Králík na hořčici a smetaně
parallax background

Králik na hořčici a smetaně

Kuře po staročesku
Červenec 31, 2016
Český Krumlov
Srpen 9, 2016
 

Pečené králičí maso je běžným víkendovým obědem hlavně na vesnicích, kde lidé králíky chovají v králíkárnách. Koupit králičí maso v obchodě není tak rozšířené jako jiný druh masa. Doporučuji vyhledat chovatele z blízké vsi nebo farmy, kde můžete navíc poznat, jak je o chov králíků postaráno. :)

Králičí maso je lahodné, světlé, zdraví prospěšné a dietní. Klasická příprava je pečený králík na česneku. Tradiční je ale také pečený králík na hořčici s smetaně. A věřte mi, je to delikatesa! Tento recept jsem připravovala podle Dity P. :)

 

 

PŘIPRAVA: 10 minut

MARINOVÁNÍ: přes noc

 PEČENÍ: 1½ hod

 

Ingredience:

1 králík, naporcovaný
125 g másla
2 lžičky grilovacího koření
1 lžička mleté sladké papriky
3 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce dijonské hořčice
250 ml smetany ke šlehání
sůl

 

Postup: 

1. Porce králíka osolím a naskládám do pekáče. V kastrůlku rozehřeji máslo, přidám do něj grilovací koření a mletou papriku, chvilku smažím, aby se paprika rozvoněla, a pak přimíchám obě hořčice. Kastrůlek sundám z plotny a ze všech stran králíka potřu ještě teplou marinádou. Zbylou marinádou králíka zaliji. Pekáč přetáhnu potravinářskou fólií a nechám do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
2. Předehřeji troubu na 200 °C. Pekáč s králíkem přikryji alobalem namísto fólie a dám péct. Maso průběžně potírám výpekem. Za 45 min alobal sundám a do pekáče přiliji mírně osolenou smetanu. Za občasného potírání peču dalších 45 minut.

 

Můžete péct klidně i déle na sníženou teplotu cca 170°C, ale průběžně králíka kontrolujte a potírejte výpekem. Přílohu doporučuji šťouchané brambory, bramborové nebo houskové knedlíky. :)

 

Dobrou chuť přeji!

Vaše Češka z Česka

...a takhle krásně bude vonět na talíři... :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *