Podzim je v plném proudu a díky velkému množství jablek, které jsou aktuálně na většině českých zahrádkách, jsem se rozhodla z nich něco upéct.
Štrúdl sice nikdy neomrzí, ale pro tentokrát jsem se rozhodla pro jablečný koláč. A byl tak dobrý! Křehké máslové těsto úžasně doplňovalo jablíčka s hrozinkami a skořicí. Dlouho u nás taky nezůstal… Zkuste ho taky.
Recept | Jablečný koláč
- 5 listopadu, 2015
- 8
- 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 190 g hladké mouky
- 125 g vychlazeného másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- Na náplň:
- 1,3 kg pevných červených jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
- 100 g třtinového cukru (měla jsem sladká jablka, tak jsem nesladila)
- Rozinky dle libosti
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Postup
- Step 1
- Těsto jsem zpracovala rukama a dala na 1 hod do ledničky (může být i déle).
- Step 2
- Poté jsem na válu poprášeném moukou rozválela těsto do kulata o průměru cca 28 cm (formu mám o průměru 24 cm – zakrývají se i stěny formy). Těsto se celkem trhalo, a tak jsem přidala trochu ledové vody. Vyválené těsto jsem položila do formy o průměru 24 cm a nechala ho čekat v lednici na to, až přijde jeho čas.
- Step 3
- Nastavila jsem troubu na 180 °C a připravila náplň: Jablka jsem nakrájela na kostičky, vložila do větší misky a přidala ostatní přísady na náplň, promíchala (málokdy se držím přesně stanovené míry – prostě ochutnávám a podle toho se přizpůsobím).
- Step 4
- Tip: náplň je i nepečená strašně dobrá! Čerstvou i pečenou si ráda dávám ke snídani a ochucuju podle sladkosti jablek. Když jsou kyselá, přidám trochu medu. Když jsou slaďoučká, tak je nesladím.
- Step 5
- Koláč jsem přikryla alobalem a pekla dozlatova asi 30 min.
- Step 6
- …a pak jsme ho snědli! 🙂
Děkuji!❤