Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky - Češka z Česka
parallax background

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Jáhly
Leden 13, 2016
Rajská polévka
Leden 22, 2016
 

Zeleninový vývar je skvělá volba (nejen) v zimních dnech, to je jasná věc! Navíc s drožďovými knedlíčky dostává úplně jiný rozměr! Myslím, že to sami dobře víte a pokud ne, nebojte se to zjistit. 

Ingredience:

40 g másla

3 mrkve

1 petržel

¼ celeru

1 řapík celeru

15 cm pórku

hrášek

1,5 l zeleninového vývaru

sůl

čerstvě mletý pepř

libeček

petržel

 

Na knedlíčky:

2 lžíce másla

1 menší cibule

1 kostka droždí (42 g)

2 lžíce polohrubé mouky

1 šťastné vejce

sůl

čerstvě mletý pepř

1 lžička majoránky (může být i libeček nebo petrželka)

strouhanka na zahuštění

 

Postup:

1. Nejprve připravím knedlíčky: Na másle osmažím na mírném ohni dosklovita cibuli. Přidám prsty rozdrobené droždí a nechám ho rozpustit. Až z droždí vznikne tekutá kašička, vsypu mouku a ještě krátce smažím. Směs dám do misky vychladnout.

2. Když směs na knedlíčky chladne, nastrouhám a nakrájím veškerou zeleninu. Po tom, co knedlíčky vykoulím (pěkné slovo :) ), do hrnce dám zpěnit máslo a osmažím na něm nastrouhanou zeleninu.

3. Do vychladlé směsi rozklepnu vejce, přiměřeně osolím a opepřím, přidám majoránku (nebo libeček, petržel) a zahustím strouhankou tak, aby byla hmota vláčná. Z ní pak tvaruji kulaté knedlíčky. Těsto se lepí, tak si pomáhám strouhankou, ve které si obalím prsty spolu s hmotou na knedlíčky. A hned se lépe tvoří knedlíčky! Z uvedeného množství jsem vykoulela 17 knedlíčků velikosti jako je na fotkách.

4. Zelenina se na másle mezi tím lehce osmahla, tak ji zaleji 1,5 l teplého zeleninového vývaru a vařím asi 10 min, přidám mražený hrášek. Až se polévka začne vařit, přidám knedlíčky. Asi za 3 min vyplavou na povrch a to je znamení, že jsou uvařené. V tomto čekání na knedlíčky polévku ochutnávám a podle potřeby dochucuji.

Přeji dobrou chuť! :)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *