Rajská omáčka s paprikovým luskem
parallax background

Rajská omáčka s paprikovým luskem

Zámek Lednice
Zámek Lednice
Srpen 2, 2017
Tvarohová bábovka
Tvarohová bábovka
Září 28, 2017
 

Plněné papriky v rajské omáčce jsou mým favoritem co se variant rajských omáček týče. A co přílohou? To záleží na momentální chuti - buď klasicky houskové knedlíky, nebo moderněji rýži.

Jak máte rajskou omáčku s paprikovým luskem nejraději vy? :)


Paprikový lusk

 

Ingredience:

 8 paprik (bílé)

500g mletého masa (v kuchařkách nacházím poměr vepřového a hovězího, ale dávám jen hovězí)

1 vejce

1 malá cibule

trochu rýže

majoránka

červená paprika

pepř

sůl

 

 

 

Postup:

  1. Papriky umyji a opatrně vyříznu stopku a semeník, abych jinak papriku neporušila.

  2. Do misky dám mleté maso, najemno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vejce a koření dle uvážení :) Na zahuštění nepřidávám strouhanku nebo housku, ale rýži. S rýží opatrně, protože zvětší svůj tvar a mohlo by se stát, že se do lusku po uvaření nevejde a lusk praskne. Stačí ji jen málo, na toto množství cca dětskou hrstičku (dobré přirovnání, co?)

  3. Rukama pořádně promíchám a masovou směsí naplním lusky. Teď nastává čas začít připravit rajskou omáčku ve které se lusky budou vařit. Připraveni? ;)

Rajská omáčka

 

Ingredience:

500 g rajčat, nakrájených na kostičky nebo kvalitního rajčatového protlaku

2 lžíce másla

1 cibule

1 mrkev

Koření (kuchařky uvádějí: bobkový list, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, ale já kupuji koření v pytlíčkových pyramidkách,

které jsou ve správném poměru na rajskou omáčku a po uvaření je vytáhnu)

33% smetana nebo zakysaná smetana

sůl

mletá sladká paprika

chilli

cukr

 

Postup:

  1. V hrnci na másle lehce osmažím cibuli a nastrouhanou mrkev. Mrkev dodá omáčce nasládlejší chuť a pomůže ji zahustit.

  2. Teď máte 2 varianty - jednodušší s rajčatovým protlakem, který do hrnce přilijete, nebo složitější, ale jen malinko, :) s rajčaty, který popíšu. Takže, do hrnce přidám nakrájená rajčata bez slupky. Slupky se zbavím tak, že slupku rajčat naříznu do X a zaliji je vroucí vodou z varné konvice. Po chvilce vodu sliji a rajčata lehce oloupu.

  3. Nahrájená rajčata promixuji tyčovým mixérem, přidám smetanu, pyramidku s kořením, sůl, sladkou papriku, chilli a cukr podle chuti.

  4. Po rozmixování na nic nečekám a připravené paprikové lusky přidám do omáčky, aby se vařily. Podle potřeby přiliji trochu vody a vařím, dokud maso uvnit paprik není hotové, cca 30 min.

 

A máte rajskou omáčku s paprikovým luskem jako od babičky! 

Není to tak složité, viďte? Přeji dobrou chuť! :)

Vaše Češka z Česka♥

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *