Pečené králičí maso je běžným víkendovým obědem hlavně na vesnicích, kde lidé králíky chovají v králíkárnách. Koupit králičí maso v obchodě není tak rozšířené jako jiný druh masa. Doporučuji vyhledat chovatele z blízké vsi nebo farmy, kde můžete navíc poznat, jak je o chov králíků postaráno. 🙂
Králičí maso je lahodné, světlé, zdraví prospěšné a dietní. Klasická příprava je pečený králík na česneku. Tradiční je ale také pečený králík na hořčici s smetaně. A věřte mi, je to delikatesa.
Recept | Králík na hořčici a smetaně
- 3 srpna, 2016
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 králík, naporcovaný
- 125 g másla
- 2 lžičky grilovacího koření
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- Přílohu doporučuji šťouchané brambory, bramborové nebo houskové knedlíky.
Postup
- Step 1
- Porce králíka osolím a naskládám do pekáče. V kastrůlku rozehřeji máslo, přidám do něj grilovací koření a mletou papriku, chvilku smažím, aby se paprika rozvoněla, a pak přimíchám obě hořčice. Kastrůlek sundám z plotny a ze všech stran králíka potřu ještě teplou marinádou. Zbylou marinádou králíka zaliji. Pekáč přetáhnu potravinářskou fólií a nechám do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
- Step 2
- Předehřeji troubu na 200 °C (můžeme péct i déle na sníženou teplotu cca 170°C) Průběžně králíka kontrolujte a potírejte výpekem. Pekáč s králíkem přikryji alobalem namísto fólie a dám péct. Maso průběžně potírám výpekem. Za 45 min alobal sundám a do pekáče přiliji mírně osolenou smetanu. Za občasného potírání peču dalších 45 minut.