Silný vývar, ať už kuřecí, hovězí nebo zeleninový, děláme v chladnější části roku velmi často. Na přípravě není nic těžkého a využijete ho jako polévku hned, tak je možné čistý vývar i zmrazit a použít později třeba do omáček místo vody. Pojďte si vývar uvařit.
Polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt. To nám prarodiče říkávali často, když jsme měli polévku na stole. Mě ale do vývaru ani jiných polévek nikdo nutit nemusel, mám je ráda od malinka. 🙂
Recept | Vývar
- 25 ledna, 2023
- 2 hod 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kg masa (kuřecí skelety, krky, ale můžete použít jen skelety nebo jen krky - někdy se prodávají přímo polévkové směsi, stejně tak kosti a hovězí maso, pokud chcete hovězí vývar)
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/3 menšího celeru
- 1 cibule
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- Sůl
- 5 l vody
- Petržel do hotového vývaru
Postup
- Step 1
- Do velkého hrnce dám maso na vývar, studenou vodu, koření a sůl, přivedu k varu.
- Step 2
- V zápětí omytou a neokrájenou zeleninu přepůlím a na sucho ji opražím na pánvi z obou stran. Získá tak výraznější chuť. Když je zelenina lekce opečená (trošku černé fleky nevadí), dám ji do vody k masu.
- Step 3
- Na začátku vaření se začne na hladině tvořit tmavá pěna. Tu sítkem vyndávám, aby byl vývar čistý.
- Step 4
- Vývar vařím celkem asi 2,5 hodiny. Po hodině vaření snížím var a nechám vývar pomaleji táhnout, přiliji 0,5 l vody.
- Step 5
- Hotový vývar podle chuti dosolím a přecedím.
- Step 6
- Tip: Mrkev a petržel můžete nakrájet do přeseděného vývaru a přidat obrané maso. Nebo další mrkev uvařit zvlášť, aby nebyla tak měkká.
- Step 7
- Vývar na talíři posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

Kuřecí vývar vařím 2,5 hod a hovězí klidně 5 hod.
Na vývar používám i odkrojky zeleniny. Např. košťál z brokolice nebo pórek s kořínky. Pokud se vývar připravovat zrovna nechystám, dám je do mrazáku.
Nepřehánějte to s množstvím mrkve – vývar by byl sladký a s množstvím celeru – vývar by byl moc štiplavý.
Abyste koření nevytáhli s pěnou, dejte je do kovového sítka. Použít můžete to na čaj, ale v domácích potřebách se dají koupit i sítka přímo na vývar.
Vývar je výborný s játrovými knedlíčky, domácími nudlemi nebo drobením.