Pampeliškový med sice není opravdový med, ale osladit si ním čaj nebo natřít na chleba s máslem můžete úplně stejně. Zatímco získání medu od včel a včelařství je náročná práce, pampelišky jsou zdarma a na jaře snadno dostupné. A tak pampeliškový med najdeme v kdejaké lidové kuchařce. Nejsem si ale jistá, jestli se prospěšné látky z pampelišek vařením zachovají.
Recept | Pampeliškový med
Příprava 20 min | Vaření 90 min
- 4 května, 2022
- Vytisknout recept
Suroviny
- 2 kg pampeliškových květů
- 2 kg krystalového cukru
- 2 citrony v BIO kvalitě (použijeme i se slupkou)
Postup
- Step 1
- Natrhám květy pampelišek na čistém místě na zahradě (daleko od silnice). nechám je na čisté utěrce položené na kuchyňské lince, aby mohl odcestovat hmyz. Květy nemyji, abych nespláchla pyl.
- Step 2
- Květy vložím do hrnce s vroucí vodou, přidám na plátky nakrájený citrón, cukr a 15 min vařím.
- Step 3
- Květy pak nechám louhovat do druhého dne. Potom je scedím přes utěrku nebo jemný cedník. Ale tak, aby ve vodě nezůstaly kousky pampelišek.
- Step 4
- Vodu vařím další hodinu až hodinu a půl. Nejprve za občasného míchání a až směs začne houstnout, tak za stálého míchání.
- Step 5
- Když je konzistence jako med, plním ji do čistých vyvařených zavařovacích sklenic. zavíčkuji a obrátím dnem vzhůru, čímž se vhodně uzavře na dobré uchování.