Kočičí svatba není název pohádky (i když možná taky je :)), ale starý recept na jihočeské jídlo z hrachu a krup, kterému se také říká šoulet. Můžete ho připravit se slaninou nebo i bez slaniny, jako vegetariánskou verzi. V dnešní době si většina z nás neumí vybavit ve spojení chuť krup a hrachu, ale v dřívějších dobách byly tyto suroviny velice běžné. Ostatně i dnes je to velmi levné jídlo a jeho dobrá chuť vás překvapí.
Recept | Kočičí svatba alias šoulet
- 22 ledna, 2019
- 4 porce
- Vytisknout recept
Suroviny
- Přes noc namočte hrách do vody. Druhý den vám příprava zabere pouze 15 min.
- 300 g hrachu
- 200 g ječných krupek
- 70 g sádla
- 1 středně velká cibule
- 200 g slaniny
- 1 lžička drceného kmínu
- 3 stroužky česneku
- hrst majoránky
- sůl
Postup
- Step 1
- Den předem namočený hrách scedím, v hrnci zaliji čerstvou vodou tak, aby byl ponořený. Vařím do měkka.
- Step 2
- Kroupy propláchnu a v hrnci zaliji vodou (vody 2x více než je krup a uvedu k varu.
- Step 3
- V hluboké pánvi na sádle začnu smažit cibuli. Až zesklovatí, přidám slaninu a osmažím dozlatova. Přidám česnek, majoránku, kmín, sůl, uvařený hrách a kroupy, lehce povařím a je hotovo! Užíjte si tohle staročeské jídlo! 🙂