V letních měsících, kdy zraje ovoce, přijdou vhod recepty na bublaninu a všelijaké koláče právě ze sezónního ovoce. A jak už to bývá, jeden typ receptu má i několik obměn. Připravit si můžete velmi rychlý ovocný hrnkový koláč s drobenkou, Ovocný koláč z podmáslí, ale i bublaninu s tvarohem. Podmáslí i tvaroh těsto krásně zvláční. A stejně tak funguje i zakysaná smetana. Zkuste tento výborný recept na vláčný třešňový koláč ze zakysané smetany.
Třešňový koláč ze zakysané smetany | Recept
- 19 června, 2022
- 45 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g zakysané smetany
- 200 g cukru krupice
- 2 ks vanilkového cukru (2 lžičky domácího)
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 440 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- třešně (nebo jiné ovoce, které právě zraje)
- Na drobenku: máslo pokojové teploty, hrubá mouka, moučkový cukr
Postup
- Step 1
- V míse smíchám vejce s cukry, zakysanou smetanou. Přidám olej a postupně i polohrubou mouku prosátou sítkem, aby se provzdušnila. Vše prošlehám v robotu nebo ručním šlehačem.
- Step 2
- Těsto vyliji na plech (použila jsem 35×28,5 cm, ale klidně použijte větší) a posypu rovnoměrně vypeckovanými třešněmi.
- Step 3
- Drobenku připravuji tzv. od oka. Klidně 3 cm proužek másla a přisypu k tomu přiměřeně hrubou mouku a moučkový cukr. Prsty mačkám a vytvářím tak drobenku. Když je nějaké suroviny málo, přidám ji. Drobenky nikdy není moc. Pokud však nehlídáte kalorie. 🙂
- Step 4
- Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů max. 30 min. Vpichem špejle hlídejte, jestli je těsto upečené, ale stále vláčné. Když je větší plech, bude koláč upečený rychleji. Záleží také na množství ovoce a drobenky. Dobrou chuť! 🙂