhovaná semínka fenyklu mají u nás asi nejčastější využití. Přidávají se do chleba, do sladkého pečení, do omáček, likérů, čajových směsí. Obsahují silice, mastný olej, kumariny, flavonoidy, hořčiny, pryskyřice, saponiny, rutin, fenylkarbonové kyseliny, anathol, vitamíny A, B, C, D, E , vápník, železo, hořčík,… Díky obsaženým látkám pomáhá chránit před rakovinou. Není tedy divu, že nejen v minulosti, ale i dnes je fenykl uznáván a vyhledáván.

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Pstruh na másle
Tvarohová buchta

Související články

Pampeliška lékařská
Bylinky

Pampeliška lékařská

Hrášek
Suroviny

Hrášek

Jahody
Suroviny

Jahody

Zanechte mi prosím zprávu Zrušit odpověď na komentář

Jana Krátká

Více o mě

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítích připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Můj Instagram

  • 94 3
  • 117 3
  • 76 1
  • 194 3
  • 106 1
  • 83 1
  • 147 3
  • 67 2
  • 105 0

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka © 2019
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.

Nutné Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.