Párování vína a sýrů s bílou plísní
parallax background

Párování vína a sýrů s bílou plísní

Jablka
Jablka
Říjen 23, 2016
zelné flíčky s houbami
Zelné flíčky s houbami
Listopad 17, 2016
 

Víno se sýry ladí. To je známá věc. Ale ne všechna vína ladí ke všem sýrům. Pojďme si uvést pár tipů, jaký druh vína párovat se sýry s bílou plísní. Tentokrát jsem si vybrala některé druhy sýrů s bílou plísní na povrchu od české značky Král Sýrů. 


Pokud si chcete dát k vínu sýr (nebo k sýru víno :) ), berte v potaz intenzitu a chuť vína a sýru. Pro skvělý zážitek chutí vybírejte víno a sýr podobné intenzity a přihlédněte také k jejich stáří. Sýr a víno se vyvíjí a zraje, a tak se v každém stádiu hodí jiné párování.

Jak poznáte vyzrálost sýru? Podívejte se na datum spotřeby. Pokud je více než 20 dní do data spotřeby, jedná se o sýr svěží s pevnější texturou, 10 – 20 dní do data spotřeby je ideální vyzrálost a méně než 10 dní do data spotřeby je sýr vyzrálejší a aromatičtější.

Není jednoduché dokonale spárovat konkrétní láhev vína se sýry. Můžete se držet osvědčených rad a přitom hledat to, co vám přinese ten pravý zážitek. Vždy totiž záleží hlavně na vašich chutích a chutích těch, kteří vám dělají společnost. :)

Sýry s ušlechtilou plísní na povrchu můžete zkombinovat např. s červenými víny jako je André, Merlot, Modrý Portugal, Frankovka nebo Zweigeltrebe. K jemnějším sýrům se hodí i Chardonnay na sudu barrique. 

Obecně platí, že k vyzrálým smetanovým sýrům se hodí červená vína s vyššími taniny (složka chuti v červeném víně, která vytváří svíravou chuť). Naopak měkké a lehké sýry se hodí spíše k lehčím ovocným červeným vínům s nízkými taniny, např. ke Svatomartinským. K mladým měkkým sýrům se hodí také lehká a svěží bílá vína typu Veltlínské Zelené, Ryzlink Rýnský, Sauvignon Blanc a suchá růžová vína s lehkou ovocnou chutí.

Král Sýrů Provensálské bylinky

K hermelínu s bylinkovou chuti ladí červená s plnou ovocnou chutí, např. robustnější kořenitá Frankovka nebo Cabernet Sauvignon. Chuť skvěle doplní pražené mandle a olivy.

 

 

Král Sýrů Indický pepř

Zkuste ostřejší chuť zeleného indického pepře spárovat s červenými víny odrůd Cabernet Sauvignon či Cabernet Moravia. Zkuste spolu s celozrnným pečivem a černými olivami.

 

 

Král Sýrů Krémový

Vláčnou chuť krémového sýru krásně doplní zralá červená vína, např. odrůdy Modrý Portugal, Frankovka, Svatovavřinecké. Skvěle jej doplní i plnější Chardonnay, které zrálo na sudu barrique.

 

 

Král Sýrů Lahůdková paprika

Lehce pikantní aroma lahůdkové papriky ve spojení se smetanovým sýrem s bílou plísní. Tato varianta chuti ladí s červenými víny jako je Modrý Portugal či Merlot. Přikusovat můžete třeba vlašské ořechy a celozrnné pečivo.

 

Král Sýrů Nebeský

Lahodný jemný sýr, který je výjimečný svou dvojí texturou a čerstvou chutí. Nejlépe tuto chuť doplníte polosuchými či polosladkými růžovými víny se zbytkovým cukrem, např. odrůdy Merlot a Zweigeltrebe. S postupem času, když je sýr vyzrálejší a smetanovější, výborně jeho chuť doplní svěží ovocitá červená vína, např. Modrý Portugal nebo Cabernet Sauvignon.

 

Král Sýrů Hermelín Originál

Měkký smetanový sýr s bílou plísní na povrchu a žampionovým aroma. Hermelín Originál tvoří základ pro ostatní druhy s příchutěmi. Výborně se k němu hodí Rulandské Modré, Merlot, červená vína burgundského typu a ovocitá cuvees.

 

 

Král Sýrů je česká značka, která vznikla v Přibyslavi na Vysočině. Už více než 90 let vyrábí sýry s ušlechtilou bílou plísní. 

Pokud vás zajímá např. to, jak párovat sýry s čatním, marmeládami, ořechy, jak se Král Sýrů vyrábí, historie značky atp., podívejte se na www.kralsyru.cz. Na krásném a přehledném webu se dozvíte mnoho informací. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *