Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Polévky

Rajská polévka

Rovnou na recept

Rajčatovou polévku nevaříme jen v Čechách, ale i v Itálii, kde ji říkají Pappa al pomodoro. Vaří se trochu jinak než ta naše, ale obě jsou vynikající. Těžko říci, kdo přišel první s nápadem, vařit polévku z rajčat. Budu po tom ale pátrat. 🙂 Pokud chcete znát recept na českou rajskou polévku, jste tu správně.

Recept | Rajská polévka

Od: Češka z Česka
  • 22 ledna, 2016
  • 4
  • 40 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • mletá skořice
  • 1 lžička čerstvého tymiánu nebo sušeného dle chuti
  • 1 litr rajčatového pyré nebo 1 kg čerstvých rajčat
  • sůl
  • pepř
Postup
Krok 1
Nakrájím nadrobno cibuli, nastrouhám mrkev a asi 4 min jev hrnci na másle nechám opékat. Potom shrnu zeleninu ke straně a přidám cukr, chvilku ho nechám rozpustit a pak opatrně míchám, až zkaramelizuje. Přidám bobkový list, nové koření, černý pepř a ještě necelou minutku míchám.
Krok 2
Tip: V této fázi řada lidí polévku zahustí moukou. Tento postup najdete ve většině starých kuchařek. Já se tomu ale raději vyhýbám a hledám zdravější způsob zahuštění, např. rajskou polévku nepřecedím, ale nechám v ni cibulku i strouhanou mrkev. Navíc do ni přidávám ještě hrst rýže, protože nám to tak více chutná. Tím je zahuštěná až až. 🙂
Krok 3
Do směsi přidám hrnek vody, rajčatové pyré, hrst rýže a nechám vařit, dokud rýže nezměkne.
Krok 4
Místo kupovaného rajčatového pyré můžete použít čerstvá rajčata. Těm nařízněte do kříže slupku a zalijte je vroucí vodou. Po chvilce vodu vylijte a nalijte na ně studenou vodu, ať rychleji vychladnou. Po vychladnutí stáhněte z rajčat slupku a nakrájejte je na malé kousky. Vařečkou je v hrnci rozmačkávejte. Můžete polévku rozmixovat,  ale nemusíte.
Krok 5
Ochutnávám, přidávám koření dle libosti, aby byl výsledek co nejchutnější.

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
Perník

Související články

Česnečka
Polévky

Česnečka

Cibulačka
Polévky

Cibulačka

Dýňová polévka
Polévky

Dýňová polévka

1 comment

  • Petr
    27 prosince, 2018

    Ta nejlepší rajská polévka v celém vesmíru. Povedla se vám – a mně teď taky.//díky Petr, 57.rovnoběžka

    Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.