Rajčatovou polévku nevaříme jen v Čechách, ale i v Itálii, kde ji říkají Pappa al pomodoro. Vaří se trochu jinak než ta naše, ale obě jsou vynikající. Těžko říci, kdo přišel první s nápadem, vařit polévku z rajčat. Budu po tom ale pátrat. 🙂 Pokud chcete znát recept na českou rajskou polévku, jste tu správně.
Recept | Rajská polévka
- 22 ledna, 2016
- 4
- 40 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- mletá skořice
- 1 lžička čerstvého tymiánu nebo sušeného dle chuti
- 1 litr rajčatového pyré nebo 1 kg čerstvých rajčat
- sůl
- pepř
Postup
- Step 1
- Nakrájím nadrobno cibuli, nastrouhám mrkev a asi 4 min jev hrnci na másle nechám opékat. Potom shrnu zeleninu ke straně a přidám cukr, chvilku ho nechám rozpustit a pak opatrně míchám, až zkaramelizuje. Přidám bobkový list, nové koření, černý pepř a ještě necelou minutku míchám.
- Step 2
- Tip: V této fázi řada lidí polévku zahustí moukou. Tento postup najdete ve většině starých kuchařek. Já se tomu ale raději vyhýbám a hledám zdravější způsob zahuštění, např. rajskou polévku nepřecedím, ale nechám v ni cibulku i strouhanou mrkev. Navíc do ni přidávám ještě hrst rýže, protože nám to tak více chutná. Tím je zahuštěná až až. 🙂
- Step 3
- Do směsi přidám hrnek vody, rajčatové pyré, hrst rýže a nechám vařit, dokud rýže nezměkne.
- Step 4
- Místo kupovaného rajčatového pyré můžete použít čerstvá rajčata. Těm nařízněte do kříže slupku a zalijte je vroucí vodou. Po chvilce vodu vylijte a nalijte na ně studenou vodu, ať rychleji vychladnou. Po vychladnutí stáhněte z rajčat slupku a nakrájejte je na malé kousky. Vařečkou je v hrnci rozmačkávejte. Můžete polévku rozmixovat, ale nemusíte.
- Step 5
- Ochutnávám, přidávám koření dle libosti, aby byl výsledek co nejchutnější.
Ta nejlepší rajská polévka v celém vesmíru. Povedla se vám – a mně teď taky.//díky Petr, 57.rovnoběžka