Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Řepánky

Rovnou na recept

Řepánky jsou známe už od pradávna. Původně je hospodyně připravovaly z jiné řepy, a to té cukrové, která je výrazně sladší. Ale doba hojných českých cukrovarů už je pryč, a tak na trhu převládá řepa červená. To ale nevadí! Nebojte se její chuti. Společně s mákem chuť řepy snad ani nepoznáte.

Ještě teplé řepánky nezapomeňte hojně potřít máslem, slavnostně posypat cukrem a dejte mi vědět, jak se povedly. 🙂 

Tohle kynuté těsto se zpracovává jedna báseň.

Recept | Řepánky

cca 20 min příprava, 60 min kynutí těsta, 40 min pečení Řepu uvařte s dostatečným předstihem, aby vychladla, než ji budete zpracovávat. Vaření cca 45 min, podle velikosti.
Od: Češka z Česka
  • 26 ledna, 2021
  • 12
  • 120 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 100 g másla + 20 g na potření
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • Na náplň:
  • 3 středně velké vařené červené řepy
  • 100 g mletého máku
  • 8 lžic mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • trocha rumu
Postup
Krok 1
Do hluboké mísy proseji mouku, přidám cukr a sůl. Promíchám a do důlku rozdrobím droždí, které zaliji vlažným mlékem (ne moc teplým, jinak by těsto nevykynulo – při správné teplotě udržíte v mléce prst 🙂 ). Dám vzejít na teplé místo. Můj tip: Ve varné konvici uvařím vodu, vliji ji do nádoby, kterou vložím na dno trouby. Na mřížku položím mísu s kváskem a nechám v pootevřené troubě vykynout. Trvá to asi 15 min.
Krok 2
Než těsto vykyne, připravím náplň. Uvařenou řepu oloupu a na jemném struhadle nastrouhám. V mléce a troše rumu uvařím mák a smíchám jej s řepou.
Krok 3
Vykynuté těsto rozválím na tenký obdélníkový plát a po celé ploše ho potřu náplní.
Krok 4
Těsto s náplní sroluji, nakrájím na dvanáct stejných kousků a vyskládám vedle sebe do vymazané zapékací formy nebo pekáčku. Peču ve vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova, tedy asi 40 min.
Krok 5
Ještě teplé řepánky pomažu rozpuštěným máslem a posypu moučkovým cukrem. Můj tip: místo moučkového použijte vanilkový moučkový cukr. Ideálně domácí, který má lepší aroma.

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Řepový salát s ořechy

Související články

Perník
Sladké

Perník

Bábovka
Sladké

Bábovka

Ovocné knedlíky
Sladké

Ovocné knedlíky

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.