Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Nápoje, Slané

Párování vína a sýrů s bílou plísní

Víno se sýry ladí. To je známá věc. Ale ne všechna vína ladí ke všem sýrům. Pojďme si uvést pár tipů, jaký druh vína párovat se sýry s bílou plísní. Tentokrát jsem si vybrala některé druhy sýrů s bílou plísní na povrchu od české značky Král Sýrů.

Pokud si chcete dát k vínu sýr (nebo k sýru víno 🙂 ), berte v potaz intenzitu a chuť vína a sýru. Pro skvělý zážitek chutí vybírejte víno a sýr podobné intenzity a přihlédněte také k jejich stáří. Sýr a víno se vyvíjí a zraje, a tak se v každém stádiu hodí jiné párování.

Jak poznáte vyzrálost sýru?

Podívejte se na datum spotřeby. Pokud je více než 20 dní do data spotřeby, jedná se o sýr svěží s pevnější texturou, 10 – 20 dní do data spotřeby je ideální vyzrálost a méně než 10 dní do data spotřeby je sýr vyzrálejší a aromatičtější.

Není jednoduché dokonale spárovat konkrétní láhev vína se sýry. Můžete se držet osvědčených rad a přitom hledat to, co vám přinese ten pravý zážitek. Vždy totiž záleží hlavně na vašich chutích a chutích těch, kteří vám dělají společnost. 🙂

Sýry s ušlechtilou plísní na povrchu můžete zkombinovat např. s červenými víny jako je André, Merlot, Modrý Portugal, Frankovka nebo Zweigeltrebe. K jemnějším sýrům se hodí i Chardonnay na sudu barrique.

Obecně platí, že k vyzrálým smetanovým sýrům se hodí červená vína s vyššími taniny (složka chuti v červeném víně, která vytváří svíravou chuť). Naopak měkké a lehké sýry se hodí spíše k lehčím ovocným červeným vínům s nízkými taniny, např. ke Svatomartinským. K mladým měkkým sýrům se hodí také lehká a svěží bílá vína typu Veltlínské Zelené, Ryzlink Rýnský, Sauvignon Blanc a suchá růžová vína s lehkou ovocnou chutí.

král sýrů

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Jablka
Zelné flíčky s houbami

Související články

Toč
Slané

Toč

Vdolky
Slané

Vdolky

Slaný koláč z nových brambor
Hlavní jídla, Slané

Slaný koláč z nových brambor

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2021
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.