Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Zvyky a tradice

Podzim

Podzim. Přes den ještě svítí sluníčko, ale dny se krátí a noci jsou chladné. Podzimní období není tolik oblíbené jako jiná roční období, ale přesto se z něj můžeme těšit. A obzvlášť tento podzim byl krásný – teplý a dlouho hrál všemi barvami. Užili jste si ho?

Podzim byl a je časem sklizně. Na stromech dozrálo ovoce, na poli jsou k vyorání brambory a řepa, vinohrady jsou plné uzrálých hroznů. Sbírají se také kaštany, žaludy, ořechy, šípek, hloh,…Stěhovaví ptáci už odletěli do teplých krajin a ze severu k nám přiletěli havrani. Podzimní silný vítr láká děti k pouštění draků a s opadaným listím přichází ranní mlhy a deště.

Lidé už od nepaměti usilovali o to, aby měli zajištěn dostatek potravy a už od jara vynakládali velké úsilí, aby byla hojná úroda. Vedle tvrdé dřiny se naši předkové uchylovali k řadě magických praktik, které měli zajistit vhodné meteorologické podmínky. Křesťané se modlitbami obraceli ke svým patronům. Pohané i křesťané byli za úrodu náležitě vděční a děkovali za ni. Z přírody měli ledacos vypozorované a vznikla řada pranostik – rčení, která se snaží dávat do souvislosti určité meteorologické jevy a roční dobu. Konec sklizně se musel pochopitelně náležitě oslavit. Oslavy sklizně patřily k nejrozšířenějším lidovým zvykům a prý byly velmi bujaré. (Zajímalo by mě, jak bujaře naši předkové slavili s porovnání se současnými oslavami.)

Pranostik je jich mnoho. K podzimu se váží např. tyto:

Panny Marie narození, vlaštoviček rozloučení. (8. září)

Od Panny Marie Sedmibolestné teplota rychleji poklesne (15. září)

Od Ludmily světice obouvej již střevíce. (16. září)

Po svatém Matouši – čepice na uši. (21. září)

Na svatého Václava babí léto nastává (28. září)

Na svaték Jaronýma, stěhuje se k nám už zima (30. září)

Mlhy v říjnu – sněhy v zimě.

Studený říjen – zelený leden.

Co v říjnu zimy přibude, v lednu jí opět ubude.

V říjnu mráz a větry – leden, únor teplý.

Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.

Dnešní doba je pohodlnější. Nezajímáme se tolik o to, jaká bude úroda, protože většina z nás si ovoce a zeleninu koupí, než aby ji pěstovala. Pokud je někde špatná úroda, mnohdy nás to ani nezatíží, protože supermarkety jsou vždy plné. S přicházejícím podzimem ale míváme pochmurnou náladu. Neradi se loučíme se slunečným létem. Nemusíme mít už ale na konci léta (nebo snad ještě dřív) špatnou náladu z toho, že přijde podzim, bude tma a sychravo. Co bude, bude. Až podzim přijde, užijme si ho takový, jaký je. A tento byl tak krásný! Jen si vzpomeňte! 🙂

Teď je listopad, stromy ztratily své barevné listy a jsou připraveny na zimu. Počasí je pochmurnější a častěji prší, na zahradách je už listí shrabané, jablka a ořechy posbíraná. A právě v tento čas si ráda užívám teplo domova nebo útulné prostředí kavárny, zachumlaná v huňatém svetru nebo šále. A když prší, ráda z okna sleduju pobíhající lidi v dešti a poslouchám zvuk dopadajících kapek na okna. Čím dál raději mám ráda podzim. Baví mě, jak se příroda ještě naposled zabarví, jak se všechno uklízí, zazimovává a připravuje na zimu. A na konci podzimu přichází další krásné období –  advent.

Vždy je na co se těšit! Pamatujte na to 🙂

Štítky

  • Podzim

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Šunkofleky
Bramboračka

Související články

Přástky
Zvyky a tradice

Přástky

Kateřinské zábavy
Zvyky a tradice

Kateřinské zábavy

Svátek sv. Martina (11. 11.)
Zvyky a tradice

Svátek sv. Martina (11. 11.)

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2021
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.