Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Hlavní jídla, Zvyky a tradice

Velikonoční nádivka

Rovnou na recept

Velikonoční nádivka se tradičně připravuje na Boží hod velikonoční. Někde se jí také říká sekanice nebo hlavička. Hlavička proto, že se do ní v některých oblastech přidávalo maso z telecí hlavy. A jak to tak bývá, kraj od kraje se recept různí, ale nejběžnější varianta je uzené maso. Do velikonoční nádivky patří také první jarní kopřivy. Pokud bydlíte ve městě, nebo u vás kopřivy ještě nerostou, klidně přidejte čerstvý špenát.

Recept | Velikonoční nádivka | Hlavička

Příprava 15 min, Pečení 20-30 min
Od: Češka z Česka
  • 25 března, 2021
  • 6
  • 45 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 8 rohlíků
  • 250 ml mléka
  • velká hrst čerstvých kopřiv nebo špenátu
  • hrst petrželky
  • 400 g uzené krkovice
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • Máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku
  • hoblinky másla navrch
Postup
Krok 1
Rohlíky nakrájím na menší kostičky, dám je do mísy. Žloutky rozkvedlám v mléce a naliji je na rohlíky, aby se zasákly.
Krok 2
Krkovici nakrájím na malé kostičky a přidám ji k rohlíkům. Z bílků ušlehám pevný sníh a předehřeji troubu na 180 °C.
Krok 3
Kopřivy spařím horkou vodou a nakrájím (špenát pouze natrhám na menší kousky). Pak je vmíchám k rohlíkům, osolím, opepřím, přidám muškátový oříšek a nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků.
Krok 4
Pekáček vymažu máslem, vysypu strouhankou, vložím těsto a navrch pokladu hoblinky másla Peču 20–30 minut dozlatova.

Štítky

  • Velikonoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Jidáše

Související články

Guláš
Hlavní jídla

Guláš

Přástky
Zvyky a tradice

Přástky

Karlovarský knedlík
Hlavní jídla

Karlovarský knedlík

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2021
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.