Jablečný koláč - Češka z Česka
parallax background

Jablečný koláč

Listopad 4, 2015
Bramborové taštičky s povidly
Listopad 9, 2015
 

Podzim je v plném proudu a díky velkému množství jablek, které jsou aktuálně na většině českých zahrádkách, jsem se rozhodla z nich něco upéct.

Štrúdl sice nikdy neomrzí, ale pro tentokrát jsem se rozhodla pro jablečný koláč. A byl tak dobrý! Křehké máslové těsto úžasně doplňovalo jablíčka s hrozinkami a skořicí. Dlouho u nás taky nezůstal… Zkuste ho taky. ;)

 

Ingredience:

190 g hladké mouky
125 g vychlazeného másla
1 lžíce třtinového cukru
špetka soli

Na náplň:

1,3 kg pevných červených jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
100 g třtinového cukru (měla jsem sladká jablka, tak jsem nesladila)
Rozinky dle libosti
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého nového koření
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rozpuštěného másla

 

Postup:

1) Těsto jsem zpracovala rukama a dala na 1 hod do ledničky (může být i déle).

2) Poté jsem na válu poprášeném moukou rozválela těsto do kulata o průměru cca 28 cm (formu mám o průměru 24 cm - zakrývají se i stěny formy). Těsto se celkem trhalo, a tak jsem přidala trochu ledové vody. Vyválené těsto jsem položila do formy o průměru 24 cm a nechala ho čekat v lednici na to, až přijde jeho čas.

3) Nastavila jsem troubu na 180 °C a připravila náplň: Jablka jsem nakrájela na kostičky, vložila do větší misky a přidala ostatní přísady na náplň, promíchala (málokdy se držím přesně stanovené míry - prostě ochutnávám a podle toho se přizpůsobím).
Tip: náplň je i nepečená strašně dobrá! Čerstvou i pečenou si ráda dávám ke snídani a ochucuju podle sladkosti jablek. Když jsou kyselá, přidám trochu medu. Když jsou slaďoučká, tak je nesladím.

3) Koláč jsem přikryla alobalem a pekla dozlatova asi 30 min.

4) ...a pak jsme ho snědli! :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *