Zapečená dýně s bramborami bude rychlým podzimním obědem nebo večeří.
Recept | Zapečená dýně s bramborami
- 7 října, 2018
- 6 porcí
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g brambor
- 500 g dýně Hokkaido
- 400 ml smetany ke šlehání
- 300 g strouhaného ementálu
- 100 g sýra grana padano
- cca 1 lžíce oleje (např. olivový nebo slunečnicový)
- tymián
- 3 stroužky česneku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- Dýni hokkaido umyji, rozkrojím a vydlabu z ní semínka. Krájím ji na tenké plátky a neloupu ji. Na stejně velké plátky krájím i omyté brambory ve slupce a postupně je skládám do zapékací kulaté formy, kterou jsem nejprve vymazala olejem. Množství dýně a brambor je orientační (z kuchařky). Já postupně krájím dýni a brambory tak, abych nimi vyskládala zapékací mísu, takže krájím postupně.
- Step 2
- V míse smíchám smetanu, nastrouhané sýry (trochu si nechte stranou na závěr), prolisovaný česnek, tymián (sušený nebo čerstvý) sůl a pepř. Na patro vyskládané dýně s bramborami naliji část směsi, vyskládám další patro dýně, brambor a zase směs. Když je zapékací forma plná, naliji na ni zbytek směsi a posypu sýrem, aby se krásně zapekl a zezlátl. Udělá pak skvělou krustičku. Peču v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 min.