Ryby | Češka z Česka
parallax background

Ryby

Cibulačka
Březen 7, 2016
Tvarohové řezy
Březen 11, 2016
 

Česká republika nemá moře. Má ale spoustu rybníků, jezer, potoků a řek, ve kterých žijí sladkovodní ryby. Rybolovem je v České republice známé Třeboňsko. Ryby jsou pro naši výživu důležité a podle odborníků bychom je měli do jídelníčku zařadit častěji než např. vepřové maso.

Tak schválně: Jak často ryby jíte? :)

 

Ryby totiž obsahují lehce stravitelné bílkoviny a jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin a jódu, který je nezbytný pro správnou činnost štítné žlázy, tedy látkovou výměnu a správný růst a vývoj. Pokud kupujete rybu, je důležité si ji pečlivě prohlédnout. Čerstvost ryby poznáte podle jejího vzezření.


Jaká by měla vypadat čerstvá ryba?

  • Rybí kůže by měla být napnutá, lesklá až třpytivá.

  • Rybí oko by mělo být vypouklé a bez zakalení.

  • Zmáčkneteli rybu prstem, důlek by se měl rychle vyrovnat.

  • Rybí maso by mělo být tuhé, bělavé až načervenalé.

  • Rybí žábry by měly být červené.

  • Ryba by měla vonět po vodě, ne rybinou.

Nebojte se kupovat ryby a nestyďte si je před koupí prohlédnout. Vyhledejte kvalitní prodejnu s rybami ve svém okolí a kupujte čerstvé ryby místo mražených ze supermarketů. S mraženými rybami platíte i zmraženou vodu a ryba navíc není tak dobrá.

Co si koupit čerstvého pstruha a připravit ho na másle a s pečenou zeleninou? Více najdete ZDE. :)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *