Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Řepánky

Rovnou na recept

Řepánky jsou známe už od pradávna. Původně je hospodyně připravovaly z jiné řepy, a to té cukrové, která je výrazně sladší. Ale doba hojných českých cukrovarů už je pryč, a tak na trhu převládá řepa červená. To ale nevadí! Nebojte se její chuti. Společně s mákem chuť řepy snad ani nepoznáte.

Ještě teplé řepánky nezapomeňte hojně potřít máslem, slavnostně posypat cukrem a dejte mi vědět, jak se povedly. 🙂 

repanky ceskazceska.cz 1

Tohle kynuté těsto se zpracovává jedna báseň.

Recept | Řepánky

cca 20 min příprava, 60 min kynutí těsta, 40 min pečení Řepu uvařte s dostatečným předstihem, aby vychladla, než ji budete zpracovávat. Vaření cca 45 min, podle velikosti.
Od: Češka z Česka
  • 26 ledna, 2021
  • 12
  • 120 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 100 g másla + 20 g na potření
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • Na náplň:
  • 3 středně velké vařené červené řepy
  • 100 g mletého máku
  • 8 lžic mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • trocha rumu
Postup
Step 1
Do hluboké mísy proseji mouku, přidám cukr a sůl. Promíchám a do důlku rozdrobím droždí, které zaliji vlažným mlékem (ne moc teplým, jinak by těsto nevykynulo – při správné teplotě udržíte v mléce prst 🙂 ). Dám vzejít na teplé místo. Můj tip: Ve varné konvici uvařím vodu, vliji ji do nádoby, kterou vložím na dno trouby. Na mřížku položím mísu s kváskem a nechám v pootevřené troubě vykynout. Trvá to asi 15 min.
Step 2
Než těsto vykyne, připravím náplň. Uvařenou řepu oloupu a na jemném struhadle nastrouhám. V mléce a troše rumu uvařím mák a smíchám jej s řepou.
Step 3
Vykynuté těsto rozválím na tenký obdélníkový plát a po celé ploše ho potřu náplní.
Step 4
Těsto s náplní sroluji, nakrájím na dvanáct stejných kousků a vyskládám vedle sebe do vymazané zapékací formy nebo pekáčku. Peču ve vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova, tedy asi 40 min.
Step 5
Ještě teplé řepánky pomažu rozpuštěným máslem a posypu moučkovým cukrem. Můj tip: místo moučkového použijte vanilkový moučkový cukr. Ideálně domácí, který má lepší aroma.
repanky ceskazceska.cz
repanky ceskazceska.cz a

Štítky

  • Podzim
  • Zima

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Řepový salát s ořechy
Hrášková polévka

Související články

Přástky
Zvyky a tradice

Přástky

Vdolky
Slané

Vdolky

Ořechová bábovka
Sladké

Ořechová bábovka

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT