Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
    • Výstupy v médiích
Zvyky a tradice

Svatojánská noc

Období od letního slunovratu do svatojánské noci bylo vždy spojeno s mnoha zvyky, věštbami a tajemnými kouzly. Pustíte se do nich o letošní svatojánské noci?

A kdy je letní slunovrat?

Je to doba, kdy Slunce dosáhne nejsevernějšího bodu na své dráze. Nastává to 20. nebo 21. června, výjimečně 22. června.

A kdy je svatojánská noc?

V podvečer svátku svatého Jana Křtitele, tedy 23. června.

luční květiny ve váze
luční květiny ve váze

Devatero kvítí

Během tohoto období mají bylinky údajně nejvyšší sílu. Nezadané dívky trhaly devatero bylin na devatero loukách a vily z nich věnečky. A podobně jako tomu je v pohádkách – u trhání bylin nesměly promluvit ani se ohlédnout. Věneček uvitý z devatera bylin a vložený pod polštář měl zajistit, že se dívkám zjevil jejich nastávající manžel.

Nezadané dívky, chystáte se vyrazit na devatero bylin? 🙂 Mezi čarovných devatero bylin patří kopretina, maceška, chrpa, mateřídouška, netřesk, růže, luční zvonek, smolnička a rozhodník. Tyhle bylinky bysme v dnešní krajině na loukách hledaly bohužel nejspíš obtížně. Tak se s výběrem partnera řiďte raději svojí intuicí. 🙂

Zlaté kapradí

Lidé věřili, že o půlnoci vykvétá zlaté kapradí, které určí, kde se otevírají skály, aby ze země vydaly svůj poklad.

Pálení ohně

Mnoho tradic se od letního slunovratu do svatojánské noci vázalo ke slunci. To je ostatně v tento čas dosahuje na obloze svého vrcholu a na severní polokouli tak nastává astronomické léto.

Naši předci věděli, že po letním slunovratu se už dál dny neprodlužují. Slunce dosahuje svého vrcholu a postupně začíná slábnout. Na kopcích proto stavěli hranice z devíti druhů dřeva. Hranice představovaly hořící slunce, kterému chtěli dodat více síly, aby přinášelo co nejdéle užitek pro kvalitu sklizně.

Zapálané hranice lidé přeskakovali, aby z nich získal energii ohně.

Podělte se do komentářů, jestli nějaký rituál je vám se svatojánskou nocí vlastní. 🙂

 

 

Štítky

  • Léto

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Třešňový koláč ze zakysané smetany
Těstoviny s cuketou a hráškem

Související články

Rybízový koláč s pudinkem
Sladké

Rybízový koláč s pudinkem

Rybíz
Suroviny

Rybíz

Slaný cuketový koláč
Slané

Slaný cuketový koláč

2 comments

  • Vratislav Těšina
    2 října, 2022

    Vážená paní Jano,
    již nějakou dobu se zabývám českou historií a v poslední době cítím potřebu dozvědět se něco bližšího o našich předcích žijících v devatenáctém století, o jejich tradicích a zvycích. Objevil jsem Váš web a velmi mě zaujal. Obrázek na úvodní stránce je vynikající, stejně jako Vaše texty, které jsou stručné, ale zárověň věcné a výstižné. Fotografie doplňující texty jsou moc pěkné a autentické. Jsem rád, že v dnešní době žijí lidé se vztahem k tradicím a předkům, k přírodě a vůbec k hodnotám, které nám mohou přinést řadu poučení a pobavení. Přeji Vám mnoho úspěchů s popularizací tohoto oboru. Je z Vás cítit opravdovost a nefalšované zaujetí. S Vaším svolením občas nahlédnu do Vašeho webu a nechám se inspirovat na své cestě k poznání života našich předků. S úctou a obdivem Vráťa Těšina.

    Reply
    • Češka z Česka
      10 října, 2022

      Dobrý den,
      opravdu nesmírně Vám děkuji, že jste si udělal čas mi napsat tak krásný komentář. Za 7 let tvorby webu a souvisejících profilů hlavně na Facebooku a Instagramu jsem nedostala tolik chvály. Opravdu jste mě moc potěšil a motivoval k pokračování, děkuju! 🙂 Přeji krásné dny a ať se Vám daří. 🙂 Jana Jakusová

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️
Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení.

Co je v tento den typické?
• Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿
• Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷
• Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀
• A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️

Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu.

Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️

#svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️ Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení. Co je v tento den typické? • Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿 • Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷 • Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀 • A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️ Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu. Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️ #svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️ Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení. Co je v tento den typické? • Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿 • Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷 • Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀 • A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️ Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu. Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️ #svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️ Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení. Co je v tento den typické? • Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿 • Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷 • Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀 • A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️ Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu. Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️ #svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️ Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení. Co je v tento den typické? • Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿 • Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷 • Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀 • A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️ Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu. Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️ #svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
19 hodinami ago
View on Instagram |
1/9
Svatomartinské rohlíčky🥐🥐🥐

Těsto:
500 g hladké mouky
250 g másla (cca 200 g do těsta, 50 g na potření)
250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
100 g cukru
špetka soli

Maková náplň:
100 g mletého máku
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
1 lžíce másla
1 lžíce strouhaného perníku
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
1 lžíce medu
trochu rumu (do náplně i na potření)

Ořechová náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
80–100 ml horkého mléka (podle hustoty)
60 g cukru
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
1 lžíce medu
trochu rumu

1. Na vál si nastrouhám studené máslo. Přidám cukr, proseji mouku, uprostřed udělám důlek, dám špetku soli a vliju smetanu. Rukama (nebo v robotu) zadělám hladké těsto. Rozdělím ho na 6 kuliček a dám je odpočinout do lednice.

2. Připravím si makovou náplň: do kastrůlku naleju mléko, přisypu mák, cukr, vanilkový cukr a skořici. Zahřívám a míchám, dokud náplň nezhoustne. Odstavím z plotny a vmíchám máslo, med a trochu rumu.

3. Pokud chci ořechovou náplň, smíchám mleté ořechy s cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem. Zaliju horkým mlékem, promíchám, aby vznikla hustší pasta, a dochutím medem a rumem.

4. Z lednice postupně vyndávám jednotlivé díly těsta. Každý rozválím na kruh silný asi 4 mm a nakrájím ho na menší trojúhelníčky. Každý z nich potřu makovou nebo ořechovou náplní.

5. Rohlíčky smotám od nejširší strany ke špičce a zatočím je do podkovičky. Konce lehce přimáčknu. Nevadí, když někde vyteče náplň.

6. Rohlíčky potřu rozpuštěným máslem (klidně ještě jednou v průběhu pečení).

7. Přenesu je na plech vyložený pečicím papírem a peču v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20–25 minut dozlatova.

8. Po upečení je ještě horké potřu máslem.

A je hotovo! Užijte si svatomartinské hodování🥐🍇🍷🪿🍗

Recept si uložte ♥️ a sledujte mě pro více receptů, tradic a inspirace ➡️ @ceskazceska 

#svatomartinskerohlicky #svatymartin #svateksvatehomartina #svatomartinske #rohlicky #svmartin #recepty #tradice #recept #hezkycesky #dnespecu #peceni
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Svatomartinské rohlíčky🥐🥐🥐 Těsto: 500 g hladké mouky 250 g másla (cca 200 g do těsta, 50 g na potření) 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %) 100 g cukru špetka soli Maková náplň: 100 g mletého máku 250 ml mléka 60 g krupicového cukru 1 lžíce másla 1 lžíce strouhaného perníku 1 lžička skořice 1 vanilkový cukr 1 lžíce medu trochu rumu (do náplně i na potření) Ořechová náplň: 150 g mletých vlašských ořechů 80–100 ml horkého mléka (podle hustoty) 60 g cukru 1 lžička skořice 1 vanilkový cukr 1 lžíce medu trochu rumu 1. Na vál si nastrouhám studené máslo. Přidám cukr, proseji mouku, uprostřed udělám důlek, dám špetku soli a vliju smetanu. Rukama (nebo v robotu) zadělám hladké těsto. Rozdělím ho na 6 kuliček a dám je odpočinout do lednice. 2. Připravím si makovou náplň: do kastrůlku naleju mléko, přisypu mák, cukr, vanilkový cukr a skořici. Zahřívám a míchám, dokud náplň nezhoustne. Odstavím z plotny a vmíchám máslo, med a trochu rumu. 3. Pokud chci ořechovou náplň, smíchám mleté ořechy s cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem. Zaliju horkým mlékem, promíchám, aby vznikla hustší pasta, a dochutím medem a rumem. 4. Z lednice postupně vyndávám jednotlivé díly těsta. Každý rozválím na kruh silný asi 4 mm a nakrájím ho na menší trojúhelníčky. Každý z nich potřu makovou nebo ořechovou náplní. 5. Rohlíčky smotám od nejširší strany ke špičce a zatočím je do podkovičky. Konce lehce přimáčknu. Nevadí, když někde vyteče náplň. 6. Rohlíčky potřu rozpuštěným máslem (klidně ještě jednou v průběhu pečení). 7. Přenesu je na plech vyložený pečicím papírem a peču v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20–25 minut dozlatova. 8. Po upečení je ještě horké potřu máslem. A je hotovo! Užijte si svatomartinské hodování🥐🍇🍷🪿🍗 Recept si uložte ♥️ a sledujte mě pro více receptů, tradic a inspirace ➡️ @ceskazceska #svatomartinskerohlicky #svatymartin #svateksvatehomartina #svatomartinske #rohlicky #svmartin #recepty #tradice #recept #hezkycesky #dnespecu #peceni
4 dny ago
View on Instagram |
2/9
Začíná sezóna zabijaček🍴 

Tradiční zabijačky se konaly od listopadu do února. Chladné počasí pomáhalo maso a výrobky uchovat, a zároveň byla příležitost, kdy se k práci sešla rodina, sousedé i přátelé. 🤗

Z žádné zabijačky se nic nevyhodilo. Maso se zpracovávalo na klobásy a jitrnice, sádlo se uskladňovalo, a škvarky se stávaly základem pro voňavou škvarkovou pomazánku – jednoduchou chuť, která ještě i mnohým mým vrstevníkům připomíná čas strávený u babičky a dědy. 🫂

Dnes si tu tradiční chuť můžete připomenout s NP Krásno, která poctivě zachovává recepty z Valašska a chuť, která se dědí z generace na generaci. ♥️

#spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
Začíná sezóna zabijaček🍴 

Tradiční zabijačky se konaly od listopadu do února. Chladné počasí pomáhalo maso a výrobky uchovat, a zároveň byla příležitost, kdy se k práci sešla rodina, sousedé i přátelé. 🤗

Z žádné zabijačky se nic nevyhodilo. Maso se zpracovávalo na klobásy a jitrnice, sádlo se uskladňovalo, a škvarky se stávaly základem pro voňavou škvarkovou pomazánku – jednoduchou chuť, která ještě i mnohým mým vrstevníkům připomíná čas strávený u babičky a dědy. 🫂

Dnes si tu tradiční chuť můžete připomenout s NP Krásno, která poctivě zachovává recepty z Valašska a chuť, která se dědí z generace na generaci. ♥️

#spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
Začíná sezóna zabijaček🍴 

Tradiční zabijačky se konaly od listopadu do února. Chladné počasí pomáhalo maso a výrobky uchovat, a zároveň byla příležitost, kdy se k práci sešla rodina, sousedé i přátelé. 🤗

Z žádné zabijačky se nic nevyhodilo. Maso se zpracovávalo na klobásy a jitrnice, sádlo se uskladňovalo, a škvarky se stávaly základem pro voňavou škvarkovou pomazánku – jednoduchou chuť, která ještě i mnohým mým vrstevníkům připomíná čas strávený u babičky a dědy. 🫂

Dnes si tu tradiční chuť můžete připomenout s NP Krásno, která poctivě zachovává recepty z Valašska a chuť, která se dědí z generace na generaci. ♥️

#spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Začíná sezóna zabijaček🍴 Tradiční zabijačky se konaly od listopadu do února. Chladné počasí pomáhalo maso a výrobky uchovat, a zároveň byla příležitost, kdy se k práci sešla rodina, sousedé i přátelé. 🤗 Z žádné zabijačky se nic nevyhodilo. Maso se zpracovávalo na klobásy a jitrnice, sádlo se uskladňovalo, a škvarky se stávaly základem pro voňavou škvarkovou pomazánku – jednoduchou chuť, která ještě i mnohým mým vrstevníkům připomíná čas strávený u babičky a dědy. 🫂 Dnes si tu tradiční chuť můžete připomenout s NP Krásno, která poctivě zachovává recepty z Valašska a chuť, která se dědí z generace na generaci. ♥️ #spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
1 týdnem ago
View on Instagram |
3/9
Znáte tuhle tradici? Budu ráda za sdílení a doplnění toho, co nezaznělo. 🕯️👻

#dusicky #tradice #svatekvsechsvatych #ceskezvykyatridice #halloween #samhain #podzim #duse #posmrtnyzivot #kostisvatych #dusickovepecivo
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Znáte tuhle tradici? Budu ráda za sdílení a doplnění toho, co nezaznělo. 🕯️👻 #dusicky #tradice #svatekvsechsvatych #ceskezvykyatridice #halloween #samhain #podzim #duse #posmrtnyzivot #kostisvatych #dusickovepecivo
1 týdnem ago
View on Instagram |
4/9
A je to tady zase! 🤩
V Praze, Brně, Plzni a Ostravě probíhá do 16. 11. Restaurant Week.
To znamená, že ve vybraných restauracích si můžete dát tříchodové menu za zvýhodněnou cenu 790 /490 Kč + 49 Kč rezervační poplatek a koktejl nebo mokteil zdarma. 

Tentokrát jsme přijali pozvání v Praze do restaurace @karlinska_holka 
Ochutnali jsme obě nabízená menu a moc nám chutnalo. Rádi se sem vrátíme i mimo festival.
A co vy – už máte rezervaci?

Veškeré informace najdete na webu Restaurant-Week.cz

#spoluprace @restaurantweek_cz

#MartiniFieroTonic #Kinley #BudFoodie #RestaurantWeekCesko #gastrotip #contentcreator #gastromarketing

———

Jsem Jana Jakusová, věnuji se food fotografii a tvorbě obsahu pro gastro značky. Miluji poctivé suroviny a příběhy, které za jídlem stojí.

Na blogu Češka z Česka najdete recepty, tradice i tipy na výlety po Česku 👉 @ceskazceska ♥️
A pokud hledáte inspiraci z oblasti food fotografie, food stylingu, gastro marketingu a zákulisí tvorby, sledujte můj profil @jana.jakusova 📸
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
A je to tady zase! 🤩
V Praze, Brně, Plzni a Ostravě probíhá do 16. 11. Restaurant Week.
To znamená, že ve vybraných restauracích si můžete dát tříchodové menu za zvýhodněnou cenu 790 /490 Kč + 49 Kč rezervační poplatek a koktejl nebo mokteil zdarma. Tentokrát jsme přijali pozvání v Praze do restaurace @karlinska_holka Ochutnali jsme obě nabízená menu a moc nám chutnalo. Rádi se sem vrátíme i mimo festival. A co vy – už máte rezervaci? Veškeré informace najdete na webu Restaurant-Week.cz #spoluprace @restaurantweek_cz #MartiniFieroTonic #Kinley #BudFoodie #RestaurantWeekCesko #gastrotip #contentcreator #gastromarketing ——— Jsem Jana Jakusová, věnuji se food fotografii a tvorbě obsahu pro gastro značky. Miluji poctivé suroviny a příběhy, které za jídlem stojí. Na blogu Češka z Česka najdete recepty, tradice i tipy na výlety po Česku 👉 @ceskazceska ♥️ A pokud hledáte inspiraci z oblasti food fotografie, food stylingu, gastro marketingu a zákulisí tvorby, sledujte můj profil @jana.jakusova 📸
2 týdny ago
View on Instagram |
5/9
V Českých Budějovicích doporučuji zabloudit do Klika Kitchen & Coffee – krásného místa u řeky, kde vaří z lokálních a sezónních surovin.
Měla jsem příležitost nafotit jejich podzimní menu a bylo to přesně tak dobré, jak to vypadá. 🍂 😍

#spoluprace @klikakitchen #klikakitchen #novemenu #gastrotip #focenijidla #tvorbacontentu #gastro #restaurace #tipnarestauraci #kamvbudejcich #kamvbudejovicich #budejovice #ceskebudejovice #jimejih
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
V Českých Budějovicích doporučuji zabloudit do Klika Kitchen & Coffee – krásného místa u řeky, kde vaří z lokálních a sezónních surovin. Měla jsem příležitost nafotit jejich podzimní menu a bylo to přesně tak dobré, jak to vypadá. 🍂 😍 #spoluprace @klikakitchen #klikakitchen #novemenu #gastrotip #focenijidla #tvorbacontentu #gastro #restaurace #tipnarestauraci #kamvbudejcich #kamvbudejovicich #budejovice #ceskebudejovice #jimejih
3 týdny ago
View on Instagram |
6/9
Když se venku ochladí, listy se zbarvují a ráno se tvoří mlhy. 🍂Přirozeně se mění nejen dny, ale i jídelníček. 

K chuti přichází i tučnější jídla. Třeba taková škvarková pomazánka na čerstvém chlebu, navrh nakrájená cibulka nebo kyselá okurka na přikousnutí. 😍

Jakou variantu máte raději? 

#spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Když se venku ochladí, listy se zbarvují a ráno se tvoří mlhy. 🍂Přirozeně se mění nejen dny, ale i jídelníček. K chuti přichází i tučnější jídla. Třeba taková škvarková pomazánka na čerstvém chlebu, navrh nakrájená cibulka nebo kyselá okurka na přikousnutí. 😍 Jakou variantu máte raději? #spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
3 týdny ago
View on Instagram |
7/9
Nejlepší skořicové šneky (recept, který si určitě uložte!) 👌🍂

Těsto:
180 g vlažného mléka
12 g droždí
50 g krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
60 g změklého másla
360 g hladké mouky
4 g soli

Do mísy naliju vlažné mléko, rozdrobím droždí a přidám cukr. Nechám asi 10 minut stát, dokud se nezačnou tvořit bublinky.
Potom přidám vejce, žloutek a změklé máslo. Nakonec vsypu mouku se solí a vypracuju hladké, pružné těsto. Přikryju ho utěrkou a nechám kynout na teplém místě přibližně 1–1,5 hodiny.

Náplň:
80 g změklého másla
130 g třtinového cukru
5 g mleté skořice

Změklé máslo smíchám s cukrem a skořicí do hladké pasty.

Tvarování:
Vykynuté těsto vyválím na obdélník (cca 30 × 40 cm). Rovnoměrně na něj rozetřu skořicovou náplň až ke krajům.
Od delší strany těsto pevně zaroluju do rolády – pomalu, abych vytlačila vzduch a těsto se nikde netrhalo. Ostrým nožem nebo nití nakrájím roládu na šneky silné asi 2–3 cm.
Přenesu je na plech s pečicím papírem a nechám ještě asi 20 minut dokynout.

Pečení:
Peču v předehřáté troubě na 170 °C (horkovzduch) asi 20 minut, dokud nejsou šneci zlataví.

Poleva:
120 g mascarpone
42 g změklého másla
2 g vanilky
90 g moučkového cukru

Mascarpone vyšlehám se změklým máslem, přidám vanilku a postupně zašlehávám moučkový cukr. Hotovou polevu dám na chvíli do lednice, aby ztuhla.
Ještě teplé šneky s ní přeliju – lehce se vsákne a krásně spojí s těstem.

🙋🏻‍♀️Sledujte můj profil @ceskazceska pro více skvělých receptů a inspirace♥️ 

#skoricovesneky #dnespecu #recepty#skvelerecepty #podzim #milujipeceni #milujisladke #videorecept
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Nejlepší skořicové šneky (recept, který si určitě uložte!) 👌🍂 Těsto: 180 g vlažného mléka 12 g droždí 50 g krupicového cukru 1 vejce 1 žloutek 60 g změklého másla 360 g hladké mouky 4 g soli Do mísy naliju vlažné mléko, rozdrobím droždí a přidám cukr. Nechám asi 10 minut stát, dokud se nezačnou tvořit bublinky. Potom přidám vejce, žloutek a změklé máslo. Nakonec vsypu mouku se solí a vypracuju hladké, pružné těsto. Přikryju ho utěrkou a nechám kynout na teplém místě přibližně 1–1,5 hodiny. Náplň: 80 g změklého másla 130 g třtinového cukru 5 g mleté skořice Změklé máslo smíchám s cukrem a skořicí do hladké pasty. Tvarování: Vykynuté těsto vyválím na obdélník (cca 30 × 40 cm). Rovnoměrně na něj rozetřu skořicovou náplň až ke krajům. Od delší strany těsto pevně zaroluju do rolády – pomalu, abych vytlačila vzduch a těsto se nikde netrhalo. Ostrým nožem nebo nití nakrájím roládu na šneky silné asi 2–3 cm. Přenesu je na plech s pečicím papírem a nechám ještě asi 20 minut dokynout. Pečení: Peču v předehřáté troubě na 170 °C (horkovzduch) asi 20 minut, dokud nejsou šneci zlataví. Poleva: 120 g mascarpone 42 g změklého másla 2 g vanilky 90 g moučkového cukru Mascarpone vyšlehám se změklým máslem, přidám vanilku a postupně zašlehávám moučkový cukr. Hotovou polevu dám na chvíli do lednice, aby ztuhla. Ještě teplé šneky s ní přeliju – lehce se vsákne a krásně spojí s těstem. 🙋🏻‍♀️Sledujte můj profil @ceskazceska pro více skvělých receptů a inspirace♥️ #skoricovesneky #dnespecu #recepty#skvelerecepty #podzim #milujipeceni #milujisladke #videorecept
4 týdny ago
View on Instagram |
8/9
Která polévka je nejvíc podzimní? 🍂🍁Za mě je to ta dýňová! Tady je recept, jak dýňovou polévku dělám já. Napište mi do komentáře, jestli ji děláte taky tak. 👩🏻‍🍳👨‍🍳🤗

500 g dýně Hokkaido
2 mrkve
1 cibule
cca 2 lžíce másla (na osmažení cibule)
cca 0,75 l vývaru nebo vody
250 ml smetany (kolem 30 %, 1 kelímek)
3 stroužky česneku
1 sušená chilli paprička (nebo cca 1 lžička mleté)
čerstvě mletý pepř
sůl

1. Dýni i mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Dýni Hokkaido není třeba loupat – slupka je jedlá.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo a cibuli na něm osmahněte dozlatova.
3. Přidejte nakrájenou dýni a mrkev. Důkladně promíchejte a krátce opečte ze všech stran.
4. Zalijte zeleninu vývarem nebo vodou tak, aby byla ponořená – použijte cca 0,75 l. Přiklopte pokličkou a vařte, dokud nebude zelenina měkká (cca 15–20 minut).
5. Přilijte smetanu, stáhněte plamen a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte do hladkého krému.
6. Přidejte prolisovaný česnek, chilli, sůl a pepř. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby.
7. Nechte ještě krátce provařit (2–3 minuty), a jakmile je chuť vyladěná, polévka je hotová a připravená k podávání.
 
———

🙋🏻‍♀️Jsem Jana Jakusová, věnuji se food fotografii a tvorbě obsahu pro gastro značky. Miluji poctivé suroviny a příběhy, které za jídlem stojí.

Na blogu Češka z Česka najdete recepty, tradice i tipy na výlety po Česku 👉🏻@ceskazceska ♥️
A pokud hledáte inspiraci z oblasti food fotografie, food stylingu, gastro marketingu a zákulisí tvorby, sledujte můj profil 👉🏻 @jana.jakusova 📸

#recepty #dynovapolevka #dynovka #lokalni #foodphoto #foodphotography #foodstyling #ceskaznacka #ceskakuchyne #polevka
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Která polévka je nejvíc podzimní? 🍂🍁Za mě je to ta dýňová! Tady je recept, jak dýňovou polévku dělám já. Napište mi do komentáře, jestli ji děláte taky tak. 👩🏻‍🍳👨‍🍳🤗 500 g dýně Hokkaido
2 mrkve
1 cibule
cca 2 lžíce másla (na osmažení cibule)
cca 0,75 l vývaru nebo vody
250 ml smetany (kolem 30 %, 1 kelímek)
3 stroužky česneku
1 sušená chilli paprička (nebo cca 1 lžička mleté)
čerstvě mletý pepř
sůl 1. Dýni i mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Dýni Hokkaido není třeba loupat – slupka je jedlá. 2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo a cibuli na něm osmahněte dozlatova. 3. Přidejte nakrájenou dýni a mrkev. Důkladně promíchejte a krátce opečte ze všech stran. 4. Zalijte zeleninu vývarem nebo vodou tak, aby byla ponořená – použijte cca 0,75 l. Přiklopte pokličkou a vařte, dokud nebude zelenina měkká (cca 15–20 minut). 5. Přilijte smetanu, stáhněte plamen a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte do hladkého krému. 6. Přidejte prolisovaný česnek, chilli, sůl a pepř. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby. 7. Nechte ještě krátce provařit (2–3 minuty), a jakmile je chuť vyladěná, polévka je hotová a připravená k podávání. ——— 🙋🏻‍♀️Jsem Jana Jakusová, věnuji se food fotografii a tvorbě obsahu pro gastro značky. Miluji poctivé suroviny a příběhy, které za jídlem stojí. Na blogu Češka z Česka najdete recepty, tradice i tipy na výlety po Česku 👉🏻@ceskazceska ♥️ A pokud hledáte inspiraci z oblasti food fotografie, food stylingu, gastro marketingu a zákulisí tvorby, sledujte můj profil 👉🏻 @jana.jakusova 📸 #recepty #dynovapolevka #dynovka #lokalni #foodphoto #foodphotography #foodstyling #ceskaznacka #ceskakuchyne #polevka
4 týdny ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Česnek
  • Švestky

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Výstupy v médiích
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT