Křen k české kuchyni jednoznačně patří. Neobejdou se bez něj tradiční zabijačky, ovar a výborně doplní uzené maso. Známá je tradiční křenová omáčka s houskovými knedlíky. Naši předci si ale pochutnávali i na křenové polévce. Výborný recept na staročeskou křenovou polévku najdete níže.
Staročeskou křenovou polévku jsem uvařila ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 100 let.
Recept | Staročeská křenová polévka
- 8 března, 2022
- 6
- 35 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 50 g másla
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového, kuřecího nebo uzeného vývaru
- 250 ml tučné smetany např. 33 %
- 3 středně velké brambory
- 1 větší středně velká mrkev
- Strouhaný křen dle chuti a síle (já přidávám klidně polovinu křenu běžné velikosti z obchodu)
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžíce Bzeneckého vinného nebo jablečného octa
- Sůl
Postup
- Step 1
- V hrnci na másle osmažím najemno nakrájenou cibuli. A až zesklovatí, přidám 1 lžíci mouky a za stálého míchání připravím zlatavou jíšku.
- Step 2
- Na jíšku naliji vývar, přidám nakrájené brambory a mrkev na přibližně stejně velké kousky. Zaliji smetanou, přidám koření a dochutím solí. Vařím asi 15-20 min min do změknutí brambor. Dochutím octem, přidám strouhaný křen a odstavím z plotny. Řízná staročeské křenová polévka je hotová!