Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Suroviny

Ryby

Česká republika nemá moře. Má ale spoustu rybníků, jezer, potoků a řek, ve kterých žijí sladkovodní ryby. Rybolovem je v České republice známé Třeboňsko. Ryby jsou pro naši výživu důležité a podle odborníků bychom je měli do jídelníčku zařadit častěji než např. vepřové maso.

Tak schválně: Jak často ryby jíte? 🙂

pstruh

Ryby totiž obsahují lehce stravitelné bílkoviny a jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin a jódu, který je nezbytný pro správnou činnost štítné žlázy, tedy látkovou výměnu a správný růst a vývoj. Pokud kupujete rybu, je důležité si ji pečlivě prohlédnout. Čerstvost ryby poznáte podle jejího vzezření.

Jaká by měla vypadat čerstvá ryba?

  • Rybí kůže by měla být napnutá, lesklá až třpytivá.
  • Rybí oko by mělo být vypouklé a bez zakalení.
  • Zmáčkneteli rybu prstem, důlek by se měl rychle vyrovnat.
  • Rybí maso by mělo být tuhé, bělavé až načervenalé.
  • Rybí žábry by měly být červené.
  • Ryba by měla vonět po vodě, ne rybinou.

Nebojte se kupovat ryby a nestyďte si je před koupí prohlédnout. Vyhledejte kvalitní prodejnu s rybami ve svém okolí a kupujte čerstvé ryby místo mražených ze supermarketů. S mraženými rybami platíte i zmraženou vodu a ryba navíc není tak dobrá.

Co si koupit čerstvého pstruha a připravit ho na másle a s pečenou zeleninou? Více najdete ZDE. 🙂

Štítky

  • Ryby

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Cibulačka
Tvarohové řezy

Související články

Jáhly
Suroviny

Jáhly

Hrášek
Suroviny

Hrášek

Droždí
Suroviny

Droždí

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.