Bublanina je jednoduchý sladký moučník ze světlého těsta, do kterého se přidává libovolné, nejlépe sezónní ovoce. Bublanina se jmenuje proto, že těsto v průběhu pečení tzv. probublá nad ovoce. Tento skvělý ovocný moučník pekla už proslulá kuchařka Magdaléna Dobromila Rettigová.
Nebudeme chodit kolem horké kaše (rozumějte bublaniny) a jdeme na to!
Recept | Bublanina
- 28 února, 2016
- 1 plech
- 50 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 250 ml mléka
- balíček vanilkového cukru
- balíček prášku do pečiva
- nastrouhaná kůra z poloviny bio citronu (i bez mi chutná skvěle)
- 2 vejce
Postup
- Step 1
- Nejprve tekuté ingredience ručním šlehačem rozšlehám ve větší misce. Sypké ingredience do misky prosypu sítkem.
- Step 2
- Do máslem vymazaného plechu a vysypaného hrubou moukou naliji těsto a položím na něj ovoce podle sezóny – prostě to, co právě roste. Peču na 180°C asi 45 min. Po upečení pocukruji.
- Step 3
- Teď už chybí jen kafe nebo čaj.
Teta to jeste krizem pokape smesi mekkeho tvarohu s cukrem, vejcem a s vanilkovym pudinkovym praskem. Mnam?
To zní dobře 🙂 Já někdy dělám na bublaninu drobenku z krystalového cukru, másla a trochou mouky. Ingredience promíchám a vzniklé hrudky nadrobím na bublaninu.