Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Jablečný štrúdl

Rovnou na recept

Jablečný štrúdl je klasika. Původem pochází z Rakouska, ale oblíbený je i u nás. Existuje spousta variant těsta i náplně. Pokud se rozhodnete štrúdl upéct doma, máte více možností, jak si poradit s přípravou těsta. Těsto je možné koupit chlazené či mražené, pak jednoduše vyválet, naplnit ingrediencemi a dát péct. NEBO přijmout výzvu a ještě lepší těsto upéct! Jakou variantu si vyberete?

Recept | Jablečný štrúdl

Receptů je mnoho, ale uvedu jen ten, který mám vyzkoušený a oblíbený:
Od: Češka z Česka
  • 9 září, 2019
  • 1 závin
  • 50 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 šťastné vejce
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli
  • trochu mléka na pomašlování
  • Náplň:
  • jablka (množství záleží na velikosti jablek. Dejte jich tam tolik, kolik se jich na těsto normálně vejde a okraje asi 6 cm nevyplňujte)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr nebo skořice
  • (když jsou sladká jablka, tak už nesladím. O sladkost se postarají hrozinky. Cukr vždycky všude takto šidím a výsledek je stejně výborný)
  • trochu strouhanky
  • hrozinky, ořechy, mandle,…
Postup
Krok 1
Těsto: Do mísy proseju mouku a uprostřed udělám důlek. V hrníčku rozkvedlám celé vejce, přidám vodu, máslo a sůl. Směs z hrníčku vliji do důlku v mouce a pomalu od středu zpracovávám těsto – nejdříve vidličkou a pak rukama. Těsto hnětu rukama, dokud není hladké a jen lehce lepivé. Uhnětené těsto zabalím do potravinářské folie a nechám na válu odpočívat 30 min. Vál a váleček posypu trochou hladké mouky, ať se těsto nepřichytává a vyválím ho.
Krok 2
Tímto je záležitost s těstem u konce. 🙂
Krok 3
Náplň: Nastrouhaná jablka, s hrozinkami, jádry vlašských ořechů a skořicí dám na vyválené těsto a zasypu přiměřeně strouhankou, aby do sebe vtáhla šťavnatost jablek. Pak už jen zavinu, přendám na plech vyložený pečícím papírem, potřu rozšlehaným vejcem nebo mlékem a v rozmezí 10 cm propíchnu závin vidličkou, aby se nenafukoval.
Krok 4
Peču na 160 – 170 °C přibližně 35 min a Jablečný závin neboli štrúdl je hotov!

Jablka na jablečný závin můžete okrajovat nebo nechávat se slupkou, strouhat i krájet na kostičky – jak chcete. Stejně tak přidávat hrozinky a ořechy. Je na vás, co máte rádi a do jablečného závinu přidáte. Avšak kombinace jablka – skořice – ořechy – hrozinky je nesmrtelná klasika!

Štítky

  • Jablka

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Milionová polévka
Zelňačka

Související články

Perník
Sladké

Perník

Bábovka
Sladké

Bábovka

Ovocné knedlíky
Sladké

Ovocné knedlíky

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.