Česká republika nemá moře. Má ale spoustu rybníků, jezer, potoků a řek, ve kterých žijí sladkovodní ryby. Rybolovem je v České republice známé Třeboňsko. Ryby jsou pro naši výživu důležité a podle odborníků bychom je měli do jídelníčku zařadit častěji než např. vepřové maso.
Tak schválně: Jak často ryby jíte? 🙂
Ryby totiž obsahují lehce stravitelné bílkoviny a jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin a jódu, který je nezbytný pro správnou činnost štítné žlázy, tedy látkovou výměnu a správný růst a vývoj. Pokud kupujete rybu, je důležité si ji pečlivě prohlédnout. Čerstvost ryby poznáte podle jejího vzezření.
Jaká by měla vypadat čerstvá ryba?
- Rybí kůže by měla být napnutá, lesklá až třpytivá.
- Rybí oko by mělo být vypouklé a bez zakalení.
- Zmáčkneteli rybu prstem, důlek by se měl rychle vyrovnat.
- Rybí maso by mělo být tuhé, bělavé až načervenalé.
- Rybí žábry by měly být červené.
- Ryba by měla vonět po vodě, ne rybinou.
Nebojte se kupovat ryby a nestyďte si je před koupí prohlédnout. Vyhledejte kvalitní prodejnu s rybami ve svém okolí a kupujte čerstvé ryby místo mražených ze supermarketů. S mraženými rybami platíte i zmraženou vodu a ryba navíc není tak dobrá.
Co si koupit čerstvého pstruha a připravit ho na másle a s pečenou zeleninou? Více najdete ZDE. 🙂