Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Nápoje

Pivo

Jednou z asociací k České republice je neodmyslitelně pivo. A na to můžeme být právem hrdí. V pivovarnictví jsme světovou špičkou a vedle piv plzeňského typu máme řadu větších i malých pivovarů. Češi vařit pivo prostě umí!

Asi pro vás nebude překvapením, že Česko má největší spotřebu na hlavu, ale i výrobu piva na světě. 🙂

pivo ceskazceska.cz

Pivo patří vedle vody a čaje k třem nejvyhledávanějším nápojům na světě. Ze všech je však nejvíce složitý na výrobu a náročný na technologii. Ve vaření piva patříme mezi světové špičky a během minulých staletí jsme vytvořili vlastní pivní kulturu.

Věděli jste, že Pilsner Urquell bylo první pivo plzeňského typu (Pilsner) na světě? A že nejstarší doloženou českou tradicí o vaření piva má pražšký Břevnovský klášter, založený roku 993?

České pivo je chráněným zeměpisným označením Evropské unie. Cílem je zachovat dobré jméno a kvalitu piva vyráběného na území ČR, chránit tradici českého pivovarnictví, technologii výroby, předcházet vzniku napodobenin. Označení České pivo značí pivo vyrobené tradičními metodami v České republice.

Opojná hořkost chmele

Nenahraditelnou surovinou pro vaření piva je chmel. Skvěle se mu daří tam, kde je přiměřeně teplé a suché klima. Chmel otáčivý se u nás v České republice nejvíc pěstuje na chmelnicích v okolí Žatce, Úštěku a Rakovníku. Chmel se sklízí krátce před dozráním, koncem srpna či počátkem září. Následně se suší při teplotě do 40 stupňů. Věděli jste, že se používají pouze samičí šištice? Obsahují totiž lupulin – prášek, který má typickou hořkou chuť a kořeněnou vůni.

Chmel má využití např. i v kosmetice. Dokáže dokonce omladit a rozzářit pokožku. A to i při vnějším použití. 🙂 Výtažky z chmelových šištic se přidávají do krémů pro citlivou a ochablou pleť. Přidává se také do šampónů na vlasy, protože pomáhá proti jejich vypadávání a lupům.

pivo ceskazceskaDruhů piva, jeho chutí, barev i vůní je mnoho. A vyznat se v nich není vůbec jednoduché, ale pokud máte pivo rádi, tak zábavné. 🙂 Pivo výborně doplňuje některá jídla, hlavně ta česká nebo kterákoliv tučnější jídla. Třeba taková vypečená husa, guláš nebo jiné české omáčky ve spojení s pivem tvoří výbornou dvojku. A nemusí se pít pouze k jídlu. Existuje řada receptů, kde je pivo jednou ze surovin.  To je taky paráda!

Pivo obsahuje významné množství vitamínů skupiny B, které mají mimo jiné příznivý vliv v léčbě kožních nemocí. S ničím se to ale nemá přehánět, a s pitím alkoholu už vůbec ne.  O tom psala už Jubilejní jednota lidumilů na Moravě (v letech 1896-1910):

Varuj se pivní sklenice

Po sklence kdo často sahá,
toho sklenka brzo zmáhá.
Pijan zdraví sobě ruší,
hyne na těle i duši,
rozum a svou lidskost, hodnost propíjí,
klesá pod zvíře a čest svou zabíjí.
Rodiny své blaho podkopává,
kletbou vlastního se domu stává,
postrachem je pro ženu a děti,
každému se musí zošklivěti.

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Guláš
Řepová polévka

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT