Mám pro vás tip na super večeři nebo oběd, který ale možná znáte: V troubě pečené nové brambory s jogurtovým dipem plným čerstvých bylinek a česneku. Dobré, rychlé, jednoduché, levné, sezónní a zdravé jídlo.
Rané, neboli nové brambory jsou sbírané na jaře a v létě. Rozdíl mezi jarními a pozdními bramborami je ten, že nové brambory mají lehkou slupku, která se buď neodkrajuje vůbec, nebo se dá lehce oškrábat bez zajetí nože pod slupku.
Rané/nové brambory jsou také menší a bývají chutnější. Hodí se k jídlu jako příloha – pečené v troubě, grilované, vařené. Méně vhodné jsou na přípravu bramborových kaší, knedlíků a bramboráků.
Recept | Nové brambory s bylinkovým dipem
- 30 července, 2016
- 4 porce
- Vytisknout recept
Suroviny
- Nové / rané brambory
- slunečnicový olej na pokapání brambor
- sůl
- Na dip:
- bílý jogurt (zakysaná smetana nebo měkký tvaroh)
- česnek (2 stroužky - podle chuti)
- bylinky dle libosti, já použila pažitku a petržel
- sůl
Postup
- Step 1
- Postup je opravdu jednoduchý, že jsem se přemýšlela, jestli ho vůbec uvádět. 🙂 Nové brambory jsem umyla, osolila, pokapala lehce slunečnicovým olejem a dala péct na pečícím papíře do změknutí.
- Step 2
- Do jogurtu jsem přidala prolisované stroužky česneku, sůl a na drobno nakrájené bylinky. Toť vše. V jednoduchosti je přeci krása! 🙂