Další starý český recept, který vám nezabere příliš času, je kuře po staročesku. Skládá se ze surovin typických pro Česko – jablek, cibule, česneku a slaniny.
Recept | Kuře po staročesku
- 6 září, 2019
- 4
- 1 hod 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kuře nebo 4 kuřecí stehna
- 3 kyselejší jablka
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- slanina podle chuti
- máslo (Přiměřeně na pokrytí kuřete. Slanina kuře také omastí, takže stačí přiměřeně)
- kmín
- sůl
Postup
- Step 1
- Kuře očistím, umyji a naporcuji. Předehřeji troubu na 180 °C.
- Step 2
- Do pekáče vložím naporcované kuře, osolím ho, přidám kmín, prolisovaný česnek a rozložím na něj plátky másla.
- Step 3
- Nakrájím slaninu na kousky a přidám ke kuřeti a na kuře. Umyji jablka, zbavím je jádřinců, nakrájím na kousky a přidám ke kuřeti. Stejně tak cibuli. Kuře podliji vodou nebo vývarem a vložím do trouby.
- Step 4
- Kuře po staročesku při pečení průběžně polévám vodou, ve které se peče, příp. podle potřeby přidávám vodu. Nemělo by ji být totiž moc, aby se kuře nevařilo, ale peklo do zlatava. Spíše dávám méně a postupně přidávám podle potřeby.