Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Hlavní jídla

Rajská omáčka s paprikovým luskem

Rovnou na recept

Plněné papriky v rajské omáčce jsou mým favoritem co se variant rajských omáček týče. A co přílohou? To záleží na momentální chuti – buď klasicky houskové knedlíky, nebo moderněji rýži. Jak máte rajskou omáčku s paprikovým luskem nejraději vy? 

paprikové lusky

Plněné papriky

Od: Češka z Česka
  • 29 srpna, 2017
  • 8 porcí
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 8 paprik (bílé)
  • 500g mletého masa (v kuchařkách nacházím poměr vepřového a hovězího, ale dávám jen hovězí)
  • 1 vejce
  • 1 malá cibule
  • trochu rýže
  • majoránka
  • červená paprika
  • pepř
  • sůl
Postup
Krok 1
Papriky umyji a opatrně vyříznu stopku a semeník, abych jinak papriku neporušila.
Krok 2
Do misky dám mleté maso, najemno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vejce a koření dle uvážení 🙂 Na zahuštění nepřidávám strouhanku nebo housku, ale rýži. S rýží opatrně, protože zvětší svůj tvar a mohlo by se stát, že se do lusku po uvaření nevejde a lusk praskne. Stačí ji jen málo, na toto množství cca dětskou hrstičku (dobré přirovnání, co?)
Krok 3
Rukama pořádně promíchám a masovou směsí naplním lusky. Teď nastává čas začít připravit rajskou omáčku ve které se lusky budou vařit. Připraveni?

paprikové lusky

Rajská omáčka

Od: Češka z Česka
  • 29 srpna, 2017
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 500 g rajčat, nakrájených na kostičky nebo kvalitního rajčatového protlaku
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • koření (kuchařky uvádějí: bobkový list, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, ale já kupuji koření v pytlíčkových pyramidkách,
  • které jsou ve správném poměru na rajskou omáčku a po uvaření je vytáhnu)
  • 33% smetana nebo zakysaná smetana
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • chilli
  • cukr
Postup
Krok 1
V hrnci na másle lehce osmažím cibuli a nastrouhanou mrkev. Mrkev dodá omáčce nasládlejší chuť a pomůže ji zahustit.
Krok 2
Teď máte 2 varianty – jednodušší s rajčatovým protlakem, který do hrnce přilijete, nebo složitější, ale jen malinko, 🙂 s rajčaty, který popíšu. Takže, do hrnce přidám nakrájená rajčata bez slupky. Slupky se zbavím tak, že slupku rajčat naříznu do X a zaliji je vroucí vodou z varné konvice. Po chvilce vodu sliji a rajčata lehce oloupu.
Krok 3
Nahrájená rajčata promixuji tyčovým mixérem, přidám smetanu, pyramidku s kořením, sůl, sladkou papriku, chilli a cukr podle chuti.
Krok 4
Po rozmixování na nic nečekám a připravené paprikové lusky přidám do omáčky, aby se vařily. Podle potřeby přiliji trochu vody a vařím, dokud maso uvnit paprik není hotové, cca 30 min

A máte rajskou omáčku s paprikovým luskem jako od babičky! Není to tak složité, viďte? Přeji dobrou chuť! 🙂

Štítky

  • Hovězí maso
  • Omáčky
  • Vepřové maso

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Zámek Lednice
Rajčatový salát

Související články

Guláš
Hlavní jídla

Guláš

Karlovarský knedlík
Hlavní jídla

Karlovarský knedlík

Fazolová pánev
Hlavní jídla

Fazolová pánev

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.