Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu. V současné době se do našich jídelníčků vrací a to je moc dobře. Skvěle chutná a patří mezi superpotraviny. Pěstuje se i na našem území, tak se při výběru dívejte po české produkci. Podpoříte tím místní zemědělce.
Sezóna chřestu je tady, tak s chutí do něj!
Díky svým cenným látkám chřestu říká elixír mládí. Zelený chřest stačí povařit v osolené vodě 2-5 min podle tloušťky výhonků. Měl by být uvařený do poloměkka (nevařím ho déle než 3 min). Před vařením zkracuji dřevnatou spodní část (cca 3 cm), které přidávám do vývaru (můžete uchovat v mrazáku). Mladý zelený chřest nemusíte loupat a ten zralejší jen v dolní polovině. 😉
Chřestová sezóna v České republice závisí na počasí. Obvykle začíná koncem dubna a končí v polovině června.
Víte, že bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina?
Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. Existuje i fialový chřest, který se pěstuje v zahraničí a fialovo-zelená varianta. Který máte raději?
Z bílého chřestu si můžete připravit třeba tento lahodný chřestový krém.
- Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest,
- aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě,
- je přírodní afrodiziakum.
- Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu,
- posiluje srdce a cévy,
- zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem,
- podporuje zažívání a detoxikuje organismus.
- Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.
Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.
Můj tip na večeři: Uvařte zelený chřest podle návodu výše, posypte tvarohem, osolte, opepřete podle chuti a zalijte máslem. Pokud máte na zahradě pampelišky a sedmikrásky, nebojte se je k jídlu přidat. 🙂