Rajská polévka - Češka z Česka
parallax background

Rajská polévka

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
Leden 20, 2016
Perník
Leden 24, 2016
 

Rajčatovou polévku nevaříme jen v Čechách, ale i v Itálii, kde ji říkají Pappa al pomodoro. Vaří se trochu jinak než ta naše, ale obě jsou vynikající. Těžko říci, kdo přišel první s nápadem, vařit polévku z rajčat. Budu po tom ale pátrat. :) Pokud chcete znát recept na českou rajskou polévku, jste tu správně.


 

Ingredience:

2 lžíce másla

1 cibule

1 mrkev

2 lžíce třtinového cukru

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

3 kuličky černého pepře

mletá skořice

1 lžička čerstvého tymiánu nebo sušeného dle chuti

1 litr rajčatového pyré nebo 1 kg čerstvých rajčat

sůl

pepř

 

Postup:

1) Nakrájím nadrobno cibuli, nastrouhám mrkev a asi 4 min jev hrnci na másle nechám opékat. Potom shrnu zeleninu ke straně a přidám cukr, chvilku ho nechám rozpustit a pak opatrně míchám, až zkaramelizuje. Přidám bobkový list, nové koření, černý pepř a ještě necelou minutku míchám.

Tip: V této fázi řada lidí polévku zahustí moukou. Tento postup najdete ve většině starých kuchařek. Já se tomu ale raději vyhýbám a hledám zdravější způsob zahuštění, např. rajskou polévku nepřecedím, ale nechám v ni cibulku i strouhanou mrkev. Navíc do ni přidávám ještě hrst rýže, protože nám to tak více chutná. Tím je zahuštěná až až. :)

2) Do směsi přidám hrnek vody, rajčatové pyré, hrst rýže a nechám vařit, dokud rýže nezměkne.

Tip: Místo kupovaného rajčatového pyré můžete použít čerstvá rajčata. Těm nařízněte do kříže slupku a zalijte je vroucí vodou. Po chvilce vodu vylijte a nalijte na ně studenou vodu, ať rychleji vychladnou. Po vychladnutí stáhněte z rajčat slupku a nakrájejte je na malé kousky. Vařečkou je v hrnci rozmačkávejte. Můžete polévku rozmixovat,  ale nemusíte.

3) Ochutnávám, přidávám koření dle libosti, aby byl výsledek co nejchutnější.

Tak ať vám chutná! :)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *