Bramborové těsto má mnoho variant a pro českou kuchyni je typické. Upravuje se dokonce i na sladký způsob. Pro českou kuchyni je také typické zelí a vepřové uzené maso. V této kombinaci se připravují jak knedlíky uzeným masem plněné, tak v podobě špalíčků.
Recept | Bramborové špalíčky se zelím a uzeným masem
- 1 března, 2016
- 6
- Vytisknout recept
Suroviny
- 800 g brambor
- 300 g polohrubé mouky (můžeme použít na půl s dětskou krupičkou)
- 1 vejce
- sůl
Postup
- Step 1
- Předem uvařím ve slupce brambory a nechám je vystydnout.
- Step 2
- Brambory oloupu a na jemném struhadle nastrouhám, přidám vejce a trochu soli.
- Step 3
- Rukama zpracuji těsto. Pokud je řídké, přidám mouku nebo krupičku. Důležité je postupovat rychle, aby těsto neřídlo.
- Step 4
- Zpracované těsto rozdělím na několik částí a vyválím z něj podlouhlé válečky. Ostrým nožem nakrájím stejnoměrné špalíčky.
- Step 5
- Špalíčky vkládám do osolené vroucí vody, opatrně promíchám a až vyplavou na hladinu, vyberu je z vody děrovanou naběračkou.
- Step 6
- Špalíčky promíchám se zelím a na kostičky nakrájeným a osmaženým uzeným masem. Pro zvýraznění chuti můžete přidat osmahnutou cibulku.