Velikonoční nádivka se tradičně připravuje na Boží hod velikonoční. Někde se jí také říká sekanice nebo hlavička. Hlavička proto, že se do ní v některých oblastech přidávalo maso z telecí hlavy. A jak to tak bývá, kraj od kraje se recept různí, ale nejběžnější varianta je uzené maso. Do velikonoční nádivky patří také první jarní kopřivy. Pokud bydlíte ve městě, nebo u vás kopřivy ještě nerostou, klidně přidejte čerstvý špenát.
Recept | Velikonoční nádivka | Hlavička
Příprava 15 min, Pečení 20-30 min
- 25 března, 2021
- 6
- 45 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 8 rohlíků
- 250 ml mléka
- 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- velká hrst čerstvých kopřiv nebo špenátu
- hrst petrželky
- 400 g uzené krkovice
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř
- Máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku
- hoblinky másla navrch
Postup
- Step 1
- Rohlíky nakrájím na menší kostičky, dám je do mísy. Žloutky rozkvedlám v mléce a naliji je na rohlíky, aby se zasákly.
- Step 2
- Krkovici nakrájím na malé kostičky a přidám ji k rohlíkům. Z bílků ušlehám pevný sníh a předehřeji troubu na 180 °C.
- Step 3
- Kopřivy spařím horkou vodou a nakrájím (špenát pouze natrhám na menší kousky). Pak je vmíchám k rohlíkům, osolím, opepřím, přidám muškátový oříšek a nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků.
- Step 4
- Pekáček vymažu máslem, vysypu strouhankou, vložím těsto a navrch pokladu hoblinky másla Peču 20–30 minut dozlatova.