Jáhly - Češka z Česka
parallax background

Jáhly

Kulajda
Leden 11, 2016
Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
Leden 20, 2016
 

Jáhly jsou loupané obilky prosa setého (obilnina) a dříve bývaly běžnou součástí jídelníčků, připravovány na sladký i slaný způsob. Postupem času je nahradila hlavně rýže a na jáhly jako by se zapomnělo. V současné době se na ně ale naštěstí rozpomíná, :) už kvůli různým proudům zdravého stravování, které připomínají, jak hodnotnou potravinou jsou.


 

Jáhly jsou vysoce výživná a bezlepková potravina, bohatá na železo, zinek, vápník, fosfor, hořčík, kyselinu křemičitou, vitamíny B1, B2, PP, vlákninu, kyselinou linolovou a nenasycené mastné kyseliny. Jáhly jsou vhodné pro diabetiky, pro bezlepkovu dietu a pro lidi s nemocemi slinivky břišní, sleziny, žaludku.

 

 

Velmi rozšířená a oblíbená byla příprava jáhlových kaší nebo sladkých jahelníků, kdy se ve vodě nebo v mléce uvařily jáhly, smíchaly se se sušeným nebo čerstvým ovocem a zapekly v troubě. Podobně jako rýžový nákyp je můžeme dochutit např. skořicí, vanilkou nebo smetanou. Možnost úpravy jáhel je mnoho a ještě se k nim budu vracet.

Na fotkách jsou jáhly uvařené ve vodě, oslazené medem, se skořicí, vlašskými ořechy a strouhaným jablkem. Skvělá snídaně! :)

 

23

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *