Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
České značky

Focení jídla aneb jak jsem začala fotit

Kdyby mi někdo před 5 lety řekl, že se budu živit focením, nebo dokonce focením jídla, nevěřila bych tomu. Pamatuji si, jak se ke mě tou dobou dostala zrcadlovka a mě nepadlo udělat jedinou fotku. Jen tak, zkušebně cvaknout. Nezajímalo mě to. Ráda jsem navštěvovala různé fotografické výstavy, ale nikdy ne se zájmem, že bych cokoliv fotila já.

V roce 2015 jsem měla čerstvě po vysoké škole a začínala jsem se pracovně zabývat online marketingem a tvorbou obsahu na sociálních sítích. Sledovala jsem první vznikající food blogy a obdivolala, že si blogeři mimo svoji profesi dokáží vytvořit web, skvělé fotky a celé to ještě propojit s komunikací na sociálních sítích. Bylo to daleko osobnější, než tištěné food časopisy, které jsem už tenkrát sbírala.

Blogy, které jsem objevila, se zaměřovali na vlastní recepty, veganská nebo vegetariánská jídla, paleo stravu, zahraniční jídla. Všechno mě to zajímalo. Ale na žádném z blogů jsem nenašla starý dobrý český recept.  Zároveň jsem si všímala přirozené hrdosti cizinců na jejich národní jídla. Bez ohledu na to, jak těžká a tučná jsou. A pak to přišlo. Napadlo mě, vytvořit vlastní blog o české kultuře! Jako souhrn českých jídel, známých i zapomenutých receptů, českých surovin, využití divokých bylinek, souhrn zvyků a tradic, tipů na výlety po krásných místech Čech, Moravy a Slezska.

Pozdvihnout to, co je lokální a být na to hrdí. Taková byla moje představa o pocitu z listování mého blogu. Název Češka z Česka pak na sebe nenechal dlouho čekat. 🙂

Kulajda

Dala jsem se do zjišťování, jak se takový blog / webová stránka zařídí. Jelikož jsem neměla finance, abych práci zadala někomu, kdo tomu rozumí, dala jsem se na levnější a o to složitější cestu – pustila jsem se do toho sama! Nejsem technický typ a nic jsem o tom nevěděla, takže následovaly týdny práce a rozčilování se. Když už jsem si vážně nevěděla rady, pomohl mi kamarád Igor, kterému zůstávám moc vděčná. Kapitola tvorby webu by byla dlouhá, jelikož mě čekali ještě další 3 předělávání. O tom ale třeba příště. 🙂

Po úspěšném (prvním) dokončení webu, jsem se pustila do tvorby obsahu. Vařila jsem, pekla a pak to hned vyfotila. Bez velké přípravy. Prostě tak, jak to bylo. V bytě na pražské Letné jsem si tenkrát světla moc neužila, tak jsem jídlo šoupla k oknu a foťákem s rozbitým ostřením se snažila udělat co nejlepší fotky. Fotky jsem se naučila trochu přisvítit v Adobe Photoshop a bylo to. S prvními (podle mě povedenými) fotkami mě focení začalo bavit. Jídlo jsem zkoušela stylizovat, fotit z více úhlů, kupovat dekorace k focení a tvořit si slušnou zásobu talířů, sklenic, hrnečků, příborů,… Aktuálně mám plnou celou velkou skříň propriet k focení a to nekončím. 🙂 I s tím obyčejným foťákem s rozbitým ostřením se daly udělat pěkné snímky při dobrém světle. Měla jsem z toho čím dál větší radost.

A jak už to bývá, když děláte něco, co vás baví. Děláte to často a chcete být lepší. Kochala jsem se profi fotkami jídel v časopisech a na Pinterestu, četla o focení články a navštěvovala kurzy. Dělám to pořád, i když se z koníčku stala práce a já se v současné době mj. focením jídla živím. Vzdělávání nikdy nekončí. Proto, když mě oslovila Karolína, že na webu tipyjakfotit.cz spustili nový online výukový kurz Profesionální techniky fotografování jídla a jestli se ho chci účastnit, ráda jsem nabídku přijala.

Kurz vede milý fotograf Filip Obr, který v tématických videích vysvětluje jednak základy, např. jaký objektiv je na focení jídla vhodný, tak praktické úkázky focení a svícení scény. Filip je profesionál, jeho fotky jsou nádherné, kurz je praktický, poutavý a obsahuje plno zajímavých rad a informací. Když s focením jídla začínáte, přehledně vás uvede do toho, co focení jídla obnáší. Pokud už fotíte, na příkladech uvidíte, jak se to děje na profi úrovni s použitím světel. Video kurzy mám ráda. Mají velkou výhodu, že se dají stopnout nebo kdykoliv znovu přehrát. Investice do vzdělání se vždycky vyplatí! 🙂

Vepřové maso s kapustou

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Snoubení vína s tradičními českými jídly

Související články

Soutěž o knížku Naše výlety
České značky

Soutěž o knížku Naše výlety

Ovocný hrnkový koláč s drobenkou
České značky, Sladké

Ovocný hrnkový koláč s drobenkou

Ovocný koláč z podmáslí
České značky, Sladké

Ovocný koláč z podmáslí

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.