Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké, Hlavní jídla

Rozcuchaná nevěsta

Rovnou na recept

Mnohé staročeské recepty spojuje to, že jsou z dostupných lokálních surovin, velmi jednoduché, levné a mají opravdu zajímavé názvy. Jako třeba Kočičí svatba nebo Rozcuchaná nevěsta. A právě recept na rozcuchanou nevěstu jsem vám nově připravila. Je to sladký recept s bramborami a jablky. A opět mě překvapilo, jak je dobrý. Rozcuchaná nevěsta se mu říká proto, že opečené brambory navrchu mají připomínat rozcuchané vlasy. 🙂

Pekáček s receptem rozcuchaná nevěsta na dřevěném stole, kolem jsou jablka a brambory
Pekáček s receptem rozcuchaná nevěsta na dřevěném stole, kolem jsou jablka a brambory

Ráda objevuji staré a možná i zapomenuté recepty. V následujících měsících se na ně chci zaměřit i tady na webu. Vždy s přípravou podobného staročeského jídla si uvědomím, jak se z mála dá udělat hodně. A jak prostě si museli naši předci vystačit. I když v současné době máme naštěstí dostupné potraviny rozmanitější, baví mě vařit z lokálních surovin. Dělá mi radost, když koupíme brambory vypěstované v České republice,  vejce od souseda, které si vesele běhají na trávě, jablka natrháme na zahradě,…

Lokální nákupy nezatěžují životní prostředí dlouhou přepravou a podpoří místní zemědělce. Pokud taky hledáte zajímavosti o české produkci, navštivte web Z naší země. 

Množství uvádím orientační, které jsem použila na malý pekáček, který vidíte na videu:

Recept | Rozcuchaná nevěsta

Příprava 20 min | Pečení 30 min + vaření a vychladnutí brambor
Od: Češka z Česka
  • 26 září, 2022
  • 50 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 500 g brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 500 g jablek
  • Hrozinky
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany
  • 100 g másla
Postup
Step 1
Brambory uvařím ve slupce a nechám vychladnout. Pekáček vymažu máslem.
Step 2
Vychladlé brambory oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle. Přisypu hrubou mouku a rukama lehce promíchám tak, aby nevzniklo těsto, ale kousky brambor se obalily v mouce.
Step 3
Na dno pekáčku nasypu brambory, cca 1/3 nebo 1/2, podle toho, jaké je množství.
Step 4
Na brambory nakrájím jablka, přisypu hrozinky dle libosti, cukr (množství podle sladkosti brambor), skořici a zase brambory. Opakuji podle množství, brambory i jablka nechávám vždy tak ve 2 cm vrstvě.
Step 5
Poslední vrstva jsou brambory. Vyšlehám vejce se smetanou a brambory zaliji. Navrch nakrájím máslo. Peču v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 min dozlatova.

Tento recept vznikl ve spolupráci s projektem www.znasizeme.cz

ZnasiZeme paticka

Štítky

  • Brambory
  • Jablka
  • Podzim
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Zima

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Rozhovor v Českém rozhlase
Moravský vrabec

Související články

Soutěž o knížku Naše výlety
České značky

Soutěž o knížku Naše výlety

Toč
Slané

Toč

Kefírová buchta z ovesných vloček
Sladké

Kefírová buchta z ovesných vloček

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT