Bramborové taštičky s povidly - Češka z Česka
parallax background

Bramborové taštičky s povidly

Jablečný koláč
Listopad 5, 2015
Vepřové závitky se zelím
Listopad 10, 2015
 

O bramborových taštičkách s povidly jsem se dozvěděla v knížce s typickými českými recepty a přiznám se, že teprve nedávno. Prý tento recept pochází z Východních Čech. I já pocházím z Východních Čech, ale nepamatuju si, že by bramborové taštičky s povidly někdo z naší rodiny připravoval. Někde se bramborovým taštičkám s povidly říká kraple. Rozhodla jsem se je vyzkoušet.

Z bramborového těsta se dělá řada českých jídel - na slaný i sladký způsob. Jedním z nich jsou i bramborové taštičky s povidly, polité rozpuštěným máslem, zasypané cukrem a strouhankou....

 

Ingredience:

600 g brambor
200 g hrubé mouky
150 g krupice
1 vejce
100 g švestkových povidel
30 ml vody na rozředění povidel 2 l vody na vaření taštiček
100 g strouhanky
100 g moučkového cukru
150 g másla
sůl

 

Postup:

1. Oloupané a uvařené brambory jsem po zchlazení nastrouhala na jemno, přidala k nim sůl, krupici, prosátou hrubou mouku a vypracovala těsto.

2. Vál jsem zaprášila moukou a na tenčí plát jsem vyválela těsto, ze kterého jsem pomocí sklenice vykrojila kolečka o průměru asi 6 cm. Na střed kolečka jsem nanesla povidla a překlopila strany k sobě, okraje přitiskla, aby povidla vařením nevytekla.

3. Taštičky jsem postupně vkládala do vařící mírně osolené vody a zvolna vařila, lehce zamíchala, aby se taštičky nepřichytily u dna (uvařené taštičky vyplavou na hladinu - trvá to chvilku, asi 5 min.).

4. Uvařené a okapané taštičky jsem posypala nasucho osmahnutou strouhankou, moučkovým cukrem a přelila přepuštěným máslem.
Můžete podávat také s přelivem z horkých švestek. :)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *