parallax background

Kočičí svatba

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Únor 25, 2017
Pórková polévka
Březen 18, 2017
 

Kočičí svatba není název pohádky, (i když možná taky je :)) ale starý recept na jihočeské jídlo z hrachu a krup, kterému se také říká šoulet. Můžete ho připravit se slaninou nebo i bez slaniny, jako vegetariánskou verzi. V dnešní době si většina z nás neumí vybavit ve spojení chuť krup a hrachu, ale v dřívějších dobách byly tyto suroviny velice běžné. Ostatně i dnes je to velmi levné jídlo a jeho výborná chuť vás překvapí!

 

Ingredience

Přes noc namočte hrách do vody. Druhý den vám příprava zabere pouze 15 min.

300 g hrachu

200 g ječných krupek

70 g sádla

1 středně velká cibule

200 g slaniny

1 lžička drceného kmínu

3 stroužky česneku

Hrst majoránky

Sůl

 

Postup:

1) Den předem namočený hrách scedím, v hrnci zaliji čerstvou vodou tak, aby byl ponořený. Vařím do měkka.

2) Kroupy propláchnu a v hrnci zaliji vodou (vody 2x více než je krup a uvedu k varu.

3) V hluboké pánvi na sádle začnu smažit cibuli. Až zesklovatí, přidám slaninu a osmažím dozlatova.

4) Přidám česnek, majoránku, kmín, sůl, uvařený hrách a kroupy, lehce povařím a je hotovo!

5) Užíjte si tohle staročeské jídlo! :)

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *