Řepánky jsou známe už od pradávna. Původně je hospodyně připravovaly z jiné řepy, a to té cukrové, která je výrazně sladší. Ale doba hojných českých cukrovarů už je pryč, a tak na trhu převládá řepa červená. To ale nevadí! Nebojte se její chuti. Společně s mákem chuť řepy snad ani nepoznáte.
Ještě teplé řepánky nezapomeňte hojně potřít máslem, slavnostně posypat cukrem a dejte mi vědět, jak se povedly. 🙂
Tohle kynuté těsto se zpracovává jedna báseň.
Recept | Řepánky
cca 20 min příprava, 60 min kynutí těsta, 40 min pečení Řepu uvařte s dostatečným předstihem, aby vychladla, než ji budete zpracovávat. Vaření cca 45 min, podle velikosti.
- 26 ledna, 2021
- 12
- 120 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 100 g másla + 20 g na potření
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- 30 g droždí
- špetka soli
- kůra z chemicky neošetřeného citronu
- Na náplň:
- 3 středně velké vařené červené řepy
- 100 g mletého máku
- 8 lžic mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
- trocha rumu
Postup
- Step 1
- Do hluboké mísy proseji mouku, přidám cukr a sůl. Promíchám a do důlku rozdrobím droždí, které zaliji vlažným mlékem (ne moc teplým, jinak by těsto nevykynulo – při správné teplotě udržíte v mléce prst 🙂 ). Dám vzejít na teplé místo. Můj tip: Ve varné konvici uvařím vodu, vliji ji do nádoby, kterou vložím na dno trouby. Na mřížku položím mísu s kváskem a nechám v pootevřené troubě vykynout. Trvá to asi 15 min.
- Step 2
- Než těsto vykyne, připravím náplň. Uvařenou řepu oloupu a na jemném struhadle nastrouhám. V mléce a troše rumu uvařím mák a smíchám jej s řepou.
- Step 3
- Vykynuté těsto rozválím na tenký obdélníkový plát a po celé ploše ho potřu náplní.
- Step 4
- Těsto s náplní sroluji, nakrájím na dvanáct stejných kousků a vyskládám vedle sebe do vymazané zapékací formy nebo pekáčku. Peču ve vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova, tedy asi 40 min.
- Step 5
- Ještě teplé řepánky pomažu rozpuštěným máslem a posypu moučkovým cukrem. Můj tip: místo moučkového použijte vanilkový moučkový cukr. Ideálně domácí, který má lepší aroma.