Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Polévky

Rajská polévka

Rovnou na recept

Rajčatovou polévku nevaříme jen v Čechách, ale i v Itálii, kde ji říkají Pappa al pomodoro. Vaří se trochu jinak než ta naše, ale obě jsou vynikající. Těžko říci, kdo přišel první s nápadem, vařit polévku z rajčat. Budu po tom ale pátrat. 🙂 Pokud chcete znát recept na českou rajskou polévku, jste tu správně.

Rajská

Recept | Rajská polévka

Od: Češka z Česka
  • 22 ledna, 2016
  • 4
  • 40 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • mletá skořice
  • 1 lžička čerstvého tymiánu nebo sušeného dle chuti
  • 1 litr rajčatového pyré nebo 1 kg čerstvých rajčat
  • sůl
  • pepř
Postup
Step 1
Nakrájím nadrobno cibuli, nastrouhám mrkev a asi 4 min jev hrnci na másle nechám opékat. Potom shrnu zeleninu ke straně a přidám cukr, chvilku ho nechám rozpustit a pak opatrně míchám, až zkaramelizuje. Přidám bobkový list, nové koření, černý pepř a ještě necelou minutku míchám.
Step 2
Tip: V této fázi řada lidí polévku zahustí moukou. Tento postup najdete ve většině starých kuchařek. Já se tomu ale raději vyhýbám a hledám zdravější způsob zahuštění, např. rajskou polévku nepřecedím, ale nechám v ni cibulku i strouhanou mrkev. Navíc do ni přidávám ještě hrst rýže, protože nám to tak více chutná. Tím je zahuštěná až až. 🙂
Step 3
Do směsi přidám hrnek vody, rajčatové pyré, hrst rýže a nechám vařit, dokud rýže nezměkne.
Step 4
Místo kupovaného rajčatového pyré můžete použít čerstvá rajčata. Těm nařízněte do kříže slupku a zalijte je vroucí vodou. Po chvilce vodu vylijte a nalijte na ně studenou vodu, ať rychleji vychladnou. Po vychladnutí stáhněte z rajčat slupku a nakrájejte je na malé kousky. Vařečkou je v hrnci rozmačkávejte. Můžete polévku rozmixovat,  ale nemusíte.
Step 5
Ochutnávám, přidávám koření dle libosti, aby byl výsledek co nejchutnější.

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
Perník

1 comment

  • Petr
    27 prosince, 2018

    Ta nejlepší rajská polévka v celém vesmíru. Povedla se vám – a mně teď taky.//díky Petr, 57.rovnoběžka

    Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT