Rebarbora neboli reveň je druh zeleniny, která se v kuchyni používá spíš nasladko, jako ovoce. Jí se její řapíky, vždy tepelně opracované a oloupané. Má kyselou chuť a výborně se hodí v kombinaci s jahodami. Jako tenhle mřížkový rebarborový koláč, který kuchyň provoní létem!
S jeho upečením určitě dlouho neotálejte. Rebarbora je totiž sezónní záležitost a už naši předci určili datum, kdy už rebarboru nekonzumovat, a to od svatého Jana (24.6.). Obsahuje pak příliš kyseliny šťavelové a není tak dobrá.
Tento rebarborový mřížkový koláč jsem upekla ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 100 let.
Recept | Rebarborový mřížkový koláč
- 21 června, 2021
- 8
- 2 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 1 lžička soli
- 125 g másla
- 75 g sádla
- 125 ml ledové vody
- 1 lžíce jablečného octa
- Náplň:
- 60 g plátků mandlí
- 300 g jahod
- 300 g rebarbory
- 220 g moučkového cukru
- 1 vejce
Postup
- Step 1
- Nejprve se pouštím do těsta. V míse smíchám mouku, cukr, sůl, máslo a sádlo. Rukama uhnětu sypkou část směsi, dokud nezačne připomínat jemnou strouhanku. Přidám ocet, vodu a spojím dohromady. Hotové těsto dám na 30 minut odpočinout do lednice.
- Step 2
- 2. Odpočinuté těsto rozdělím na dvě části, jednu o trochu menší. Větší část vyválím o tloušťce asi 5 mm a dám jej do vymazané koláčové formy tak, aby bylo i na stranách koláče.
- Step 3
- 3. Teď už je čas na náplň. Rebarboru umyji, škrabkou oloupu a nakrájím asi na 1 cm kousky. Jahody nakrájím na kostičky. Dám vše do jedné mísy, přidám cukr a promíchám. Směs vložím na těsto do zapékací mísy, posypu mandlemi a předehřeji troubu na 170°C.
- Step 4
- 4. Menší část těsta rozválím asi na tloušťku 4 mm a nakrájím na 10 proužků, které položím na koláč do mřížky. Okraje mřížky stlačím do těsta a oříznu přebytečné kraje.
- Step 5
- 5. Rozkvedlaným vejcem potřu koláč a vložím ho do předehřáté trouby. Peču na 170°C asi 1 hodinu do zlatohněda. V ideálním případě nechám 30 min odležet. 🙂
Rebarbora obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, které pozitivně ovlivňují krevní oběh a nervovou soustavu. Obsahuje kyselinu pantotenovou, která má pozitivní vliv na vlasy a pokožku. A velké množství vlákniny, která ovlivňuje peristaltiku střev. I když má spoustu pozitivních účinků, pokud trpíte onemocněními močových cest, s množstvím rebarborového koláče to nepřehánějte. I když to v tomhle případě bude těžké. 🙂