Kočičí svatba
parallax background

Kočičí svatba

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Únor 25, 2017
Pórková polévka
Pórková polévka
Březen 18, 2017
 

Kočičí svatba není název pohádky, (i když možná taky je :)) ale starý recept na jihočeské jídlo z hrachu a krup, kterému se také říká šoulet. Můžete ho připravit se slaninou nebo i bez slaniny, jako vegetariánskou verzi. V dnešní době si většina z nás neumí vybavit ve spojení chuť krup a hrachu, ale v dřívějších dobách byly tyto suroviny velice běžné. Ostatně i dnes je to velmi levné jídlo a jeho výborná chuť vás překvapí!

 

Ingredience

Přes noc namočte hrách do vody. Druhý den vám příprava zabere pouze 15 min.

300 g hrachu

200 g ječných krupek

70 g sádla

1 středně velká cibule

200 g slaniny

1 lžička drceného kmínu

3 stroužky česneku

Hrst majoránky

Sůl

 

Postup:

1) Den předem namočený hrách scedím, v hrnci zaliji čerstvou vodou tak, aby byl ponořený. Vařím do měkka.

2) Kroupy propláchnu a v hrnci zaliji vodou (vody 2x více než je krup a uvedu k varu.

3) V hluboké pánvi na sádle začnu smažit cibuli. Až zesklovatí, přidám slaninu a osmažím dozlatova.

4) Přidám česnek, majoránku, kmín, sůl, uvařený hrách a kroupy, lehce povařím a je hotovo!

5) Užíjte si tohle staročeské jídlo! :)

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *