Bábovka je jeden z nejtradičnějších moučníků, který je velmi oblíbený i u nás, v České republice. Nejen forem na bábovku, ale i receptů je nepřeberné množství. Zkusit můžete třeba mramorovou nebo ořechovou bábovku. Nyní vám ale prozradím recept na dokonale vláčnou tvarohovou bábovku s rumovými rozinkami.
Recept | Tvarohová bábovka
Ještě že je tak jednoduchá a není s ní skoro práce, protože během chvilky nebude! 🙂
- 28 září, 2019
- 12
- 60 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 250 g tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 130 g cukru krupice
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 vejce
- citronové kůra z 1 jednoho bio citronu
- rozinky
- rum na namočení rozinek
- sůl
Postup
- Step 1
- Rozinky namočím do rumu tak, ať jsou akorát ponořené a zbytečně neplavou. Neunavuji je hned na začátek. 🙂 Ležet v rumu mohou mimo lednici klidně několik hodin, ať jsou více nasáklé.
- Step 2
- V rendlíčku rozehřeji máslo, aby bylo tekuté.
- Step 3
- Do velké mísy přidám vlažné máslo, cukr, kůru z citronu a špetku soli (špetka je takové množství, které uchopíte mezi palec a ukazováček nebo naberete na špičku příborového nože). Důkladně promíchám a přidám vejce, tvaroh a rozinky i s rumem, ve kterém byly namočené (proto si dejte pozor, ať rumu není moc – těsto by bylo moc tekuté a vylévat rum by byla škoda 🙂 )
- Step 4
- Do mísy k tekutým ingrediencím přidám prosátou mouku a kypřící prášek. Prosátou proto, aby bylo těsto nadýchanější. Důkladně promíchám, aby se všechny ingredience spojily. Ze začátku to vypadá jako problém, který se nevyřeší, ale nebojte, vyřeší se.
- Step 5
- )
- Step 6
- Krásné promíchané těsto naliji do vymazané formy vysypané hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem, aby šla bábovka vyklopit. Peču 30 min na 220 °C a dalších 15 min na 150 °C.
Ahojky, zkouším podle Tebe tvarohovou bábovku. Pečeš opravdu na 220?Děkuji, krásný 🌞 den. Dáša
Ahoj,
v původním receptu je 30 min na 220 °C a dalších 15 min na 150 °C. Každá trouba ale peče jinak, tak pokud máš ozkoušeno péct bábovku na jiné stupně, tak bych se řídila spíš podle toho.
Nebo to první pečení víc kontrolovat. 🙂
Přeji prima den a budu ráda za zprávu nebo označení na sociálních sítích, jak se bábovka povedla. 🙂
Jana❤
Jani,
děkuji za rychlou odpověď. Mám upečeno, ochutnáno. 😉 Jen neumím na Instagramu vložit popisek s příslušnou adresou. (Potřebovala bych školení, jak tam vše vkládat… 🙃) Dala jsem foto + popis od koho recept u sebe. (daglarka)
Pěkný zbytek večera. 🙂
Dáša