Koprová omáčka - Češka z Česka
parallax background

Koprová omáčka

Vajíčková pomazánka
Březen 29, 2016
Játra na cibulce
Duben 7, 2016
 

Na koprovou omáčku existují rozporuplné názory. Někdo ji miluje, někdo ji nesnáší. Já patřím k těm, kteří ji milují. Koprová omáčka je bílá smetanová omáčka, kde hlavní přísadu spolu se smetanou tvoří kopr. Vaří se jak s masem a houskovým knedlíkem, tak vegetariánsky s vařeným nebo ztraceným vejcem a vařenými brambory. Osobně miluji vegetariánskou verzi a vždy si vzpomenu na svoji babičku, od které koprovou omáčku znám. 

Neodpustím si pár informací o Kopru. :)  Kopr vonný, má v kuchyni široké použití. Přidává se k zavařeným okurkám, do pomazánek, salátů, k rybám i do polévek, např. Kulajda se bez něj neobejde. Můžeme ho používat jako zeleninu, koření i jako léčivku, kde má příznivý vliv na trávící soustavu. Zlepšuje zažívání a působí proti nadýmání, má také sedativní účinky. Žvýkání semen kopru osvěžuje dech.

...a jedna zajímavost z dávných dob. Nevěsty kdysi věřily, že pokud si dají kopr do boty, budou mít v tchynině domě moc nad vším. Nevím, jak dlouho kopr v botě měly a jestli to fungovalo. Můžete to ale zkusit a dát mi pak vědět :) Teď už ale zpět k receptu na koprovou omáčku!

Ingredience:

1 svazek kopru (klidně i víc :) )

1 litr vody

1 cibule

máslo

smetana na vaření (cca 30 % tuku) příp. ještě mléko

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

vařená vejce

hladká mouka

sůl, příp.cukr

pepř

ocet

 

Postup:

  1. Do vody dám vařit vejce. Trvá to 7 - 10 min. Vroucí vodu sliji a vyměním za studenou, aby vejce vychladla a dala se dobře loupat.

  2. Oloupu a na kostičky nakrájím brambory, dám je vařit do hrnce s vodou (stačí trochu více vody než brambor), solí, trochou kmínu a hrnec zakryji pokličkou.

  3. Na malá kousky nakrájím kopr a cibulku.

  4. Cibulku zpěním na asi lžíci másla, až lehce zezlátne, zapráším ji moukou promíchám a zaliji vodou. Hned přidám bobkové listy, kuličky nového koření, zaliji smetanou příp. ještě trochou mléka. Přidám kopr, trochu soli a pepře a nechám asi 10 min vařit.

  5. Omáčku ochutnám a dochucuji. Podle potřeby přidám cukr a lžíci octa. Pokud je omáčka dobře ochucená, nechám ještě chvilku vařit a je hotovo! :)

1 Comment

  1. Czech Blondýn napsal:

    Hmmm♥ tu miluju!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *