Když se řekne česká kuchyně, většinu lidí asi napadne nějaké jídlo s knedlíky. Ať už to jsou houskové, karlovarské, plněné, chlupaté, ovocné nebo bramborové. Co na tom, že se jejich původ není stoprocentně jasný. K naší gastronomii prostě patří! 🙂
Recept | Bramborové knedlíky
- 16 srpna, 2021
- 4
- 70 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 900 g moučných brambor (varný typ C)
- 120 g krupice
- 100 g polohrubé mouky
- 40 g másla
- 2 vejce
- sůl
Postup
- Step 1
- Brambory uvařte ve slupce. Až trochu vychladnou, oloupejte je a prolisujte sítem.
- Step 2
- Přidejte ostatní suroviny a propracujte těsto. Musíte postupovat velmi rychle, protože těsto má tendenci řídnout. Pokud se tak stane, přisypávejte přiměřeně krupici.
- Step 3
- Z těsta vytvarujte šišky asi 20 cm dlouhé (dle hrnce, aby se vám tam vešly) a asi 5 cm v průměru. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a pozvolna vařte 15 – 20 min, podle velikosti, dokud nevyplavou. Hotové knedlíky krájejte asi po 5 minutách na plátky ostrým nožem nebo nití.
A co ke knedlíkům? Upečte třeba kuře á la bažant 🙂
Pokud pokukujete po lněném ubrusu, prostírání, utěrkách, tak vás potěším. 🙂 Do konce srpna 2021 máte pro nákup s kódem CESKAZCESKA20 20% slevu na e-shopu s českou značkou a českými výrobky TULULUM.
Proč len?
Len je klasika, která má v ČR dlouhou tradici v pěstování a výrobě textilu. Je to přírodní, trvanlivý materiál s úžasnými vlastnostmi. Během doby získává patinu, praním měkne a může sloužit dlouhá léta. A je jednoduše krásný, i když může na první pohled vypadat nedokonale nebo mírně pomačkaně.
Na fotkách je utěrka a ubrus v přírodní barvě, ale na výběr je řada dalších, třeba i se vzory.