Zapečená dýně s bramborami
parallax background

Zapečená dýně s bramborami

Sladký podmáslový chlebíček s ořechy
Říjen 7, 2018

 

Zapečená dýně s bramborami bude rychlým podzimním obědem nebo večeří.

Ingredience:

500 g brambor

500 g dýně Hokkaido

400 ml smetany ke šlehání

300 g strouhaného ementálu

100 g sýra grana padano

cca 1 lžíce oleje (např. olivový nebo slunečnicový)

tymián

3 stroužky česneku

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Dýni hokkaido umyji, rozkrojím a vydlabu z ní semínka. Krájím ji na tenké plátky a neloupu ji. Na stejně velké plátky krájím i omyté brambory ve slupce a postupně je skládám do zapékací kulaté formy, kterou jsem nejprve vymazala olejem. Množství dýně a brambor je orientační (z kuchařky). Já postupně krájím dýni a brambory tak, abych nimi vyskládala zapékací mísu, takže krájím postupně.

  2. V míse smíchám smetanu, nastrouhané sýry (trochu si nechte stranou na závěr), prolisovaný česnek, tymián (sušený nebo čerstvý) sůl a pepř. Na patro vyskládané dýně s bramborami naliji část směsi, vyskládám další patro dýně, brambor a zase směs. Když je zapékací forma plná, naliji na ni zbytek směsi a posypu sýrem, aby se krásně zapekl a zezlátl. Udělá pak skvělou krustičku. Peču v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 min.

Sledujte mě také na sociálních sítích a neutečou vám žádné novinky:

 
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *