Bramborové šišky s mákem je klasický český recept. Jí se jako hlavní sladké jídlo a jsou na něj protichůdné názory – jedni šišky s mákem milují, jiní nesnáší. Do jaké skupiny patříte vy? 🙂
Bramborové těsto je univerzální a k česká kuchyni se váže v řadě receptech. Můžete z něj připravit řadu skvělých receptů, třeba bramborové taštičky s povidly.
TIP: Mák můžete vyměnit za na másle opraženou strouhanku.
Recept | Šišky s mákem
- 23 března, 2023
- 4
- Vytisknout recept
Suroviny
- 600 g brambor
- 300 g hrubé mouky
- 1 vejce
- Špetka soli
- 200 g másla
- Cukr na posypání
- Mák na posypání
Postup
- Step 1
- Nejprve uvařím brambory ve slupce. Nechám je vychladnout, oloupu a na jemném struhadle je nastrouhám.
- Step 2
- Přidám hrubou mouku, vajíčko a špetku soli. Směs rukama promíchám, rychle vypracuji těsto (rychle, protože těsto má tendenci řídnout) a nechám ho na půl hodiny odpočinout v lednici, aby se s ním dalo lépe pracovat.
- Step 3
- Z těsta vytvaruji válečky, ty nakrájím na přibližně stejně dlouhé šišky a v dlani ještě krátce promnu, zaoblím do tvaru šišek.
- Step 4
- Do vroucí osolené vody dávám šišky. Asi po 2 minutách, když šišky výplatou na hladinu, jsou hotové a vyndám je.
- Step 5
- Bramborové šišky na talíři posypu moučkovým cukrem dle libosti, mákem, přeliji rozpuštěný máslem a servíruji. Dobrou chuť. 🙂