Plněné papriky v rajské omáčce jsou mým favoritem co se variant rajských omáček týče. A co přílohou? To záleží na momentální chuti – buď klasicky houskové knedlíky, nebo moderněji rýži. Jak máte rajskou omáčku s paprikovým luskem nejraději vy?
Plněné papriky
- 29 srpna, 2017
- 8 porcí
- Vytisknout recept
Suroviny
- 8 paprik (bílé)
- 500g mletého masa (v kuchařkách nacházím poměr vepřového a hovězího, ale dávám jen hovězí)
- 1 vejce
- 1 malá cibule
- trochu rýže
- majoránka
- červená paprika
- pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- Papriky umyji a opatrně vyříznu stopku a semeník, abych jinak papriku neporušila.
- Step 2
- Do misky dám mleté maso, najemno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vejce a koření dle uvážení 🙂 Na zahuštění nepřidávám strouhanku nebo housku, ale rýži. S rýží opatrně, protože zvětší svůj tvar a mohlo by se stát, že se do lusku po uvaření nevejde a lusk praskne. Stačí ji jen málo, na toto množství cca dětskou hrstičku (dobré přirovnání, co?)
- Step 3
- Rukama pořádně promíchám a masovou směsí naplním lusky. Teď nastává čas začít připravit rajskou omáčku ve které se lusky budou vařit. Připraveni?
Rajská omáčka
- 29 srpna, 2017
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g rajčat, nakrájených na kostičky nebo kvalitního rajčatového protlaku
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- koření (kuchařky uvádějí: bobkový list, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, ale já kupuji koření v pytlíčkových pyramidkách,
- které jsou ve správném poměru na rajskou omáčku a po uvaření je vytáhnu)
- 33% smetana nebo zakysaná smetana
- sůl
- mletá sladká paprika
- chilli
- cukr
Postup
- Step 1
- V hrnci na másle lehce osmažím cibuli a nastrouhanou mrkev. Mrkev dodá omáčce nasládlejší chuť a pomůže ji zahustit.
- Step 2
- Teď máte 2 varianty – jednodušší s rajčatovým protlakem, který do hrnce přilijete, nebo složitější, ale jen malinko, 🙂 s rajčaty, který popíšu. Takže, do hrnce přidám nakrájená rajčata bez slupky. Slupky se zbavím tak, že slupku rajčat naříznu do X a zaliji je vroucí vodou z varné konvice. Po chvilce vodu sliji a rajčata lehce oloupu.
- Step 3
- Nahrájená rajčata promixuji tyčovým mixérem, přidám smetanu, pyramidku s kořením, sůl, sladkou papriku, chilli a cukr podle chuti.
- Step 4
- Po rozmixování na nic nečekám a připravené paprikové lusky přidám do omáčky, aby se vařily. Podle potřeby přiliji trochu vody a vařím, dokud maso uvnit paprik není hotové, cca 30 min
A máte rajskou omáčku s paprikovým luskem jako od babičky! Není to tak složité, viďte? Přeji dobrou chuť! 🙂